Prezidentė Dalia Grybauskaitė atsakė į Seimo antausį

Seimas išmoko nepasiduoti?

Kito pretendento Prezidentūrai teks ieškoti iš anksto derantis su Seimu, nors D.Grybauskaitė ir nėra linkusi eiti į kompromisus.<br>T.Bauro nuotr.
Kito pretendento Prezidentūrai teks ieškoti iš anksto derantis su Seimu, nors D.Grybauskaitė ir nėra linkusi eiti į kompromisus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 29, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 10:45 PM

„Prokuratūra tapo priešrinkiminio politikavimo įkaite. Tai neatsakingas požiūris į šalies teisingumo sistemą, kuris dar labiau griauna žmonių pasitikėjimą prokuratūra“, – teigia D.Grybauskaitė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Parlamentarai antradienį per slaptą balsavimą nepritarė, kad Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkė 46 metų E.Dambrauskienė būtų paskirta generaline prokurore.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą penkerių metų kadencijai skiria prezidentas Seimo pritarimu.

Generalinė prokuratūra be nuolatinio vadovo liko birželio viduryje, kai baigėsi Dariaus Valio kadencija. Šalies vadovė į generalinius prokurorus anksčiau siūlė Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį, bet Seimas ir šiai kandidatūrai nepritarė. Prokuratūrai dabar laikinai vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Seimas išmoko nepasiduoti?

Politologė, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos profesorė Jūratė Novagrockienė sako, kad nepritardamas jau antrai prezidentės Dalios Grybauskaitės kandidatūrai į generalinio prokuroro postą, Seimas išmoko paisyti savų interesų ir nenusileisti Prezidentūros spaudimui.

„Seimas pradėjo atsargiau žiūrėti į tai, kas yra siūloma, ir taip pat žiūrėti savo intereso, – BNS antradienį sakė politologė. – Pastaruoju metu ne tik Seimas, bet ir atskiri politiniai veikėjai ar partijos griežčiau reiškia poziciją prezidentės atžvilgiu“.

Ji Seimo sprendimą nepritarti Editos Dambrauskienės skyrimui generaline prokurore pavadino „nepaklusimo akcija“ ir aiškino tai artėjančiais parlamento rinkimais, kurie vyks po metų.

Taip pat, J.Novagrockienės teigimu, Seimo sprendimas atspindi susipriešinimą, kuris egzistuoja tiek pačiame parlamente, tiek jo santykiuose su Prezidentūra.

„Labai tokia pakankamai komplikuota situacija“, – sakė politologė.

Profesorė teigė nemananti, jog jau antras Seimo nepatvirtintas kandidatas reiškia politinę aklavietę ir sakė, kad kito pretendento Prezidentūrai teks ieškoti iš anksto derantis su Seimu, nors D.Grybauskaitė ir nėra linkusi eiti į kompromisus.

Jos teigimu, Generalinė prokuratūra taip pat gali susidurti su krize, ilgai nesulaukdama naujo nuolatinio vadovo.

„Naujai atėjęs vadovas jis vienaip ar kitaip siūlo kažkokius naujus sprendimus ar turi viziją. Vadovo nebuvimas jis vienaip ar kitaip destabilizuoja instituciją“, – sakė J.Novagrockienė.

Komentuodama tai, jog E.Dambrauskienės kandidatūrą atvirai palaikė ir „darbietė“ Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, politologė teigė, jog dėl pretendentės su Darbo partija galėjo būti susitarta iš anksto, turint omeny, jog ši partija yra labiausiai su Prezidentūra konfliktuojanti politinė jėga Seime.

„Kandidatūros aptariamos ne tik viešai ir vieši pareiškimai dažniausiai galimi tik tuomet, kai yra susitarimai labiau uždarose grupėse“, – sakė profesorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.