Susituokę gėjai migracijos pareigūnams uždavė tikrą galvosūkį

Migracijos valdybos pareigūnai susidūrė su precedento neturinčia situacija. Praėjusią savaitę atvykęs baltarusis pateikė prašymą dėl laikino leidimo gyventi Lietuvoje.

Migracijos departamentas nagrinėja precedento neturi atvejį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Migracijos departamentas nagrinėja precedento neturi atvejį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Migracijos departamentas nagrinėja precedento neturi atvejį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Migracijos departamentas nagrinėja precedento neturi atvejį.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 29, 2015, 6:42 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 7:32 PM

Vyras tikisi tokį leidimą gauti, nes yra sudaręs santuoką su Lietuvos piliečiu.

Pagal Lietuvos įstatymus, užsienio pilietis gali gauti leidimą gyventi mūsų šalyje, jeigu jis sudaręs santuoką su Lietuvos piliečiu.

Tarsi viskas aišku, tačiau baltarusis yra sudaręs santuoką su lietuviu vyru, o ne moterimi.

Tokio prašymo dar nebuvo gavę

Pareigūnams prašymą pristatęs vyras tikino, kad su lietuviu santuoką sudarė Olandijoje. Tam patvirtinti, jis parodė dokumentus.

Teisinio galvosūkio priblokšti pareigūnai tarėsi kaip elgtis ir galų gale priėmė dokumentus. Dabar sprendimą turi priimti Migracijos departamentas.

„Patvirtiname, kad toks kreipimasis buvo. Vilniaus apskrities VPK Migracijos valdyba, po konsultacijų su Migracijos departamentu, prašymą priėmė ir išsiuntė į Migracijos departamentą sprendimui priimti“, – teigė VPK Komunikacijos poskyrio pareigūnai.

Priimant dokumentus, procedūra būna paprasta – žmogus atneša prašymą, tuomet pareigūnai jį perskaito ir vertina. Pasitaiko kai prašymas dėl laikino leidimo gyventi Lietuvoje akivaizdžiai prieštarauja įstatymams, todėl jis yra atmetamas.

„O visi priimti prašymai siunčiami departamentui“, – sakė Vilniaus VPK atstovai.

Kam išduodamas leidimas gyventi Lietuvoje?

Įstatyme „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nurodyta, kad leidimas laikinai gyventi Lietuvoje gali būti išduodamas užsieniečiui šeimos susijungimo atveju.

Tokiu atveju Lietuvoje turėtų gyventi užsieniečio sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis ir kuris yra Lietuvos pilietis arba užsienietis, turintis leidimą gyventi mūsų šalyje.

Šeimos narių sąvoka yra apibrėžta įstatyme. Tai yra sutuoktinis arba asmuo, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečiai vaikai ir įvaikiai.

Įdomu tai, kad šis įstatymas nesikerta su lietuvio ir baltarusio prašymu.

„Įstatyme nėra nustatyta, kad santuoka ar registruota partnerystė turi būti sudaryta tik tarp skirtingos lyties asmenų.Užsienietis kartu su prašymu išduoti leidimą laikinai gyventi šeimos susijungimo pagrindu, turi pateikti santuoką patvirtinantį dokumentą arba registruotą partnerystės sutartį.

Jeigu užsienietis su savo partneriu kitoje ES valstybėje, kurioje pripažįstamos tos pačios lyties santuokos ir partnerystė, sudaro santuoką arba registruotos partnerystės sutartį, tai su minėtais prašymais turi būti pateiktas šią santuoką patvirtinantis dokumentas arba registruotos partnerystės sutartis.

Dokumentai turi būti išduoti ir patvirtinti ES valstybės, kurioje buvo sudaryta santuoka, kompetentingų institucijų“, – sakė Vidaus reikalų ministro patarėjas Tomas Beržinskas.

Migracijos departamentas nurodė gavęs užsieniečio, kuris sudarė santuoką su tos pačios lyties asmeniu, prašymą išduoti leidimą laikinai gyventi ir kitus kartu pateiktus dokumentus.

Viską, ką pateikė Baltarusijos pilietis, išnagrinės departamento specialistai. Jie vertins, ar santuoka nėra fiktyvi, ar pateikti dokumentai yra tikri ir panašiai.

Taip pat Migracijos departamentas turės atsižvelgti į Lietuvos Respublikos Civilinį kodeksą, kuriame numatyta, kad Lietuvoje draudžiama tuoktis su tos pačios lyties asmeniu, o santuoka sudaroma su skirtingos lyties žmogumi.

„Pažymėtina, kad tai pirmas atvejis, kai užsienietis kreipiasi dėl leidimo laikinai gyventi išdavimo tuo pagrindu, kad sudarė santuoką su Lietuvos Respublikoje gyvenančiu tos pačios lyties asmeniu, kuris yra Lietuvos Respublikos pilietis“, – pabrėžė T.Beržinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.