Girtas pokštas feisbuke nusirito iki Elektrėnų pareigūnų

Praėjusią savaitę viešoje erdvėje pasklidęs vaizdo įrašas ne tik pridarė gėdos Lietuvos policijai, bet ir atskleidė teisines spragas.

Vaizdo įrašas pateikė nemažai klausimų Lietuvos policijai.
Vaizdo įrašas pateikė nemažai klausimų Lietuvos policijai.
Kaip teigė S.Skvernelis, klausimas dėl atsakomybės už neteisėtą policijos pareigūno uniformos dėvėjimą keltas jau seniai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaip teigė S.Skvernelis, klausimas dėl atsakomybės už neteisėtą policijos pareigūno uniformos dėvėjimą keltas jau seniai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 7, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 3:57 PM

Matyt, visa policijos bendruomenė matė trumpą vaizdo įrašą, kuriame apsvaigusi moteris, vilkinti oficialią Lietuvos pareigūno uniformą, rodė nepadorius gestus ir staipėsi prieš kamerą.

Šie garbės nedarantys vaizdeliai internautų buvo peržiūrėti tūkstančius kartų.

Filmuota prieš 4 metus

Kaip paaiškėjo, užfiksuota moteris Deizė Malec  nėra policijos pareigūnė, uniformą apsivilko vakarėlio metu ir nemanydama nieko blogo staipėsi prieš draugus.

Visa istorija nutiko Vokietijoje prieš ketverius metus. Į viešumą vaizdo įrašai pakliuvo prasidėjus D.Malec ir jos bičiulės Renatos A. nesutarimams. Kaip sakė D.Malec, buvusios jos draugės paviešino vaizdo įrašą šantažuodamos ją.

Kaip anksčiau sakė Policijos departamento atstovė Simona Ludavičiūtė, jeigu vaizdo įrašas būtų užfiksuotas Lietuvoje, D.Malec būtų galima taikyti tik atsakomybę už chuliganišką elgesį.

Kaip buvo teigiama, policijos pareigūnų uniformas ir jų dalis – švarkus, žiemines kepures, paltus, kelnes ir net neperšaunamą liemenę – į Vokietiją atvežė Renatos A. brolis.

Nors šioje istorijoje daugiausia aistrų kelia girtos moters vaizdai, esmė yra šiek tiek rimtesnė.

Uniformas deda kur nori

Kaip portalui lrytas.lt pavyko išsiaiškinti, nėra ne tik jokios teisinės atsakomybės už neteisėtą policijos pareigūno uniformos dėvėjimą, bet nėra fiksuojama ir tai, kur pasibaigus tarnybai arba sudėvėjus uniformą pareigūnai deda savo tarnybinius drabužius.

Įstatymas draudžia pareigūnams tarnybinę uniformą ar jos dalis savavališkai perduoti tretiesiems asmenimis – ne policijos pareigūnams.

Vaizdo įraše užfiksuota moteris sakė, kad uniformas į Vokietiją atgabeno buvęs Elektrėnų pareigūnas A.D.

Kaip pranešė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, tyrimą pradėjo Imuniteto skyriaus pareigūnai. Vėliau tyrimas perimtas Vidaus tyrimų skyriaus. Buvo kreiptasi į Elektrėnų pareigūnus. 

Buvęs pareigūnas neigia išvežęs uniformas

„Buvo nustatyta, kad vienos iš nufilmuotose išgertuvėse dalyvavusių merginų brolis (A.D. – Red.) anksčiau yra tikrai dirbęs Elektrėnų policijos komisariate.

Jis neigia kitiems asmenims perdavęs policijos pareigūno uniformą ar jos atskirus elementus.

Atliekant patikrinimą nenustatyta, kad kas nors iš šiuo metu dirbančių Vilniaus apskrities policijos įstaigos pareigūnų giminystės ar kitokiais ryšiais būtų susijęs su filmuotoje vaizdo medžiagoje matomais žmonėmis“, – sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius.

Jis sakė, kad  ant pareigūnų uniformų nėra jokių skiriamųjų ženklų, kurie leistų nustatyti, kokiam konkrečiam pareigūnui ji priklauso. 

„Kitaip tariant, vardo ir pavardės nepamatysi išsiuvinėta“, – sakė P.Radvilavičius. 

Įsigalios nuo kitų metų

Kaip teigė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, klausimas dėl atsakomybės už neteisėtą policijos pareigūno uniformos dėvėjimą buvimo keltas dar tuomet, kai jis dirbo Policijos departamente. Tačiau tuo metų siūlymai nesulaukė pritarimo.

„Vis dėlto pavyko pasiekti, kad toji atsakomybė atsirastų. Ji numatyta nuo kitų metų balandžio įsigaliosiančiame Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK).

Beje, ten kalbama ne tik apie policiją – numatyta atsakomybė už neteisėtą vidaus tarnybos sistemos pareigūno (VSAT, PAGD ir t.t.) tarnybinės uniformos dėvėjimą. Už tai bus baudžiama baudomis nuo 30 iki 50 eurų“, – sakė ministras.

Klausimas dėl uniformos grąžinimo tuomet, kai ji susidėvi ar kai pareigūnas palieka tarnybą, yra sudėtingesnis. Kaip sakė S.Skvernelis, Policijos departamente jis irgi buvo analizuotas.

Kaip surinkti uniformas – neaišku

Pirmiausia buvo paskaičiuota, kad visų uniformų surinkimas pareikalautų išties didelių administracinių sąnaudų.

„Be to, yra ir kita medalio pusė: daliai tarnybą baigusių pareigūnų įsakymais yra suteikta teisė dėvėti turimą tarnybinę uniformą profesinių švenčių dienomis. Ar turėtume šią teisę iš jų atimti?“ – klausė ministras.

S.Skvernelis pabrėžė, kad bet kokiu atveju Policijos departamentui yra duotas nurodymas išanalizuoti situaciją dar kartą ir pažiūrėti galimus sprendimo variantus.

„Kita vertus, atsakomybės už neteisėtą dėvėjimą įteisinimas, tikėtina, suveiks ir kaip prevencinė priemonė. Todėl atvejai, kai tarnybą baigęs pareigūnas kažkam duoda ar paskolina savo turimą uniformą, neturėtų būti dažni. O juos užfiksavus bus baudžiama“, – teigė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.