Lietuva pasirašė sutartį dėl vokiškų haubicų pirkimo

„Sudėtinga būtų lyginti kiek išaugs Lietuvos kariuomenės artilerijos galia, nes tokių pajėgumų, kokius gausime nei Lietuvoje, nei Baltijos regione dar nebuvo, „ – pasirašęs sutartį sakė plk. D. Užkuraitis.

Lietuvos kariuomenė antradienį pasirašė sutartį dėl kelių dešimčių savaeigių haubicų pirkimo iš Vokietijos kariuomenės.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos kariuomenė antradienį pasirašė sutartį dėl kelių dešimčių savaeigių haubicų pirkimo iš Vokietijos kariuomenės.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 29, 2015, 2:08 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 9:28 PM

Už 16 mln. eurų Lietuva perka 21 savaeigę haubicą „PzH2000“, 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 V2 ir šešis evakuacinius tankus BPZ2. Visa technika naudota Vokietijos ginkluotosiose pajėgose.

Planuojama, kad pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasieks kitais metais. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas po pasirašymo ceremonijos žurnalistams sakė, kad Lietuva į Vokietiją dėl haubicų kreipėsi vasario mėnesį ir dėkojo Vokietijai už „supratimą ir labai greitą susitarimo paruošimą“.

Vokietijos ambasadorė Jutta Schmitz (Juta Šmic) teigė, kad sandoris „pabrėžia bendradarbiavimo intensyvumą ir jo svarbą“.

„Tikiuosi, kad ir ateityje šis bendradarbiavimas bus toks pat geras ir toks pat sėkmingas“, – žurnalistams sakė ambasadorė. Sutartį pasirašė Lietuvos krašto apsaugos ministerijos, kariuomenės ir Vokietijos gynybos ministerijos atstovai. Lietuva planuoja skirti per 40 mln. eurų modernizuoti gaunamą techniką, sumontuoti mūšio valdymo sistemą, ryšių ir vadovavimo priemones, naujosioms haubicoms pritaikyti karinę infrastruktūrą bei apmokyti personalą.

Lietuvos valdžia artimiausiomis savaitėmis turėtų nuspręsti ir dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo, kuris gali tapti didžiausiu sandoriu Lietuvos kariuomenės istorijoje. Tarp favoritų šiame sandoryje taip pat minima vokiška technika – šarvuočiai „Boxer“.

J.Olekas antradienį sakė, kad šie pirkimai nėra susiję. „Tai visiškai atskiri pirkimai, manau, kad abu bus sėkmingi su gerom kainom“, – teigė ministras. Lietuvos gynybos biudžetas kitąmet turėtų augti 35 proc. iki 574 mln. eurų.

„Sudėtinga būtų lyginti kiek išaugs Lietuvos kariuomenės artilerijos galia, nes tokių pajėgumų, kokius gausime nei Lietuvoje, nei Baltijos regione dar nebuvo, „ – pasirašęs sutartį sakė plk. D. Užkuraitis.

Pulkininkas pabrėžė, kad haubicos „ PzH2000“ ugnies užduotis gali vykdyti tiek kaip vienetas atskirai, tiek ir poromis, būrio ar baterijos lygmenyje. O vadovavimo vienetai užtikrins visų haubicų pajungimą į sistemą, kuri leis pasiekti reikalaujamą efektą sutelktos ugnies uždavinių įvykdymui. Pagal pasirašytą sutartį Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos kariuomenės gaus 21-ą 155 mm kalibro savaeigę haubicą. Iš jų 16 bus skirta kovinėms užduotims vykdyti, po vieną pritaikyta šaudymo ir vairavimo treniruotėms, o trys bus skirtos atsarginėms dalims. Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos taip pat gaus 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 V2 ir šešis evakuacinius tankus BPZ2. Visa technika buvo naudota Vokietijos ginkluotosiose pajėgose. Artilerijos pajėgumų stiprinimo projektui iki 2019 m. skirta 58,3 mln. eurų. Iš šios sumos 16,2 mln. eurų bus sumokėta Vokietijai už 53 technikos vienetus. Už likusias lėšas (42,1 mln. eurų) bus modernizuota gaunama technika, į ją sumontuota mūšio valdymo sistema, ryšių ir vadovavimo priemonės, naujosioms haubicoms pritaikyta karinė infrastruktūra bei vykdomas personalo apmokymas. Vokietijos kariuomenės atstovai jau sutarties pasirašymo išvakarėse pradėjo apmokyti Lietuvos karius, dalijasi patirtimi ir diskutuoja apie įsigyjamų 155 mm savaeigės artilerijos sistemų PzH2000 („Panzerhaubitze 2000“) integravimą į Lietuvos kariuomenę. Vokietijos atstovai taip pat apmokys Lietuvos karius, kurie vykdys gaunamos technikos priežiūrą ir aptarnavimą, ją naudosiančius karius ir operacijas planuojančius karininkus. Lietuvos kariai dalyvaus įvairiuose kursuose ir susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteiks savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijos artilerijos mokykloje. Naujuoju Lietuvos kariuomenės pirkiniu bus aprūpintas Rukloje dislokuotas mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas. Šiuo metu batalione esančios 105 mm. haubicos gali naikinti taikinius maždaug 11 kilometrų atstumu. Gavus savaeiges PzH2000 haubicas bataliono efektyvaus šūvio nuotolis padidės iki 40 kilometrų. Lietuvos kariuomenės specialistų rengimas darbui su savaeigėmis haubicomis „PzH2000“ prasidės dar šiais metais. Planuojama, kad pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasieks jau 2016 metais. Likusias priemones tikimasi gauti iki 2019 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.