Oro uosto siaubas – su pabrukta uodega

Kelerius metus oro uoste vairuotojus kartu su savo partneriu Pavelu Brazovskiu terorizavęs, bet policijos vadovybės įnirtingai gintas ir teisėjų vis glostytas Jonas Glinevičius jau priėjo liepto galą – šis pareigūnas teisiamas dėl kyšio paėmimo.

Į daugybę skandalingų istorijų įsipainiojęs ir dėl kyšio teisiamas J.Glinevičius iki šiol nešioja policininko uniformą.<br>D.Umbraso nuotr.
Į daugybę skandalingų istorijų įsipainiojęs ir dėl kyšio teisiamas J.Glinevičius iki šiol nešioja policininko uniformą.<br>D.Umbraso nuotr.
Toks susikompromitavusius pareigūnus ginantis raštas buvo nusiųstas Seimui.<br>M.Kulbio nuotr.
Toks susikompromitavusius pareigūnus ginantis raštas buvo nusiųstas Seimui.<br>M.Kulbio nuotr.
Policijos generalinis komisaras L.Pernavas – aršus susikompromitavusių J.Glinevičiaus ir P.Brazovskio gynėjas.
Policijos generalinis komisaras L.Pernavas – aršus susikompromitavusių J.Glinevičiaus ir P.Brazovskio gynėjas.
Sutuoktiniai V. ir V.Kreičmonai pakraupo nuo policininko gynybos versijų.
Sutuoktiniai V. ir V.Kreičmonai pakraupo nuo policininko gynybos versijų.
Daugiau nuotraukų (5)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 3, 2015, 5:03 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 2:25 AM

„Tu padarei net tris nusižengimus, todėl pusei metų neteksi teisės vairuoti ir sumokėsi 600 litų baudą.

Ar tau reikalingas vairuotojo pažymėjimas?“ – vesdamas į oro uoste įkurtą policijos skyrių kaunietį Vytą Kreičmoną gąsdino J.Glinevičius, o po to savo mobiliojo telefono ekrane užrašė skaičių 200.

Tiek litų pareigūnui sumokėjęs vyras galėjo tęsti kelionę, tačiau 25 metų vairuotojo stažą turintį ir nė karto nebaustą vyrą bei jo artimuosius toks J.Glinevičiaus elgesys šokiravo – buvo nutarta apie įžūliai kyšio reikalavusį pareigūną pranešti jo kolegoms.

Daugybę kartų vadovybės glostytas ir nuo teisiamųjų suolo išsisukęs J.Glinevičius praėjusių metų gruodžio 18-osios vakarą greičiausiai prisimins kaip vieną juodžiausių – jis įkliuvo paėmęs kyšį.

Pareigūnas slėpėsi tamsoje

Kaip Vilniaus apygardos teisme, kuris nagrinėja 38 metų J.Glinevičiaus baudžiamąją bylą, pasakojo V.Kreičmonas, jis tą vakarą su žmona Vitalija į oro uostą atvažiavo paimti dukters Astos Deikuvienės ir jos vyro Dariaus Deikaus.

Pamatę prie pagrindinių oro uosto durų stovinčią ir jiems mojuojančią vienturtę dukterį Kreičmonai apsidžiaugė ir nepastebėjo, kad prieš pėsčiųjų perėją stovi ženklas, draudžiantis sustoti.

„Automobilių nebuvo, eismui netrukdėme, todėl nuvažiavau, sustojau už perėjos, įjungiau avarinius žibintus“, – teisme prisiminė V.Kreičmonas.

Automobilis stovėjo labai trumpai – iš Jungtinės Karalystės grįžusi pora lagaminų neturėjo, todėl tik sumetė kuprines į bagažinę ir įlipo.

Seniai nesimačiusios šeimos džiaugsmą jau po minutės apkartino iš tamsos ant riedžio išniręs J.Glinevičius.

Kaip teisme pasakojo kauniečiai, juos sustabdęs pareigūnas pareiškė, kad V.Kreičmonas automobilį sustabdė neleistinoje vietoje, ir paprašė parodyti dokumentus.

„Aš netyčia“, – dar bandė aiškintis V.Kreičmonas, tačiau J.Glinevičius atšovė: „Netyčia tik vaikai gimsta.“

Labiausiai išgyveno dėl teisių

Paėmęs V.Kreičmono vairuotojo pažymėjimą J.Glinevičius su kažkuo susisiekė radijo ryšiu, padiktavo automobilio numerį, pasiteiravo, ar vairuotojas neturi nuobaudų, o išgirdęs atsakymą liepė V.Kreičmonui nuvažiuoti prie policijos skyriaus ir ten sustoti.

Vyras taip ir padarė. „Eikite su manim“, – automobiliui sustojus pareikalavo J.Glinevičius.

V.Kreičmonas dar kartą pakluso ir kartu su J.Glinevičiumi laiptais užlipo į antrąjį aukštą, kuriame yra įkurtas oro uosto policijos skyrius.

Pakeliui J.Glinevičius aiškino, kad V.Kreičmonas padarė net tris nusižengimus – sustojo neleistinoje vietoje, sustojo ant perėjos ir sutrukdė eismui, todėl pusei metų neteks vairuotojo pažymėjimo ir turės sumokėti 600 litų baudą.

„Ar tau vairuotojo pažymėjimas reikalingas?“ – klausė J.Glinevičius.

„Reikalingas“, – atsakė kasdien apie 25 kilometrus į darbą važinėjantis V.Kreičmonas.

„Išrašysiu laikiną“, – pažadėjo pareigūnas.

Nurodymai – be žodžių

Pravėrus policijos skyriaus duris paaiškėjo, kad viduje nieko nėra. Tai pamatęs J.Glinevičius nusprendė V.Kreičmono į kabinetą nevesti.

„Jis uždarė duris, išsitraukė mobilųjį telefoną ir surinko skaičių 200. Iškart supratau, kad tai suma, kurią turiu sumokėti“, – teisme kalbėjo kaunietis.

Iš piniginės jis išsitraukė 200 litų kupiūrą ir ištiesė ją J.Glinevičiui.

„Jis žvilgsniu parodė, kad padėčiau pinigus ant palangės. Nulipau porą laiptelių žemyn, padėjau litus į nurodytą vietą.

Tada jis man grąžino dokumentus ir pasakė, kad galiu važiuoti“, – gruodžio 18-osios vakarą prisiminė V.Kreičmonas.

Norėjo būti pilietiški

V.Kreičmonienės teigimu, jos sutuoktinis į automobilį grįžo labai susinervinęs.

Paklaustas, ar jį nubaudė, jis atsakė trumpai: „Taip.“

Nedaugžodžiavo ir atsakydamas į artimųjų klausimą, kur protokolas: „Nerašė.“

Tik po kelių minučių atsigavęs nuo patirto šoko V.Kreičmonas artimiesiems papasakojo, kaip J.Glinevičius jį vedė, gąsdino, kaip telefone parašė skaičių 200, kur parodė padėti pinigus.

„Mes esame piliečiai, todėl pradėkime pasaulį keisti nuo savęs“, – taip šeimos apsisprendimą pranešti policijos pareigūnams apie kyšio reikalavusį ir jį paėmusį jų kolegą paaiškino V.Kreičmono duktė Asta.

Ji ir paskambino bendruoju pagalbos telefonu, o vėliau tėvo istoriją papasakojo Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnams, su kuriais ją sujungė Bendrojo pagalbos centro operatoriai.

Rasta nemaža pinigų suma

Anksčiau ne kartą prieš pranešimus apie netinkamą J.Glinevičiaus elgesį užsimerkdavę pareigūnai tąkart į kauniečių skambutį reagavo žaibiškai – nors buvo apie aštunta valanda vakaro, į oro uostą išsiųsta J.Glinevičiaus viršininkė bei Imuniteto skyriaus pareigūnai.

Jie J.Glinevičiaus piniginėje ir kišenėse rado 380 litų, tarp jų ir 200 litų kupiūrą, kurią, kaip teigiama, jam davė V.Kreičmonas.

Kitą rytą J.Glinevičiui buvo pranešta, kad iš tarnybos jis kol kas neatleidžiamas, tačiau oro uoste daugiau nei jis, nei P.Brazovskis nedirbs.

Tiesa, „Lietuvos rytui“, tuo metu aprašiusiam ne vieną šių abiejų pareigūnų „žygdarbį“, buvo pateikta kitokia versija – esą jie patys pasiprašė perkeliami į kitas pareigas.

Pasiaiškinimas glumino

J.Glinevičius kaltu neprisipažįsta ir kaltina „Lietuvos rytą“, kurio straipsnių apie jį prisiskaitę Kreičmonai kažkodėl nusprendė suvesti su juo sąskaitas.

Pasak J.Glinevičiaus, gruodžio 18-osios vakarą jis dirbo vienas.

Patruliuodamas pastebėjo, kad automobilis „Audi“ sustojo neleistinoje vietoje, todėl nusprendė jį sustabdyti.

Kadangi automobilis trukdė eismui, jis paprašė vairuotojo įvažiuoti į policijos aikštelę ir pradėjo bendrauti su vairuotoju.

„Jis buvo nepatenkintas, sakė, kad nesąmones darau, kilo konfliktas. Kadangi aš buvau vienas, o jų pilnas automobilis ir visi priešiškai nusiteikę, pagal jų bendravimą mačiau, kad gali tekti bylinėtis.

Todėl nusprendžiau jiems nerašyti administracinio teisės pažeidimo protokolo, tiktai įspėjau, kad yra aikštelė, kurioje nemokamai galima stovėti 15 minučių, ir paleidau“, – savo versiją teisme pateikė J.Glinevičius.

Tokie teisiamojo žodžiai sukėlė Kreičmonų ir Deikų nuostabą: „Ką jis čia kalba, koks konfliktas, koks triukšmas?“

Dar labiau kauniečiai nustebo, kai J.Glinevičius pareiškė, kad V.Kreičmono jis net nevedė į policijos skyrių ir jokių pinigų nereikalavo.

Siūlo paskirti baudą

Nors J.Glinevičius kaltę neigė, prokuroro nuomone, visi įrodymai, tarp jų ir oro uosto teritoriją stebinčių vaizdo kamerų įrašai, liudija, kad oro uoste ilgą laiką kaip savo namuose elgęsis J.Glinevičius padarė sunkų nusikaltimą, sulaužė valstybei duotą priesaiką, padarė didelę žalą policijos garbei.

Prokuroras teismo paprašė J.Glinevičiui skirti 9415 eurų baudą.

Turi galingą užtarėją

Oro uoste į skandalingas istorijas įsivėlę J.Glinevičius ir P.Brazovskis turi įtakingų užtarėjų.

Vienas jų – policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Būtent jis šių metų kovo mėnesį – tada, kai J.Glinevičius jau buvo pričiuptas reikalavęs kyšio iš kauniečio V.Kreičmono, pasiuntė raštą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui, kuriame kaip įmanydamas gynė šį susikompromitavusį pareigūną ir jo partnerį P.Brazovskį.

Policijos vadovas tikino, kad šių policininkų incidentas Vilniaus oro uoste su žinomu verslininku V.Jankausku buvo ištirtas visapusiškai ir pareigūnų kaltės nenustatyta. O tai, kad žiniasklaida nušvietė šią istoriją, esą pakenkė oro uoste dirbantiems policininkams.

Žinomas verslininkas kovoja iki šiol

Verslininko Vaidoto Jankausko (nuotr.) kova su P.Brazovskiu ir J.Glinevičiumi iki šiol nebaigta.

„Dviejų brolių“ bendraturtis su J.Glinevičiumi ir P.Brazovskiu susidūrė pernai rugpjūčio 5-osios vakarą, kai savo automobiliu į oro uostą atvažiavo pasiimti sūnaus Andriaus ir architekto iš Italijos.

Pareigūnai jį sustabdė prie pėsčiųjų perėjos, kai jis sustojo praleisti per ją einančios moters.

V.Jankauskas buvo nuvestas į policijos patalpas, po to, kai jam pasidarė bloga, jį lyg didžiausią nusikaltėlį policininkai lydėjo į ligoninę, iš jos išvežė į komisariatą, nors verslininkas vis dar jautėsi labai blogai, todėl paryčiais vėl atsidūrė medikų rankose.

Vėliau paaiškėjo, kad pareigūnai suklastojo administracinio teisės pažeidimo protokolą. Jame buvo įrašyta, kad verslininką sustabdė P.Brazovskis, o J.Glinevičius matė, kaip V.Jankauskas jam priešinasi.

Peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus, paaiškėjo, kad J.Glinevičiaus tuo metu visai nebuvo oro uosto teritorijoje, tad administracinė byla dėl Kelių eismo taisyklių jam buvo nutraukta, bet vėliau atnaujinta.

Su P.Brazovskiu ir J.Glinevičiumi besibylinėjantis V.Jankauskas sulaukė spaudimo, kaip manoma, iš sostinės policijos.

„Palangos policijos pareigūnai laikinai paėmė mano ginklą, sakė, kad jie yra gavę nurodymą patikrinti, ar aš dėl sveikatos būklės galiu jį nešiotis. To rašto man nerodė, paaiškinę, kad dokumentas yra skirtas tik tarnybiniam naudojimui. Tačiau spėju, jog taip Vilniaus policija bandė mane gąsdinti, kad daugiau nesiteisčiau“, – sakė verslininkas.

Nors medicinos komisijos pažymą dėl ginklo laikymo V.Jankauskas buvo gavęs vos prieš mėnesį iki kvietimo į Palangos policiją, jis neprieštaravo pasitikrinti sveikatą dar kartą. Buvo patvirtinta, kad verslininkas turi teisę nešiotis ginklą.

Teismas panaikino policijos skirtą baudą

Nerijus R. su P.Brazovskiu ir J.Glinevičiumi į konfliktą įsivėlė 2011 metų rugpjūčio 18 dieną, su žmona grįžęs iš atostogų Turkijoje.

Nerijus žmoną paliko laukti prie oro uosto, o pats nuėjo atvairuoti saugomoje stovėjimo aikštelėje palikto automobilio.

Priartėjęs prie oro uosto jis pamatė vidury kelio stovintį policijos pareigūną, kuris mostu parodė pasukti į kairę pusę ir sustoti.

„Sustojau, o jis priėjęs šaukia: „Ką tu čia išsidirbinėji, čia negalima sustoti.“ Sakau, juk pats parodėte, kur sustoti, taip ir padariau“, – pirmą pokalbį su teisėsaugos atstovu prisiminė Nerijus.

Nerijus buvo nuvestas į policijos skyrių, tačiau pareigūnai nenorėjo ten įsileisti žmonos, tyčiojosi iš jos.

Nerijus buvo apkaltintas, kad važiavo neprisisegęs diržo ir sustojo kelio ženklo „Sustoti draudžiama“ galiojimo zonoje.

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas vyrui skyrė 300 litų baudą, bet teismas ją panaikino.

Po egzekucijos liepė susimokėti

Kyšį J.Glinevičiui ir P.Brazovskiui teigia davęs ir vilkaviškietis Audrius Kerpakis.

„Čia iš Vilkaviškio kaimo atvažiavę ereliai darys tvarką oro uoste“, – tokius policininko P.Brazovskio jam ištartus žodžius A.Kerpakis prisimena iki šiol, nors jo susitikimas su šiais pareigūnais įvyko daugiau nei prieš ketverius metus, 2011 metų liepos 21-osios vakarą.

Į oro uostą A.Kerpakis atvežė du sesers vaikus ir jų draugą. Juos išleido prie oro uosto, o sustojęs ties perėja praleisti einančios moters, buvo sulaikytas pareigūnų.

Pasak A.Kerpakio, prie jo priėjęs P.Brazovskis pasakė, kad Kelių eismo taisykles jis pažeidė du kartus – išleisdamas keleivius ir sustodamas prie perėjos – ir pareikalavo dokumentų.

Pamatęs, kad A.Kerpakis ne vilnietis, P.Brazovskis jį išvadino kaimiečiu, ereliu, o po to pro langą įkišo ranką į mašinos vidų ir griebė jį už marškinėlių, trenkė į galvą, pradėjo tempti iš automobilio į policijos skyrių.

Sustojus prie skyriaus durų, pasak A.Kerpakio, jis buvo sumuštas, egzekucija buvo tęsiama ir kabinete.

„P.Brazovskis man delnu daužė per kaktą, buvo suduota ne mažiau kaip 20 smūgių, be to, jis sudaužė mano mobilųjį telefoną“, – pasakojo vyras.

Į kabinetą atėjus J.Glinevičiui, P.Brazovskis muštis baigė, bet po to pareiškė, kad už pasipriešinimą pareigūnams jis bus trims paroms uždarytas į rūsį.

Vėliau sumuštam vyrui policininkai liepė rašyti nuoširdų prisipažinimą, o už vaizdo įrašų ištrynimą pareikalavo pinigų – 200 litų. Juos liepta padėti į stalo stalčių.

A.Kerpakis kreipėsi į policiją, P.Brazovskio ir J.Glinevičiaus atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vyras bylą pralaimėjo.

Nors A.Kerpakis turėjo liudytojų, praeiviai nufilmavo, kaip jį mušė pareigūnai, teismas vadovavosi tik P.Brazovskio ir J.Glinevičiaus liudijimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.