Siūloma nutraukti Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkursą

„Jos pamažėjo, bet nepakankamai“, – BNS tikino kancleris.

Lukiškių kalėjimas turėtų būti iškeltas iki 2018 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Lukiškių kalėjimas turėtų būti iškeltas iki 2018 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 12, 2015, 4:48 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 1:48 PM

Tokį siūlymą Kalėjimų departamentui praėjusią savaitę pateikė Vyriausybės Viešojo ir privataus kapitalo projektų vertinimo komisija, BNS patvirtino Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Departamento atstovė sako, kad sprendimas bus priimtas šią savaitę.

„Mes pasiūlėme nutraukti visą tą derybų procesą, jis ir taip nepateisinamai ilgai vyko. Aišku, buvo bandoma pagerinti poziciją, numažinti kainą, bet ji nepakankamai sumažėjo, kita vertus, yra tam tikros išmoktos pamokos, kaip reikėtų valstybės institucijai formuluoti savo poziciją, pasiūlymus, kad gautų adekvatų pasiūlymą iš verslo“, – BNS sakė A.Mačiulis.

Kancleris neatskleidė, kokia suma buvo suderėta su preliminariu konkurso laimėtoju, tačiau teigė, kad ji gerokai viršija 30 mln. eurų. Anksčiau „Hanner“, „Dailistos“ ir „Corpus A“ konsorciumas projektą įgyvendinti siūlė už 79,124 mln. eurų, o „Pilies projektai“ – už 83,816 mln. eurų. Anot A.Mačiulio, šios sumos yra mažesnės.

„Jos pamažėjo, bet nepakankamai“, – BNS tikino kancleris.

Anot jo, Kalėjimų departamentas pats turės priimti sprendimą dėl konkurso baigties, o jeigu jį nutrauks, būtų galima galvoti apie naujo konkurso skelbimą.

„Kalėjimų departamentas turi priimti sprendimą ir mąstyti, ką ateičiai daryti su tuo Lukiškių kalėjimo iškeldinimu. Galbūt naują projektą formuluoti, jau išmokus tam tikras pamokas, ir tuos reikalavimus aiškesnius ir efektyvesnius surašant“, – sakė A.Mačiulis.

Teisingumo ministro atstovas Sergejus Tichomirovas BNS sakė, kad dėl konkurso turi apsispręsti Kalėjimų departamentas – ministerija į šiuos procesus kištis negali.

Departamento atstovė spaudai Karolina Frolovienė BNS sakė, kad sprendimą konkurso komisija turėtų priimti šią savaitę.

„Konkurso komisija kol kas negavo šio siūlymo raštu – tai turėtų įvykti ryt-poryt. Tuomet komisija rinksis ir priims sprendimą. Šią savaitę sprendimai turėtų būti priimti“, – BNS sakė K.Frolovienė.

Šią savaitę konkursą ketina svarstyti Seimo antikorupcijos komisija. Jos vadovas Vitalijus Gailius BNS teigė, kad trūksta informacijos apie konkursą ir jo eigą.

Arvydo Avulio „Hanner“ ir Dariaus Mockaus „MG Baltic“ netiesiogiai valdomos įmonės „Pilies projektai“ pasiūlymai gauti dar pernai rugsėjį. Anksčiau konkursą tikėtasi baigti iki 2014 metų pabaigos, vėliau – iki šios vasaros pradžios.

Planuota, kad perkeliant Lukiškių kalėjimo kompleksą į Pravieniškes, privatus investuotojas per trejus metus turėtų rekonstruoti keturis nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus, kuriuose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus investuotojas juos prižiūrėtų. Vėliau Lukiškių kompleksą planuojama parduoti – tikimasi, kad tai leis padengti dalį statybų Pravieniškėse išlaidų.

2014 metų liepą Vyriausybė patvirtino naują Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą, kurioje numatyta, kad Lukiškių kalėjimas bus iškeltas iki 2018 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.