Ant dešiniųjų galvos – dušo čiurkšlė iš kairės

Dvi svarbios partijos susikibo ne juokais – net pasitelkus prokurorus siekiama išsiaiškinti, ar politinių priešininkų lyderių šeimos verslas valstybei nepadarė žalos.

Seimo socialdemokratų frakcijos taikiklyje atsidūrė konservatorių vadovo europarlamentaro G.Landsbergio žmonos pedagogės A.Landsbergienės verslas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo socialdemokratų frakcijos taikiklyje atsidūrė konservatorių vadovo europarlamentaro G.Landsbergio žmonos pedagogės A.Landsbergienės verslas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo socialdemokratų frakcijos taikiklyje atsidūrė konservatorių vadovo europarlamentaro G.Landsbergio žmonos pedagogės A.Landsbergienės verslas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo socialdemokratų frakcijos taikiklyje atsidūrė konservatorių vadovo europarlamentaro G.Landsbergio žmonos pedagogės A.Landsbergienės verslas.<br>T.Bauro nuotr.
Ir R.Šimašius (kairėje), ir G.Paluckas teigė toliau dirbsiantys ranka rankon.
Ir R.Šimašius (kairėje), ir G.Paluckas teigė toliau dirbsiantys ranka rankon.
Daugiau nuotraukų (3)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Sep 29, 2015, 6:12 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 1:02 AM

Į kryžminę konservatorių ir socialdemokratų ugnį pateko ir Vilniaus meras liberalas Remigijus Šimašius – dėl sostinės savivaldybės veiksmų kairieji nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Seimo socialdemokratų frakcija prokurorų prašo ištirti, ar dalydama kompensacijas už privačius darželius savivaldybė nesudarė palankių sąlygų pelnytis konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio šeimai, rašo „Lietuvos rytas“.

Politikos ekspertai mano, jog tai socialdemokratų atsakas į konservatorių kabinėjimąsi prie premjero Algirdo Butkevičiaus žento Evaldo Vaitasiaus verslo. Kairieji įtaria, kad šį skandalą sukurstė būtent G.Landsbergis ir jo aplinka.

Dešinieji pastaruoju metu atakuoja premjerą reikalaudami pasiaiškinti, kaip ir už kokius pinigus jo žento rankose atsidūrė pelningus valstybės užsakymus žerianti viešųjų ryšių įmonė.

Neapsikentę Seimo socialdemokratai kreipimesi į prokurorus priminė, jog R.Šimašiaus vadovaujama savivaldybė iš anksto paskelbė, kad nuo rugsėjo mokės po 100 eurų kompensaciją per mėnesį kiekvienam vaikui, nepatekusiam į valstybinę ir leidžiamam į privačią ikimokyklinę įstaigą, o kai kurie privatūs darželiai iš anksto gerokai padidino kainas.

Frakcijos pareiškime prokuratūrai nurodoma, kad vienas labiausiai kainą pakėlusių privačių darželių – Austėjai Landsbergienei priklausantis „Vaikystės sodas“: „Ši įstaiga mokesčius už darželį šią vasarą staiga kilstelėjo 30 eurų, kaip tik po pranešimo apie savivaldybės ketinimus skirti papildomų lėšų vaikams, lankantiems privačius darželius.

Prašome ištirti žiniasklaidos teiginius ir įtarimus, kad tokiu kompensavimo būdu Vilniaus meras R.Šimašius parėmė G.Landsbergio šeimos verslą 0,5 milijono eurų.“

Socialdemokratai taip pat priminė, kad prieš kelerius metus A.Landsbergienės valdoma bendrovė Karalienės Mortos mokykla buvo pradėta kurti už neįvardytą, kalbama, nepagrįstai mažą kainą iš valstybinės įmonės LESTO (kitomis žiniomis – iš bendrovės „NT valda“, kuri irgi priklauso „Lietuvos energijos“ įmonių grupei) nuomojantis patalpas adresu Gervėčių g. 4, Vilnius. Valstybinė įmonė prieš perleisdama šias patalpas nuomininkams jas suremontavo.

„Atsižvelgdami į tai, prašome ištirti, kokiomis sąlygomis buvo išnuomotas minėtas valstybės turtas ir ar tuo nepadaryta žalos valstybės interesams“, – teigiama frakcijos pranešime.

Būtų patarę nesikreipti

Tačiau Seimo kairiųjų kaltinimai, vakar pažerti sostinės valdžiai, buvo netikėti Vilniaus valdančiojoje koalicijoje esančių socialdemokratų vicemerui Gintautui Paluckui: „Mums tai tam tikra staigmena. Niekas į mus nesikreipė ir jokių patarimų neprašė.

Seimo nariams būtume patarę nesikreipti į prokuratūrą. Nors savivaldybės sprendimas dėl kompensacijų nebuvo socialiai teisingas ir socialdemokratai tam nepritarė, pagrindo kreiptis į teisėsaugą nėra.

Mes būtume kolegoms pateikę informaciją, iš kurios nekiltų abejonių, kad kompensacija buvo naudinga ne išskirtinai A.Landsbergienei, bet visiems į privačius darželius vaikus leidžiantiems vilniečiams. Šis sprendimas gerokai sutrumpino vietos darželyje laukiančių žmonių eilę.“

Kerštas už lyderio puolimą?

G.Paluckas neatmetė, kad partijos bičiulių kreipimasis į prokuratūrą gali būti susijęs su konservatorių puolimu prieš A.Butkevičių: „Iš šono toks įspūdis gali susidaryti, ir tai nėra gerai.“

Vis dėlto vicemeras nemano, kad tai gali sukelti įtampą sostinės valdžioje: „Kartais nacionaliniu mastu vykstančių politinių batalijų purslai aptaško ir savivaldos lygio koalicijas.

Tačiau aš nemanau, kad tai pakenks koalicijai, nes mūsų bendradarbiavimas yra pagrįstas atvirumu, diskusija ir racionaliais argumentais.“

Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, tiesiai paklausta, ar šis kreipimasis nėra kerštas konservatoriams ir jų lyderiui, juokėsi: „Kuo labiau žegnosimės, kad ne tai lėmė mūsų kreipimąsi į prokurorus, tuo labiau sakysite, kad yra priešingai.

Tačiau iš tiesų čia galima retoriškai klausti: jei jau G.Landsbergis ir konservatoriai tokie skaidrūs, tai kodėl buvo šitaip pakeltas tas mokestis?

Taigi nors kreipimasis susijęs su visais privačiais darželiais, labiausiai čia akį rėžia A.Landsbergienės ir jos vyro supratimas apie savo visuomeninę padėtį ir skaidrumą.“

Meras kaltinimus atmetė

Tuo metu su „Lietuvos rytu“ kalbėjęs R.Šimašius socialdemokratų mestus kaltinimus vadino visiška nesąmone, o kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą – viešųjų ryšių akcija, kuri neturės įtakos santykiams sostinės valdančiojoje koalicijoje.

Vilniaus meras nemano, kad savivaldybė pagrįstai kritikuojama dėl sprendimo skirti kompensacijas, o juolab dėl paramos G.Landsbergio šeimos verslui: „Jeigu ką ir parėmėme, tai tik tuos kelis tūkstančius vilniečių, kurie negavo vietos valdiškame darželyje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.