Seimo narių prigimtis – drebinti orą tuščiais pažadais

Ne tik prezidentė D.Grybauskaitė, bet ir jos ištikimieji sąjungininkai konservatoriai demonstruoja, kad keisti nuomonę – juokų darbas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Sep 27, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 8:43 AM

Šią savaitę Seimui buvo pateikta „darbiečių“ parengta rezoliucija, kuria Vyriausybė raginama jau nuo kitų metų liepos pakelti minimalų mėnesio atlyginimą (MMA) iki 437 eurų. Tai – maždaug 1509 litai, būtent ta suma, kurią savo reklaminiuose plakatuose bene dažniausiai piešė Darbo partija prieš Seimo rinkimus.

Valdančiųjų vėliavą nešantys socialdemokratai ir opoziciniai liberalai priešinosi tokiai rezoliucijai, teigdami, kad tolesnis MMA didinimas būtų ir beprasmis, ir greičiausiai rizikingas, o ir biudžete papildomų pinigų (šimtų milijonų eurų) paprasčiausiai nėra.

Tačiau „darbiečiams“ pavyko suburti naują koaliciją šiuo klausimu, į kurią įsitraukė svarstyklių lėkštę rezoliucijos naudai nusvėrę konservatoriai. Taip, balsavo tie patys konservatoriai, kurie susiriesdami tyčiodavosi būtent iš „darbiečių“ pažado dėl 1509 litų MMA. Tiesa, dešiniųjų frakcijos seniūnas ekspremjeras A.Kubilius, matyt, prisimindamas tas patyčias balsavo „prieš“, bet jo balsas į dangų nenuėjo.

Aiškiai į papildomų rinkėjų medžioklę orientuotos rezoliucijos žodis tikriausiai ir nevirs kūnu, nes šis dokumentas – niekuo neįpareigojantis popierius. Mat po to, kai susiglaudę su „darbiečiais“ konservatoriai pasireklamavo, premjeras A.Butkevičius tvirtai pareiškė, kad didinti MMA iki siūlomos ribos – neatsakinga ir pavojinga.

Vis dėlto viena skambiausių visų partijų dainų prieš rinkimus turėtų būti apie pabėgėlius. Šią savaitę ėmė aiškėti, ką apie juos dainuos visi – ir tie, kurie pritaria jų priėmimui, ir tie, kurie nepritaria. Ogi visi konstatuos, kad valstybė nepakankamai pasirengusi juos priimti.

Antai iš visų 60 šalies savivaldybių, kurių apie pabėgėlių priėmimą klausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, atsakė tik per 30, ir tik 12 – teigiamai. Kitos, suprask, neigiamai?

Pasirengimo lygį rodo ir tai, kad pagrindiniai valstybės ramsčiai, kuriais ji pasikliaus šiame darbe, – nevyriausybinės organizacijos, pavyzdžiui, „Caritas“. O viena pagrindinių valdiškų struktūrų, koordinuosiančių visą procesą, – vos vienas ministerijos skyrius, kuriame viso labo dirba keturi žmonės.

Europos Sąjunga jau pradėjo galimo pažeidimo tyrimo procedūras, nes Lietuva, pasirodo, į savo teisę neperkėlė net mažiausiai dviejų europinių direktyvų, kurios reglamentuoja prieglobsčio suteikimą.

Žinoma, politikai, iš visų pusių bei stovyklų trimituojantys apie prastą pasirengimą priimti tūkstantį pabėgėlių, iš kurio kitąmet teks priimti kelis šimtus, vadovaujasi savais būsimos rinkimų kampanijos išskaičiavimais ir naudojasi proga pliekti dabartinę Vyriausybę.

Kita vertus, neatlikti elementarių namų darbų, kai jau seniai aišku, kad juos reikės padaryti, – ne mažiau kvaila, nei drebinti orą tuščiais pažadais šįkart jau tikrai viską pataisyti, išvalyti, pakelti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.