Sukritikavo pasiūlymą atvirai balsuoti dėl generalinio prokuroro

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė

„Manau, kad dėl vieno konkretaus atvejo, dėl vieno pareigūno skyrimo, mes neturime keisti nusistovėjusios tvarkos skiriant pareigūną“, – sakė L. Graužinienė.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
„Manau, kad dėl vieno konkretaus atvejo, dėl vieno pareigūno skyrimo, mes neturime keisti nusistovėjusios tvarkos skiriant pareigūną“, – sakė L. Graužinienė.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 5, 2015, 4:24 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 8:54 PM

„Manau, kad dėl vieno konkretaus atvejo, dėl vieno pareigūno skyrimo, mes neturime keisti nusistovėjusios tvarkos skiriant pareigūną. Manau, kad slaptu balsavimu Seimo narys turi galimybę niekieno neveikiamas laisvai apsispręsti, kaip jis balsuoja. Atvirame balsavime yra frakcijų sprendimai, gali būti kiti išoriniai veiksniai, kurie turi įtakos. Tam ir yra slaptas balsavimas, kad nebūtų daromas spaudimas iš išorės ir iš vidaus“, – pirmadienį BNS sakė L.Graužinienė.

Seimo statutas nenumato prievolės parlamentarams balsuoti slaptai dėl generalinio prokuroro skyrimo.

Prezidentė D.Grybausakitė pirmadienį pareiškė, jog atviras balsavimas dėl generalinio prokuroro kandidatūros užkirstų kelią „intrigoms ar manipuliacijoms“.

„Seimo nariai turėtų išdrįsti parodyti, ką jie galvoja, už ką jie balsuoja prieš savo rinkėjus“, – žurnalistams sakė prezidentė.

Prezidentės teigimu, būtent Seimo apsisprendimas dėl viešo balsavimo lems, ar ji teiks naują kandidatą dar šioje kadencijoje po to, kai parlamentarai atmetė jau dvi jos siūlytas kandidatūras.

„Tai priklausys, ar Seimas vis dėlto išdrįs balsuoti viešai ir, aišku, po konsultacijų su Seimo frakcijomis“, – sakė prezidentė, BNS paklausta, ar teiks naują kandidatą iki Seimo rinkimų.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą prezidentas skiria ir atleidžia Seimo pritarimu.

Seimas praeitą savaitę nepritarė prezidentės siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą Seimas atmetė ir pirmą prezidentės pasiūlytą kandidatą į šias pareigas – Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.