Pabėgėliai prie vartų. Kas mūsų laukia?

Ar valdžia, piešdama šviesų pabėgėlių įsiliejimo į mūsų visuomenę vaizdą, iš tiesų suvokia, kokie žmonės atvyks, su kokiomis demografinėmis, religinėmis, kalbos, mišrių šeimų bėdomis teks susidurti? Gal teks susitaikyti su tuo, kad Lietuva taps musulmoniška?

Tarp pabėgėlių, plūstančių į Europą, daugiausia yra jaunų vyrų, kuriems čia reikės susirasti žmoną, susilaukti vaikų.<br>AP nuotr.
Tarp pabėgėlių, plūstančių į Europą, daugiausia yra jaunų vyrų, kuriems čia reikės susirasti žmoną, susilaukti vaikų.<br>AP nuotr.
V.Bagužis: „Lietuvai vienintelis išsigelbėjimas – jei pabėgėliai nenorėtų čia važiuoti. Nenori – nepriversi.“
V.Bagužis: „Lietuvai vienintelis išsigelbėjimas – jei pabėgėliai nenorėtų čia važiuoti. Nenori – nepriversi.“
Daugiau nuotraukų (2)

Laima Lavaste („Lietuvos rytas“)

Oct 11, 2015, 10:00 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 5:43 PM

Nuvykę pasirinkti pirmųjų pabėgėlių Lietuvos pareigūnai nerado nė vieno siro, norinčio gyventi mūsų šalyje, tačiau tai nereiškia, kad jų didėjant pabėgėlių srautui čia neatvyks.

– Valdžia teigia esanti pasirengusi priimti pabėgėlius. Džiugiai pranešama apie geradarius, siūlančius butus ir darbą pabėgėliams.

O kaip jūs, migracijos ekspertas, vertinate būsimą situaciją? Kokią matote netolimą Lietuvos ateitį, kai prognozuojama, kad iš Sirijos į dūstančią Europą tuoj plūstelės dar 3 mln. pabėgėlių? – „Lietuvos rytas“ paklausė migracijos specialisto, buvusio ilgamečio Vilniaus policijos Migracijos valdybos viršininko Gintaro Bagužio.

– Iki šiol tokių pabėgėlių neturėjome. Su tais 35-iais, kurie gyvena Rukloje, tvarkėmės be didesnių problemų.

Pabėgėlių galėjo būti daug daugiau, bet laikėmės kietos politikos. Ateina lietuvis, prašo išduoti leidimus kokiems 80 musulmonų – esą atvyks į svečius. Už kiekvieną, aišku, gaudavo pinigų.

Mes leidimų neišduodavome.

– Naujuosius pabėgėlius kviesimės patys – įpareigoti ES.

– Taip, ir iškart mus užgrius ne vienas tūkstantis.

Naujieji pabėgėliai, neslėpkime, atneš nemažų problemų. Jas mačiau jau prieš kelerius metus lankydamasis pabėgėlių centruose Europoje. Ispanija tvoras tvėrė jau prieš penkerius metus. Mums ta problema tada atrodė labai tolima.

Dabar Europa nežino, kaip tvarkytis – vis dar vadovaujasi ankstesnėmis programomis. Šiam pabėgėlių srautui sustabdyti naujos strategijos nėra.

Lietuvai vienintelis išsigelbėjimas – jei pabėgėliai nenorėtų čia važiuoti. Nenori – nepriversi. Jiems per šalta, per mažos išmokos.

Ką ten žmogui 600 eurų, o vaikui – 300 eurų, Vokietija duoda daugiau.

Jiems nepatinka, kad Rytų Europoje aršūs katalikai, mažai musulmonų bendruomenių. O pabėgėliai nori gyventi tarp savų.

Man įdomu, kaip pabėgėlių problemą spręs Lenkija, kur katalikybės pozicijos labai stiprios.

– Bet mažai vilčių, kad Lietuvą pabėgėlių srautai aplenks? Argi blogas oras išgelbės?

– Vargu. Nenoriu būti pranašas, bet būdamas neblogai susipažinęs su islamo ideologija drįstu teigti – ruoškimės, kad Lietuva ateityje virs musulmoniška šalimi.

Mes po truputį artėjame prie to. Tie keli procentai mūsų vaikų, kurie gimsta musulmono ir lietuvės santuokoje, jau niekada nebus krikščionys. Pagal tėvą jie bus musulmonai.

– Kodėl? Europoje, kaip ir Lietuvoje, pilna mišrių santuokų, bet šalys išlaiko tapatybę.

– Nelyginkime anų pabėgėlių, kurie vis dėlto stengdavosi pritapti Europoje, laikytis įstatymų, su tais srautais, kurie dabar plūsta. Naujieji pabėgėliai tikrai neketina čia laikytis galiojančių normų. Jų daugybė ir jie neša savo ideologiją.

Kitaip nei katalikai, musulmonai persekioja tuos, kurie nėra musulmonai, jų labai stipri ideologija. Žmogui, kuris šeimoje stengiasi išlaikyti katalikybę, tenka didžiulis iššūkis.

Žinau atvejų, kai žmona musulmonui vyrui pasako – religijai namuose nebus vietos. Bet pas vyrą ateis kas nors iš aukštesnio rango musulmonų ir pasakys – tu privalai elgtis taip ir taip, ir jis privalės paklusti. Ne paslaptis, kad santuokų su musulmonais daugėja.

Mes kadaise bandėme gaudyti nelegalus, kai jie, nusičiupę lietuvaitę, ateidavo į Santuokų rūmus įregistruoti santuokos. Nes vedę tuoj įgydavo teisę gyventi Lietuvoje.

Galima sakyti, tas santuokas tokiu būdu išardydavome. Neslėpsiu, aš esu kategoriškai nusistatęs prieš santuokas, kurias musulmonai sudaro turėdami savų tikslų.

Musulmonų vyrai moka gražiai pašnekėti. Jų tikslas – rasti merginą, tą arba kitą, kuo greičiau vesti ir susilaukti vaiko.

Tada jie įgyja teisę čia gyventi, kol vaikui sukaks 18 metų. O vaikas penkis kartus per dieną turės melstis ir skaityti Koraną.

Vadinasi, tai, ką lietuviai kaip tauta kūrė 2000 metų – dvasinės vertybės, papročiai – nyks.

Atsiras naujas darinys – lietuvis musulmonas. Nes musulmonai dar ilgai plūs į Europą.

– Būta kalbų, kad kinai užplūs Europą...

– Kinų kita politika – jie perka žemę ir kuria savo gyvenvietes.

Statistika rodo, kad per 100 metų, nuo 1900-ųjų iki 2000-ųjų, arabų šalyse gyventojų padaugėjo 800 kartų, kai Kinijoje tik 400 kartų, o Indijoje – 300 kartų.

Arabų šalyse yra jaunų žmonių, visiškai neturinčių ką veikti, perteklius. Todėl tarp pabėgėlių ir matome daugiausia jaunus vyrus. Jiems reikės ir moterų, ir vaikų.

Ką tie jauni vyrai veiks Europoje, taip pat ir Lietuvoje?

– Kaip tai ką – valdžia žada, kad mokysis lietuvių kalbos, įsidarbins...

– Baikite juokus. Indus plaus ar šiukšles rinks? Pabėgėlių stovyklose Europoje mačiau, kaip jie leidžia dienas nieko neveikdami. Ne darbo ieškodami jie čia plūsta.

Sirijos gyventojų nuo 1970 metų padaugėjo nuo 3,5 mln. iki 23 mln. Sirijoje jaunimui tiesiog nėra jokių perspektyvų, jų per daug. O ką mes jiems pasiūlysime?

Savo jaunimui neturime ko pasiūlyti, jie priversti emigruoti. Istorija rodo, kad ten, kur daug nepatenkintų jaunų vyrų, kyla karai. Neaišku, ko jie nori.

– Girdime pažadų, kad atsivežami pabėgėliai bus mūsų pareigūnų patikrinti.

– Kai per televiziją aš girdžiu tokias kalbas, suima pyktis. Neseniai kilo skandalas, kai keliems rusams suteikėme leidimus gyventi, nors jie buvo ieškomi policijos.

O kaip tuos sirus patikrinsime, jei jie netgi dokumentų neturės? Lietuva jokios informacijos apie juos nei turi, nei turės.

Kaip tikrins – skambins į kaimą Sirijoje? Ten karas. O iš kur žinoti, ar jis siras? Valstybės saugumas yra visiškai bejėgis. Kažkada buvo sukurtas kovos su terorizmu padalinys, bet panaikintas, ir niekas seniai ta problema neužsiima.

– Patartumėte Lietuvos pareigūnams jaunų vyrų į šalį neįsivežti?

– Kad patarimo niekas neprašo, nors aš pusę pasaulio apvažiavęs, su pabėgėlių problemomis susipažinęs. O migracijos specialistų Lietuvoje nėra daug.

Taip, patarčiau priimti šeimas su vaikais. Musulmonų pasaulyje moterys puoselėja šeimą, vaikus, joms rūpi jų ateitis. Vienintelis išsigelbėjimas, jei pas mus atvažiuos pabėgėlių šeimos.

Būtų galima atsivežti ir kurdų, nes pas mus jau yra kurdų, nors jie save vadina turkais. Bent galėtų susikalbėti.

– Ar Lietuvoje jau pagalvota, kaip susikalbėsime su tik arabiškai šnekančiais pabėgėliais?

– Tai dar viena bėda. Kiek pas mus yra mokančių arabų kalbą? Prisiminkime, kad nemažai sirų, ypač iš kaimų, moka tik arabų kalbą. Ir štai tokius pagreitinta pabėgėlių statuso suteikimo tvarka išdalysime savivaldybėms.

Kas su jais kur nors Plungėje susikalbės? O jeigu kils sveikatos problemų? Musulmonas savo žmonos neduos apžiūrėti lietuviui ginekologui.

Teko apsilankyti pabėgėlių stovykloje netoli Briuselio.

Ten dėl 80 pabėgėlių dirbo 80 žmonių – psichologai, mokytojai, vertėjai, socialiniai darbuotojai.

– Daug kam kelia nuostabą tai, kad turtingoji Saudo Arabija ar Jungtiniai Arabų Emyratai nepriglaudžia savo tikėjimo brolių ir seserų. Verčiau pažada jiems pastatyti mečečių Europoje. Kodėl?

– Todėl, kad baiminamasi įsileisti. Tose šalyse – žiauri imigracijos politika. Jos bijo maišaties, nusikaltimų, kuriuos atneš toks srautas pabėgėlių.

Antra, turtingos naftos šalys nori, kad Europa būtų praktiškai okupuota musulmonų, kad „netikėliai“ europiečiai būtų sudoroti pabėgėlių rankomis.

– Matyt, prieš įsivežant į Lietuvą pabėgėliams turi būti griežtai išaiškinta, kokios mūsų šalyje jų laukia teisės ir pareigos?

– Gal ir paaiškinsime. O kaip priversti to laikytis? Išsiųsime iš šalies? Kur? Jeigu jie čia apsigyvens, jiems patiks, tai liks amžinai. Jokių grąžinimo programų nėra.

Kur juos grąžinti? Todėl ir kalbu apie musulmonišką Lietuvą. Jų šeima pagimdys septynis vaikus, lietuvių – vieną. Gaus puikias išmokas ir gal iškęs tą šaltą Lietuvos orą.

– Minėjote, kad Lietuva pabėgėlių atžvilgiu dar neturi naujos strategijos. Ką jūs kaip migracijos specialistas siūlytumėte?

– Aš esu kietos pozicijos šalininkas. Pakantumas, svetingumas – gerai. Tačiau privalome pasakyti – tu esi mūsų svečias. Turime suvokti, su kokia ideologija pabėgėliai plūsta į Europą.

Tada galima imtis ir veiksmingesnių priemonių. Pavyzdžiui, Suomijoje ta problema užsiima ne civiliai, o policija, tvarka yra sukarinta, ir jie puikiai tvarkosi.

Reikia aiškiai pasakyti – islamo ideologija labai stipri. Musulmonų mokyklose privalu iškalti Koraną, ir tu jau esi ideologiškai parengtas.

Aišku, yra nuosaikių musulmonų, pavyzdžiui, turkai. Bet mes kalbame apie pabėgėlius iš šalių, kur islamas yra griežtas. Jo nuostata – mūsų katalikybė, krikščionybė yra netikusi religija, mūsų laisvė, papročiai, netgi apranga – vienos nuodėmės. Tai Koranas liepia sunaikinti.

Todėl valdžios svaičiojimai, kad sirai pritaps Lietuvoje, įsilies į mūsų visuomenę, yra nesąmonė.

Gal maža dalis – taip. Bet dauguma per Europą eina su savo ideologija. Jie šauks, kad mums reikia mečečių, penkis kartus per dieną melstis, religinių švenčių.

Lietuvos valdžia privalo aiškinti visuomenei, kad ateiviai ir vogs, ir kels neramumų. Reikia tam rimtai rengtis. Negalima slėpti nuo visuomenės laukiančių bėdų, maskuojant jas pakantumo šūkiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.