Nauji E. Daktaro statybų planai pašiurpino Žaliakalnio žmones

Pakaunėje daugiabučius statęs Enrikas Daktaras nutarė išplėsti verslą ir nusižiūrėjo sklypą Kauno Žaliakalnio rajone. Mafijos šulo sūnus penkiaaukštį kepa paskubomis, nesilaikydamas aukštingumo, atstumų iki gretimų sklypų reikalavimų.

E.Daktaras asmeniškai skambino Algirdo gatvės gyventojams ir siūlė susitikti, tačiau šie net nesileido į kalbas dėl pritarimo jo statybų planams, įžvelgę klastą.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Daktaras asmeniškai skambino Algirdo gatvės gyventojams ir siūlė susitikti, tačiau šie net nesileido į kalbas dėl pritarimo jo statybų planams, įžvelgę klastą.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Daktaro planai 12 arų plote pastatyti 5 aukštų daugiabutį su mansarda papiktino vietos gyventojus. Jie baiminasi, kad naujas penkiaaukštis užstos jų sklypus.<br>P.Mantauto nuotr.
E.Daktaro planai 12 arų plote pastatyti 5 aukštų daugiabutį su mansarda papiktino vietos gyventojus. Jie baiminasi, kad naujas penkiaaukštis užstos jų sklypus.<br>P.Mantauto nuotr.
E.Daktaro planai 12 arų sklype pastatyti 5 aukštų daugiabutį su mansarda papiktino vietos gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Daktaro planai 12 arų sklype pastatyti 5 aukštų daugiabutį su mansarda papiktino vietos gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Daktaro planai 12 arų sklype pastatyti 5 aukštų daugiabutį su mansarda papiktino vietos gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Daktaro planai 12 arų sklype pastatyti 5 aukštų daugiabutį su mansarda papiktino vietos gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Oct 5, 2015, 6:59 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:22 PM

Pastaruoju metu kai kurie Algirdo gatvės gyventojai sulaukė netikėtų skambučių. Neaišku, kokiais būdais jų telefonų numerius sužinojęs E.Daktaras siūlė susitikti ir pasikalbėti apie viename kvartalo sklypų numatomas statybas, klausinėjo, ar kam nors nereikia sutvarkyti stogo, paremontuoti ūkinio pastato.

Gyventojai puikiai suprato, ko siekia už grotų dienas leidžiančio nusikaltėlių šulo Henriko Daktaro atžala – įkalbėti juos po vieną duoti sutikimą būsimoms statyboms.

Vietos bendruomenės nariai susitelkė į vieną kumštį ir su E.Daktaru į šnekas nesileido. Tačiau žmonės pašiurpo, internete pamatę architektų bendrovės „Ra Studija“ parengtus projektinius pasiūlymus.

„Sąžiningai mokėdamas mokesčius noriu, kad sąžiningai dirbtų ir piliečių išlaikomi savivaldybės atstovai. Argi galiu jais pasitikėti matydamas, kaip tyliai laiminami tokie statybų planai?“ – piktinosi Medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus direktorius Tauras Antanas Mekas, gyvenantis aistras keliančio sklypo kaimynystėje.

Stato E.Daktaro draugas

E.Daktaro pavardė šiame projekte, kaip ir Užliedžių gyvenamųjų namų statybose, oficialiai niekur nefigūruoja. Tačiau sąsajos su Henytės sūnumi itin akivaizdžios.

Algirdo gatvėje esantį 16-uoju numeriu pažymėtą 12 arų ploto sklypą, kurio ankstesni savininkai turėjo finansinių problemų, 2014 metų spalį įsigijo bendrovė „Revilė“.

Naujieji savininkai nusipirko sklypą su nebaigtu statyti namu. Seną pastatą jie nugriovė ir sumanė išdaiginti naują penkių aukštų daugiabutį.

„Revilė“ įregistruota Lygybės gatvėje esančiame garažų masyve, ji neskelbia savo telefono numerio informacines paslaugas teikiančiose bendrovėse. Ambicingiems statybos užmojams pasišovusioje firmoje dirba vos du žmonės.

Iš pradžių „Revilei“ vadovavo kaunietis Žydrūnas Bielskis – daugybės bendrovių visame mieste direktorius. Vėliau „Revilės“ vairą perėmė artimas E.Daktaro bičiulis Andrius Jonaitis.

„Revilės“ direktorius A.Jonaitis liudijo E.Daktaro pagrobimo byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Kauno apylinkės teisme. Mat A.Jonaitis kartu su H.Daktaro sūnumi lankėsi „Žalgirio“ arenoje vykusiame dainininkės Džordanos Butkutės koncerte, po kurio E.Daktaras buvo įgrūstas į bagažinę ir žiauriai sumuštas už tai, kad įžeidė autoritetą tarp nusikaltėlių turinčio verslininko Arūno Pukelio-Šviniaus žmoną.

Nutyli svarbius faktus

Trečiadienį į susitikimą su „Laikinąja sostine“ atvyko apie dvidešimt Algirdo gatvės gyventojų. Nuosavų namų kvartale gyvenantys žmonės piktinosi, kad savivaldybė uždegė žalią šviesą statyboms, pažeisdama įstatymus. „Pažvelkite į planuojamą statybvietę iš mano kiemo – išdygus penkiaaukščiui, saulės šviesos mano šeima nematytų, o mus matytų visas daugiabutis“, – piktinosi Algirdo gatvės 12-ajame name įsikūręs Kęstutis Šarkauskas.

Numatomo 22 butų penkių aukštų namo su mansarda aukštis – 18 metrų ir 60 centimetrų.

Architekto Virgilijaus Jočio parengtuose planuose nurodytas 6,8 metro atstumas nuo daugiabučio iki K.Šarkausko sklypo, nors pagal normatyvus jis turi būti ne mažesnis kaip 8,5 metro.

Dėl to, kad nematys saulės, nuogąstavo ir kiti aplinkinių namų gyventojai.

Gyventojus nustebino ne tik privačių projektuotojų, bet ir savivaldybės architektūros specialistų veiksmai.

Keisti valdininkų viražai

2014 metų gruodį tuometis Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis atskiru įsakymu pasirūpino, kad „Revilės“ sklypo duomenyse neliktų įrašo „mažaaukščių statybos“. Vietoj jo atsirado kitas įrašas – „daugiabučių teritorijos“.

Atitinkamą priedą prie šio įsakymo parengė Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Meilė Nistelytė.

Tokiu būdu valdininkai pasistengė, kad E.Daktaras ir jo aplinkos žmonės galėtų statyti aukštesnius nei 3 aukštų namus.

R.Skilandis nurodė, jog keisdamas „Revilės“ žemės naudojimo būdą jis rėmėsi miesto bendruoju planu, patvirtintu 2014 metų balandį.

„Tačiau pagal šį planą „Revilės“ sklypas patenka į sodybinio ir mažaaukščio užstatymo teritorijas, kuriose galima statyti tik vienbučius arba dvibučius namus. Vadinasi, penkių aukštų namo statyba būtų neteisėta“, – tvirtino architektas Darius Visockis, gyvenantis prie E.Daktaro planuojamos statybvietės.

Dokumentai kelia įtarimų

Savivaldybės interneto puslapyje K.Šarkauskas aptiko du įdomius dokumentus.

Viename jų vaizduojamos „Revilės“ sklypo koordinatės, prie kurių pažymima, jog požeminė sklypo nuotrauka suderinta su įvairiomis institucijomis, tarp jų – ir su savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriumi.

Atsakingų darbuotojų parašai iš nuotraukos yra perkelti į kitą dokumentą, kuriame vaizduojamas sklypo ir jame esančio daugiabučio planas, pavadintas statybos projektu.

„Susidaro įspūdis jog suderinta ne požeminė nuotrauka, o projektas“, – stebėjosi K.Šarkauskas.

Mašinomis užgrūs kvartalą?

Projektinių pasiūlymų rengėjai daugiabučio sklype numatė 14 vietų automobiliams, bet toks skaičius dabartiniais laikais, pasak Algirdo gatvės gyventojų, juokingas: 22 butams reikėtų apie 40–50 mašinų.

Neabejojama, jog naujakuriai jas statytų šalia penkiaaukščio sklypo, užgrūsdami siauras aplinkines gatveles.

„80 kvadratinių metrų ploto būstui daugiabučio kieme turi būti skiriamos dvi vietos automobiliams. Akivaizdu, jog šių reikalavimų nepaisoma, todėl negalima ir pati statyba“, – piktinosi Algirdo gatvėje gyvenanti Milda Šidlauskaitė.

Projektuotojų aiškinamajame rašte nurodoma, jog buitinės nuotekos bus prijungtos prie esamų miesto tinklų.

Anot M.Šidlauskaitės kaimyno Mykolo Tamošiūno, nuosavų namų gatvelėje įrengta kanalizacija nepritaikyta daugiabučio poreikiams – ji ir dabar neretai kemšasi, per didelį lietų semiami rūsiai. Projektiniuose pasiūlymuose nenumatytos net šiukšlių konteinerių vietos.

Tikisi valdžios palaiminimo

„Gyventojų nuogąstavimai dėl tariamai pažeistų jų teisių – nepagrįsti“, – „Laikinajai sostinei“ tvirtino E.Daktaras. Esą planuojamas daugiabutis kaimynams saulės neužstos, jie nepatirs nepatogumų. Priešingai, iškilus moderniam daugiabučiui, pagražėtų viso kvartalo vaizdas.

Henytės atžala įsitikinęs, jog savivaldybė pagal parengtus projektinius pasiūlymus turėtų išduoti leidimus projektui ir statybai. „Nematau kliūčių, kodėl neturėtume gauti leidimų. Bet jei jų negausime, mėginsime taisyti trūkumus“, – tvirtino jis.

E.Daktaras prisipažino esantis „Revilės“ akcininkas ir tikino skambinęs gyventojams tik tam, kad galėtų susitikti su jais ir paaiškinti, kokios bus statybos.

Pasakoti apie savo statybų verslą ir atskleisti firmų, su kuriomis jis yra susijęs, skaičiaus pašnekovas nenorėjo.

Perėmė tėvo statybas

Daktarų šeimos verslo planai gimė pakaunės Užliedžių miestelyje. Įtariama, jog H.Daktaras iš šešėlinių pinigų finansavo savo sūnaus statybas, kurios prasidėjo 2007–2008 metais.

Iš pradžių statybomis pasišovė rūpintis pats Henytė. Jis su savo bičiuliu Jonu Jegersku dar 2002 metais įsigijo žemės sklypą Užliedžiuose, kuriame planavo statyti gyvenamuosius namus.

Tačiau Henytę vis stipriau atakuojant teisėsaugai, jo verslą perėmė sūnus. E.Daktaras tapo J.Jegersko partneriu – jų valdoma bendrovė „Jada“ ėmė statyti dviejų ir trijų aukštų daugiabučius.

Tačiau kelias dešimtis namų surentę statybininkai 2013 metais bankrutavo.

Pernai rudenį E.Daktaras vėl ėmėsi statybų verslo – šįsyk per savo statytinius įsteigęs naujas firmas.

Statytojų apetitas – per didelis

Nerijus Valatkevičius

Kauno savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas

„Mūsų skyrius ne kartą spaudė šio objekto statytojus, kad jie laikytųsi įstatymų. Taip pat savivaldybė atkreipė dėmesį į atstumų nuo numatomo objekto iki gretimų reikalavimų nesilaikymą, neteisingai projektuojamas automobilių vietas.

Jie iš pradžių norėjo statyti šešių aukštų pastatą, bet pareikalavome jį sumažinti.

Dabar statytojai svarsto, ar nevertėtų pasitenkinti 3–4 aukštų statiniu.

Architektas tikrai nėra pats blogiausias, bet turbūt jis pasidavė pernelyg jau dideliems užsakovų pageidavimams.

Galiu užtikrinti, kad savivaldybė neišduos leidimų projektui ir statybai, jei nebus ištaisyti trūkumai, kuriuos mes nurodėme.

Pateiktiems projektiniams pasiūlymams savivaldybėje dėl statybų sklype Algirdo gatvėje nepritarta – šis prašymas buvo atmestas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.