Namą pastatysi, sūnų užauginsi, bet medžio nebepasodinsi

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 10, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 11:57 PM

Na, atžalą užauginti tėvams dar įmanoma, nors vietų vaikų darželiuose katastrofiškai trūksta. Pastatyti namą pasinaudojus banko paskola ar iš santaupų taip pat galima. Bet pasodinti medį – ne.

Taip nutiks, jeigu savivaldybės taryba patvirtins Bendro naudojimo teritorijų tvarkymo ir infrastruktūros sukūrimo fizinių ir juridinių asmenų lėšomis tvarkos aprašą.

Tas aprašas ilgas ir griozdiškas kaip ir pavadinimas. Jame – net 37 punktai, kuriuos teks ne tik perskaityti, bet ir vykdyti. Anksčiau būdavo paprasčiau. Sugalvojus pasodinti medį prie namo užtekdavo pasikviesti savivaldybės specialistą, kad patartų, kur jis gali augti ir žaliuoti.

Kaip nurodo visagalis aprašas, pirmiausia medžio sodintojas privalės pateikti savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintos formos prašymą.

Jame besirūpinantis aplinka vilnietis turės surašyti visus medžius, kuriuos ketina sodinti. Prašyme reikės nurodyti, kas įgalioja jį pasirašyti, būtina pridėti vietos bendruomenės rašytinį sutikimą dėl naudojamos viešosios erdvės želdinimo.

Apraše reikalaujama, kad apželdinimo schema ir projekto pasiūlymai būtų rengiami dviem masteliais.

Prašyme dėl želdinimo bendro naudojimo teritorijoje privaloma nurodyti želdinių vietą, sodinimo priežastis, o prie jo pridedamoje apželdinimo schemoje – sodinamų želdinių skaičių, rūšį, dydį, išdėstant kiekvieno sodinamo medžio kamieno skersmenį arba krūmo aukštį.

Beje, toliau apraše nurodoma, kad miesto teritorijoje lapuočiai medžiai sodinami 10-15 metų amžiaus, kai kamieno skersmuo 1,2 metro aukštyje yra 8-10 centimetrų, su suformuotu šaknų gumulu.

Ne – nors valdininkai žino, kokie medžiai turi būti sodinami, vis tiek būk mielas išmatuoti kiekvieną sodinuką ir surašyti duomenis ant popieriaus. Nes popierių valdininkai mėgsta labiau nei medžius.

Tikrintojai darbuosis iš peties. Ne vėliau kaip per 20 darbo dienų jie gamtos mylėtojui atsakys, ar tenkina jo prašymą. Jei tikrintojai neskubės ar išnaudos visą skirtą laiką, medžių pavasarį ar rudenį galima ir nepradėti sodinti – ateis karščiai ar šalčiai.

Bet tai – tik tuo atveju, jeigu atsakymas bus teigiamas. O jis gali būti ir neigiamas. Gali būti, kad trūks dokumentų, paaiškės, jog netenkinami norminiai atstumai iki esamų objektų, ar tiesiog tikrintojai nuspręs, kad želdiniai netinkami augti miesto sąlygomis ir konkrečioje siūlomoje vietoje.

Aprašo pabaigoje skelbiama: medžius sėkmingai pasodinus atvažiuos savivaldybės komisija patikrinti. Kažin ar tokiam aprašui įsigaliojus Vilnius ilgai išliks žaliu miestu?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.