Nelegale tapusi K. Brazauskienė: „Aš nepasiduosiu“

Prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė valdžios rezervatu vadinamose Turniškėse jau gyvena neteisėtai, nes pasibaigė rezidencijos panaudos sutartis. Moteris spaudžiama kuo skubiau išsikraustyti, bet ji to daryti neketina.

K.Brazauskienė dar neseniai viešai džiaugėsi nauju prabangiu namu, kuris iškilo Trakų rajone, prie Margio ežero.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Brazauskienė dar neseniai viešai džiaugėsi nauju prabangiu namu, kuris iškilo Trakų rajone, prie Margio ežero.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš trejetą metų Trakų rajone iškilusiame name, K.Brazauskienės tvirtinimu, galima gyventi tik vasarą.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Prieš trejetą metų Trakų rajone iškilusiame name, K.Brazauskienės tvirtinimu, galima gyventi tik vasarą.<br>Nuotr. iš LR archyvo
K.Brazauskienė tikėjosi, kad Turniškių rezidencijoje ji gyvens iki mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Brazauskienė tikėjosi, kad Turniškių rezidencijoje ji gyvens iki mirties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Našlei buvo pasiūlytas butas šiame name Antakalnio rajone, bet ji atsisakė.<br>D.Umbraso nuotr.
Našlei buvo pasiūlytas butas šiame name Antakalnio rajone, bet ji atsisakė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 14, 2015, 8:34 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 4:56 AM

Ant kulnų K.Brazauskienei lipa Turniškes saugantis Vadovybės apsaugos departamentas – esą pasibaigus sutarčiai neliko teisinių pagrindų įleisti našlę į uždarą teritoriją.

Turtinga verslininkė anksčiau sulaukė perspėjimo iš Prezidentūros: pratęsti pirmadienį pasibaigusios penkerius metus galiojusios panaudos sutarties nėra galimybių, nes moteriai laikinai suteiktas būstas yra saugomas objektas.

Prezidentūros kanceliarija paaiškino, jog šios teritorijos nuolatiniais gyventojais gali būti tik asmenys, kuriems paskirta valstybės apsauga, o našlė nėra saugoma.

Bet K.Brazauskienė iš tokių kalbų tik pasijuokė: „Kaip aš galiu būti neįleista, jei Turniškių gatvė turi būti visiems laisvai prieinama? Tik teismas gali manęs ten neįleisti.“

Įžvelgė politinį sąmokslą

Pasigirdus kalboms, kad Turniškėse gali gyventi tik saugomi asmenys, K.Brazauskienė ėmė įtarinėti, kad į jos rezidenciją nusitaikė Vytautas Landsbergis, kuris turi asmens sargybinį.

Be to, anot našlės, dešiniųjų patriarchas žinomas kaip prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri irgi gyvena Turniškėse, itin artimas asmuo: „Visur susiglaudę stovi ir nuolat tariasi, o jos retorika – visai kaip V.Landsbergio.“

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas vakar neigė įtarimus apie ketinimus kraustytis į Turniškes, bet K.Brazauskienės nuomonės tai nepakeitė – pagal dabartinius valdžios išvedžiojimus vienintelis į rezidenciją saugomame kvartale esą gali pretenduoti būtent jis.

Kaltino Prezidentūrą

Iš Turniškių vejama K.Brazauskienė negailėjo kritikos ir D.Grybauskaitei, kuriai A.Brazauskas kažkada buvo patikėjęs vadovauti Finansų ministerijai.

Anot našlės, po vyro mirties pasirašyti rezidencijos panaudos sutartį jai buvo pasiūlyta šalies vadovės iniciatyva: „Prezidentūra pati atvežė mano vardu parašytą prašymą ir aš pasirašiau.

Čia prezidentės tokia buvo komanda.“

K.Brazauskienė stebėjosi, jog įstatymai per pastaruosius metus nesikeitė, situacija kažkodėl staiga pakito: „Valdžia žmogų keičia. Dar A.Brazauskas sakydavo, kad ne kiekvienam ją galima duoti.

Valdžia pakeitė ir D.Grybauskaitę – anksčiau ji kalbėjo vienaip, dabar – kitaip.“

Moteris prisiminė, jog kartą prezidentė pasikvietė ją į namus arbatos ir pranešė, kad norima pakeisti įstatymą: „Bet jis esą man negaliotų, aiškino, kad ramiai gyvenčiau toliau.

Per A.Brazausko metines prie kapo man dar priėjusi pasakė, kad kalbėjo su Konstituciniu teismu – esą renta man priklauso.

Tada pasikvietė į Prezidentūrą, viską už mane užpildė. Aš tik pasakiau banko sąskaitos numerį ir pasirašiau.

O dabar jie mane įstūmė į tokią padėtį!“

Tarnybinis butas – netinka

K.Brazauskienė tvirtino, kad jei būtų žinojusi, jog teks kraustytis iš rezidencijos, nebūtų pardavusi sostinės Meškeriotojų gatvėje turėto namo.

„Bet man visi aiškino, kad Turniškėse galėsiu likti iki gyvos galvos. Ir A.Brazauskas užsispyrė, kad parduočiau tą namą, todėl ir pardaviau.“

Prabangų namą Trakų rajone turinti, bet Turniškėse žiemojanti moteris bijo likti gatvėje: „Ką man dabar daryti? Eiti gyventi į tą tarnybinį butą Antakalnyje? Man jo nereikia.

Aš gyvenau gerai ir iki vedybų, ir po vedybų, ir po Algirdo mirties. Man bet ko nereikia.

Be to, man pasiūlytas tarnybinis butas – ne Prezidentūros ir ne Vyriausybės.

Jei po metų atsiras kokia prokurorė, kurią reikia apgyvendinti, man pasakys, vėl eik kitur“, – kalbėjo našlė

Derins protingą terminą

Vyriausybė artimiausiu metu ketina apsispręsti, ar dėl panaudos sutarties sąlygų nevykdymo bus kreipiamasi į teismą.

Vyriausybė anksčiau nepatenkino K.Brazauskienės prašymo pratęsti panaudos sutartį 10 metų arba, negalint to padaryti, suteikti „analogiškos kokybės ir tų pačių parametrų patalpas“.

Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus Rymanto Mockevičiaus teigimu, su Prezidentūra bus suderintas protingas terminas našlei išsikraustyti.

Statosi naują namą

Bet pati K.Brazauskienė mano, kad iš Turniškių jos greitai iškrapštyti nepavyks: „Turės vykti teismai, jie truks ne vienus metus, nes ketinu eiti iki Europos žmogaus teisių teismo Strasbūre.

Bet pirmiausia turiu Lietuvoje praeiti visą teismų makalynę. Tai šiandien jiems taip ir pasakiau, kad mane paduotų į teismą. Aš jų neįsileisiu, o laužti durų jie neturi teisės.“

Per tą laiką prezidento našlė ketina baigti statytis naują namą Vilniuje.

„Detalusis planas jau baigiamas derinti. Taip, aš pasistatysiu namą ir išsikelsiu. Manau, kad po metų“, – BNS vakar sakė K.Brazauskienė.

Baigusi kadenciją Turniškėse negyvens

* Prezidentė D.Grybauskaitė vakar teigė nenorinti vertinti Turniškėse gyvenančios prezidento A.Brazausko našlės K.Brazauskienės veiksmų, tačiau pabrėžė, kad tokių privilegijų Lietuvoje derėtų atsisakyti.

* „Vakarų Europos šalių patirtis tokių nomenklatūrinių privilegijų prezidentų, buvusių prezidentų šeimos nariams nenumato. Manyčiau, tai yra nomenklatūrinis reliktas, kurio reikėtų atsikratyti. Manau, Lietuva jau seniai subrendo, kad tokių privilegijų mes daugiau neturėtume“, – kalbėjo šalies vadovė.

* Pati D.Grybauskaitė tvirtino seniai apsisprendusi, jog pasibaigus kadencijai Turniškėse gyventi neliks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?