Lietuvos komunistų partija taps nusikalstama organizacija?

Siūloma paskelbti Sovietų sąjungos komunistų partiją (SSKP) ir jos padalinį Lietuvoje – LKP –

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Audronius Ažubalis.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Audronius Ažubalis.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-10-12 15:51, atnaujinta 2017-10-10 14:05

Tai numatantį parengtą rezoliucijos projektą „Dėl Lietuvos komunistų partijos nusikalstamos veiklos įvertinimo“ pirmadienį spaudos konferencijoje Seime pristatė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Audronius Ažubalis kartu su Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos garbės pirmininku Jonu Buroku, politologu Laurynu Kasčiūnu bei Tarptautinio Vilniaus visuomeninio tribunolo komunistinių režimų nusikalstamiems veiksmams įvertinti pirmininku Vytautu Zabiela.

Pasak konservatorių šešėlinio užsienio reikalų ministro A. Ažubalio, rezoliucijos projekto atsiradimą paskatino Lietuvos patriotinių organizacijų pavasarį viešai išreikštas susirūpinimas, jog buvusioji Lietuvos komunistų partija iki šiol oficialiai neįvertina už visuotinius nusikaltimus – prisidėjimą prie Lietuvos gyventojų naikinimo, trėmimo ir kitų represijų sovietinės okupacijos metais.

„Tai iš tiesų didžiulis paradoksas, nes, kalbant apie KGB struktūras, liustracijos procesas, kad ir nelengvai, bet yra vykdomas. Tačiau juk visos šitos represinės struktūros iš esmės buvo pavaldžios būtent komunistų partijai – iš pradžių Maskvos, o vėliau ir vietiniams CK sekretoriams. Tad kodėl visa atsakomybė tenka tik nusikaltimų vykdytojams, apeinant jų buvusią vadovybę?“, – teigia A. Ažubalis.

Seimo narys pabrėžia, jog rezoliucija bus teikiama Seimui ne mėginant supriešinti skirtingą požiūrį į praeitį turinčius parlamentarus, o siekiant aiškiai ir nedviprasmiškai atskirti faktus nuo melo bei istorinės tiesos požiūriu įvertinti tragišką okupuotos Lietuvos laikotarpį.

„Lietuvos tremtinių ir rezistentų branduolys reikalauja teisingumo, ir mes negalime į tai nekreipti dėmesio. Istorinė tiesa bado akis. Ją reikia atskirti nuo vis dažniau pasigirstančių pasakojimų, jog Lietuvos komunistinis elitas „ir tada dirbo Lietuvai“, užmirštant visus trėmimus, naikinimus ir kitas represijas“, – konferencijoje teigė A. Ažubalis.

Rezoliucijos projekte pastebima, kad iki šiol nei Sovietų sąjungos komunistų partija (SSKS), nei jos padalinys Lietuvos komunistų partija (LKP) neįvardintos ir nepasmerktos kaip lietuvių tautos genocido organizatorės ir vykdytojos teisiškai valstybiniu lygmeniu.

„LKP tautinio atgimimo metais neįvardijo ir nepasmerkė savo nusikaltimų, nors prieš rinkimus į Lietuvos Respublikos Aukščiausiąją Tarybą (Atkuriamąjį Seimą) buvo pažadėjusi tai padaryti. (...) LKP atliko pagrindinį vaidmenį talkinant Sovietų sąjungai aneksuoti Lietuvą, 1940-1991 m. veikė Lietuvoje kaip okupacinio režimo politinė atrama bei slopino nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo siekį“, – sakoma dokumento projekte.

Jame siūloma paraginti Vyriausybę kreiptis į Europos Parlamentą dėl SSKP ir jos padalinio LKP, „kaip tautų genocido organizatorių ir vykdytojų, nusikalstamos veiklos moralinio bei teisinio įvertinimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.