L. Graužinienė: „Seimas yra pasidalijęs per pusę“

Parlamentarams nesutariant dėl

Parlamentarams nesutariant dėl nelietuviškos pavardžių rašybos asmens dokumentuose, Seimas turėtų palaukti, kol savo siūlymą pateiks visuomenininkai, mano parlamento vadovė Loreta Graužinienė.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Parlamentarams nesutariant dėl nelietuviškos pavardžių rašybos asmens dokumentuose, Seimas turėtų palaukti, kol savo siūlymą pateiks visuomenininkai, mano parlamento vadovė Loreta Graužinienė.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-09-30 08:59, atnaujinta 2017-10-12 18:18

„Mano nuomone, Seimas turi būti korektiškas ir palaukti žmonių iniciatyvos, kur yra išduoti parašai visuomenininkams, kurie renka parašus dėl savo įstatymo pateikimo, VRK (Vyriausioji rinkimų komisija) yra išdavusi parašų rinkimo lapus. Manau, būtų labai korektiška Seimui palaukti ir išgirsti piliečių nuomonę, apibendrinant priimti bendrą sprendimą“, – Žinių radijui trečiadienį sakė L.Graužinienė.

Ji tvirtino, jog šiuo metu Seime „nėra politinės valios“ priimti bet kurį iš dviejų svarstomų pavardžių rašybos variantų, nes „Seimas yra pasidalijęs per pusę“.

Rugsėjo pradžioje VRK leido visuomenininkams rinkti 50 tūkst. parašų – jei reikiamus parašus jiems pavyks surinkti iki lapkričio 4 dienos, Seimui bus pateiktos pataisos, numatančios leisti rašyti nelietuviškas pavardes tik papildomame paso puslapyje.

Seime svarstomi du alternatyvūs projektai: vienas leidžia asmens dokumentuose naudoti lotyniškos abėcėlės raides x, w, q, kitas įteisintų originalią pavardžių rašybą papildomame paso puslapyje.

Pirmųjų pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms. Liberalių pataisų kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.