Parduodate neveiksnaus artimojo turtą? Prireiks teismo leidimo

Žmogus, kuris nebegali savimi pasirūpinti, nebesuvokia ir nevaldo savo veiksmų, teismo psichiatrui atlikus ekspertizę gali būti pripažįstamas neveiksniu. Visa atsakomybė už tolesnį šio žmogaus gyvenimą, jo slaugą, priežiūrą ir kasdienę pagalbą tenka jo artimiesiems ar institucijai, kuri paskirta globėja.

Neveiksnaus asmens turtą ir pajamas globėjas turi naudoti išimtinai neveiksnaus asmens interesams užtikrinti.<br>Asociatyvinė nuotr.
Neveiksnaus asmens turtą ir pajamas globėjas turi naudoti išimtinai neveiksnaus asmens interesams užtikrinti.<br>Asociatyvinė nuotr.
Teisėjas Tomas Venckus.<br>NTA archyvo nuotr.
Teisėjas Tomas Venckus.<br>NTA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Jankauskienė

Oct 9, 2015, 9:43 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 5:57 AM

Kaip elgtis priimant sprendimus dėl neveiksnaus žmogaus turto: ar artimojo globėju tapęs asmuo gali valdyti globotinio banko sąskaitoje esančias pinigines lėšas, ar gali parduoti globotiniui iki ligos priklausiusią įmonę, butą, sodo sklypą ar garažą – atsakymų ieškojome didžiausiame Lietuvoje Vilniaus miesto apylinkės teisme. Savo patirtimi sutiko pasidalinti civilines bylas nagrinėjantis teisėjas Tomas Venckus.

Ar teismo paskirtas globėjas gali valdyti neveiksnaus artimojo nekilnojamąjį turtą?

Neveiksnaus asmens turtą ir pajamas (pavyzdžiui, netekto darbingumo pensiją, slaugos pašalpą ar kitas) globėjas turi naudoti išimtinai neveiksnaus asmens interesams užtikrinti. Visi globotiniui priklausantys pinigai turi būti naudojami jo gerovei: maistui, vaistams, kokybiškai slaugai.

Labai svarbu žinoti, kad globėjas globotinio turtu disponuoti gali tik tokiu atveju, jeigu jis yra paskirtas neveiksnaus asmens turto administratoriumi. Pagal teisės aktus juo gali būti paskiriamas oficialus globėjas (globos institucija) arba kitas asmuo. Vadinasi, nebūtinai globėjas ir turto administratorius yra vienas ir tas pats asmuo. Juo gali tapti šeimos narys, advokatas arba kitas asmuo, keliantis pasitikėjimą visuomenei, globos institucijai ir teismui įsitikinus jo patikimumu.

Skirtumas vienas – jeigu turto administratoriumi paskiriamas sergančiojo šeimos narys, jam atlyginimas nenustatomas. O jeigu paskiriamas kitas asmuo – jam turi būti skiriamas tam tikras atlygis už turto administravimą.

Kodėl įstatymo leidėjas nusprendė atriboti globėją ir turto administratorių?

Globėjas kaip artimas šeimos narys kasdien rūpindamasis neveiksniu asmeniu gali neturėti tam tikrų žinių arba įgūdžių administruoti nekilnojamąjį turtą arba, pavyzdžiui, neveiksniam asmeniui iki ligos priklausiusią įmonę. Tai gali atlikti asmuo, kuris yra anksčiau dirbęs arba dabar dirba vadovu. Jam būtų daug paprasčiau atlikti tokį darbą.

Paprastai turto administratorių paskiria teismas, skirdamas neveiksnaus asmens globėją. Teismų praktika rodo, kad daugeliu atvejų globėjas paskiriamas ir turto administratoriumi.

Ar sudėtinga gauti teismo leidimą parduoti neveiksnaus asmens turtą?

Galėčiau išskirti tokią seką: visų pirma į teismą kreipiamasi su prašymu pripažinti asmenį neveiksniu. Teismui priėmus teigiamą sprendimą, iš karto šio teismo sprendimo pagrindu yra keliama kita civilinė byla dėl globos nustatymo ir globėjo paskyrimo. Ta pačia teismo nutartimi paskiriamas ir turto administratorius.

Neveiksnumo ir globos nustatymo procesas teisme užtrunka apie pusę metų: pareiškėjui, siekiančiam tapti globėju, jis yra nemokamas.

Kai dėl vienų ar kitų aplinkybių iškyla poreikis disponuoti neveiksnaus žmogaus turtu, paskirtasis turto administratorius kiekvieną kartą turi kreiptis į teismą ir pateikti prašymą leisti jam tai daryti. Taigi visi su neveiksnaus asmens tolesniu gyvenimu susiję klausimai nėra išsprendžiami vienoje byloje.

Kokie reikalavimai keliami turto administratoriui?

Skirdamas neveiksnaus asmens turto administratorių, teismas turi įsitikinti, ar šis asmuo sugebės pasirūpinti jam paskirtomis pareigomis, todėl yra rengiamas žodinis teismo posėdis. Į posėdį kviečiami visi suinteresuoti asmenys. Tam skiriama 14 dienų. Sudėjus visus terminus byla dėl skyrimo turto administratoriumi gali užtrukti apie mėnesį.

Todėl greitai parduoti neveiksnaus asmens turtą, dar neturint paskirto turto administratoriaus, nepavyktų. Taigi visada patariu pasirūpinti tuo iš anksto, o ne laukti, kol atsiras konkretus pirkėjas ir bylos nagrinėjimo laikas taps labai svarbus.

Kiek laiko trunka prašymo parduoti neveiksnaus asmens turtą nagrinėjimas apylinkės teisme?

Prašymas išduoti teismo leidimą turi būti išduotas per 5 dienas nuo prašymo priėmimo. Teismas šį dokumentą, kaip ir bet kurį kitą procesinį dokumentą, gali priimti per 10 dienų, o išnagrinėti per 5 darbo dienas. Vadinasi, maksimalus laikotarpis – nuo prašymo atnešimo ir padavimo teisme iki išnagrinėjimo – užtruktų apie pusę mėnesio.

Kokios vertės sandoriams privaloma gauti teismo leidimą?

Išankstinį teismo leidimą privaloma gauti bet kokiems sandoriams, kurių vertė viršija 1500 eurų, taip pat sandoriams, susijusiems su nekilnojamuoju turtu, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto nuoma, perleidimas ar įkeitimas. Pastariesiems sandoriams visais atvejais reikia išankstinio teismo leidimo, net jei to sandorio vertė neviršija 1500 eurų sumos.

Kokie dokumentai būtini kreipiantis į teismą, norint parduoti (nuomoti, įkeisti, padovanoti ar kt.) neveiksnaus žmogaus nekilnojamąjį turtą?

Pirmas žingsnis, kreipiantis į teismą, – parašyti prašymą. Jame reikėtų išdėstyti norimo sudaryti sandorio aplinkybes: sąlygas, vertę, konkretų asmenį, su kuriuo bus sudaromas sandoris, preliminarią pirkimo–pardavimo sutartį ar sutarties projektą. Toks reikalavimas būtinas, kad būtų galima patikrinti, ar turto administratorius nesudaro sandorio su savimi. Kaip teisėjas tuo įsitikina? Pirmiausia tikrinami kartu su prašymu pateikti dokumentai. Jei teismui kyla abejonių, teisėjas paskiria žodinį bylos nagrinėjimą – į teismo posėdį į apklausą pakviečiamas globėjas. Jei teismui reikia patikslinimo, į posėdį būna kviečiami ir kiti suinteresuoti asmenys (pavyzdžiui, kiti šeimos nariai). Pagrindinis teismo tikslas – apsaugoti, kad nebūtų pažeisti globotinio interesai, kad visi teisiniai veiksmai būtų atliekami jo naudai. Taip pat teismui būtina pateikti nekilnojamojo turto registrų išrašą iš Registrų centro (įrodymą, kad parduodamas turtas priklauso neveiksniam asmeniui) ir teismo nutartį, kuria pateikiantis prašymą asmuo yra paskirtas turto administratoriumi. Jei yra prašoma disponuoti neveiksnaus asmens lėšomis, kurios yra banke, teismui reikia pridėti banko sąskaitos išrašą.

Ar įmanoma pagreitinti bylos nagrinėjimą teisme?

Labai svarbu teismui laiku pateikti visus reikiamus dokumentus, tada jūsų klausimas bus išspręstas sklandžiau ir operatyviau.

Jei iškyla klausimų, kaip teisingai užpildyti prašymą teismui, galite pasinaudoti interneto svetainėje www.teismai.lt esančiais šablonais: Visuomenei ir žiniasklaidai / Teismui teikiamų dokumentų šablonai / Procesiniai dokumentai civiliniame procese.

Kaip teismas užtikrina, kad sudaromas sandoris bus naudingas neveiksniam globotiniui? Pateiksiu vieną pavyzdį. Šiemet Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėjo prašymą leisti naudoti neveiksniam asmeniui priklausančias lėšas jo pragyvenimo išlaidoms ir vaistams. Asmuo, kuris teismo buvo paskirtas globėju ir turto administratoriumi, sudarė sutartį su globos namais, kuriuose buvo prižiūrimas neveiksnus asmuo.

Globėjas už teikiamas privačių globos namų paslaugas – apgyvendinimo ir gydymo išlaidas – prašė leisti sumokėti iš neveiksnaus asmens banko sąskaitoje esančių lėšų.

Teismas įtraukė į bylą globos namų atstovą, jis pateikė atsiliepimą, kuriuo patvirtino, kad globėjas lanko neveiksnų asmenį globos namuose kelis kartus per savaitę, nuoširdžiai juo rūpinasi, lėšos gydymui tikrai reikalingos. Abejonių teismui nekilo, todėl prašymas buvo patenkintas.

Turiu pabrėžti, kad globėjo prašymas buvo pateiktas prisijungus prie Lietuvos elektroninių teismo paslaugų portalo e.teismas.lt. Prie prašymo buvo pridėti visi teismui būtini dokumentai. Šiuo atveju prašymas rašytinio proceso tvarka patenkintas per dvi dienas. Globėjui nereikėjo siųsti dokumentų paštu, vykti į teismą, naudodamasis elektroninėmis teismo paslaugomis, teisėjas priėmęs sprendimą pasirašė jį elektroniniu parašu ir byla buvo išnagrinėta.

STATISTIKA

Lietuvos apylinkių ir apygardų teismuose: 2013 m. išnagrinėtos 1327 civilinės bylos dėl fizinio asmens pripažinimo neveiksniu, 2014 m. – 1403, 2015 m. I pusmetį – 790.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.