Prezidentė: „Jau pribrendo reikalas išdrįsti pasakyti“

Pirmadienį vėl buvo iškeltas generalinio prokuroro skyrimo klausimas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad dalis Seimo narių mėgina pasislėpti už slapto balsavimo ir tai rodo balsavimo neskaidrumą.

Prezidentė: „Jau pribrendęs reikalas išdrįsti pasakyti“.<br>M.Kulbio nuotr.
Prezidentė: „Jau pribrendęs reikalas išdrįsti pasakyti“.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Oct 5, 2015, 2:56 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 9:18 PM

„Mano žiniomis, dalyvavo ir interesų grupės, būtent slaptas balsavimas ir sudaro tokias galimybes. Manau, Seimo nariai turėtų išdrįsti parodyti, ką jie galvoja ir už ką balsuoja. Tas atvirumas galimas ir dabar. Manau, jau pribrendo reikalas išdrįsti pasakyti, kas ką galvoja, o ne viešai deklaruojant vieną, o paskui pasislėpus už slaptumo šydo mėginti daryti intrigas ir manipuliacijas“, – teigė prezidentė.

Paklausus, ar teiks kandidatą šiam Seimui priklausys nuo to, ar Seimas išdrįs balsuoti viešai ir paaiškės po konsultacijų su Seimo frakcijomis.

„Tai svarbi pareigybė, už kurią atsako tiek prezidentė, Vyriausybė, Seimas. Už tai, kad valstybė turėtų tvirtą, veikiančią Prokuratūrą, nes tai valstybės stabilumo garantas ir teisėsaugos apgynimas, kad ji išliktų nepriklausoma“, – sakė prezidentė.

Paklausus, kaip vertina pasiūlymus, kad skiriant generalinį prokurorą galėtų dalyvauti tik Vyriausybė, prezidentė priminė, kad iki 2003 metų Lietuvoje buvo įvairios skyrimo tvarkos, tą bandyta keisti.

2003 metais pakeistas 118 Konstitucijos straipsnis, kuriuo numatoma Prokuratūros ir prokuroro nepriklausomybė, jis priklauso nuo įstatymų. Dabartinis siūlymas reiškia, kad grįžtume 15 ar 20 metų atgal Lietuvos teisėsaugoje, demokratijoje ir turėtume vienos partijos skiriamą prokurorą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.