Šiauriečiams lankstomės, o atvykėlių iš pietų kratomės iš anksto

Nors mirčių buvo ne viena, negalima sakyti, kad praėjusi savaitė buvo vien juoda. Be laidotuvių varpų, skambėjo ir karališkų puotų tostai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Oct 10, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 11:57 PM

Lietuvoje tris dienas viešėjo Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas ir karalienė Silvia, lydimi būrio įtakingų politikų bei verslininkų.

Šiuo metu Lietuvos užsienio politikai diriguojančiai prezidentei D.Grybauskaitei trokštama narystė turtingųjų Šiaurės šalių klube ir strateginė partnerystė su jomis – vienas pagrindinių iššūkių, tad karaliai buvo priimti išties karališkai.

Iškilmingos vakarienės su gurmaniškais patiekalais ir miniomis svečių Prezidentūroje, Valdovų rūmuose, įvairios konferencijos, kalbos, apdovanojimai, net ekskursija po Kuršių neriją.

Buvo matyti, jog per monarchų viešnagę oficialusis Vilnius nėrėsi iš kailio stengdamasis parodyti, kad tokie svečiai mums jau seniai ne naujiena.

Žodžiu šiaurinio užjūrio valdovus priėmėme deramai. Tuo pat metu atvykėlių iš tolimų pietų daug kas ne tik nelaukia, bet ir kratosi.

Antiislamizmo ar paprasčiausio rasizmo banga šalyje, regis, tik stiprėja – kai kurios dešiniųjų radikalų grupės net organizuoja peticijas su pseudopatriotiniais šūkiais ir prie jų pridėtais liaudies priešų sąrašais.

Nieko keista, kad iki šiol tiktai maždaug penktadalis šalies savivaldybių pareiškė galinčios priimti pabėgėlių šeimų, bet jau atsirado ir tokių, kurios yra aiškiai nusiteikusios prieš.

Ironiška, kad šią savaitę nuskambėjo ir žinia, galutinai išryškinanti visų tų aistrų absurdiškumą.

Paaiškėjo tai, kas buvo aišku seniai: nė viena pabėgėlių šeima kol kas nepareiškė noro vykti į Lietuvą ar kitas Baltijos šalis, o nori prisiglausti turtingesniuose kraštuose, kad ir toje pačioje Švedijos karalystėje.

Kita vertus, ta žinia mūsiškiams kovotojams už šalies baltumą buvo papildomas argumentas, kad dauguma tų migrantų – tik vakarietiškas pašalpas medžiojantys veltėdžiai.

Tai, kad šią temą toliau kurstys ir mūsų pagrindinės partijos, jau parodė valdančiųjų „darbiečių“ vedlys V.Mazuronis, išsityčiojęs iš premjero A.Butkevičiaus leptelėjimo, esą pabėgėlius reikėtų „motyvuoti“ atvykti į Lietuvą.

V.Mazuronis paragino premjerą bėgliams atrėžti „nenorite – nereikia“, o pačiam rūpintis Lietuvos žmonėmis.

Beje, tokius susikirtimus galima buvo prognozuoti – artėjant Seimo rinkimams tiks viskas. Net pabėgėliai, kurių Lietuvoje nėra ir galbūt nebus.

Apžvalgininkas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.