Savižudybės už grotų – kodėl sulaikytieji neriasi kilpą?

Prieš mėnesį Joniškio rajono policijos komisariato areštinėje gyvenimą savižudybe baigusio Radviliškio rajono gyventojo 20 metų Žilvino Litvino mirties aplinkybes tebegaubia paslaptis. Neįminta mįsle tapo 54 metų Raseinių rajono gyventojos poelgis, kuri Raseinių rajono policijos komisariato laikino sulaikymo kameroje pasikorė rugsėjo 4-ąją.

Savo draugės nužudymu įtartas Ž.Litvinas nusižudė areštinėje.Prieš tai vaikinas skundėsi, kad pareigūnai jį muša.<br>R.Vitkaus nuotr.
Savo draugės nužudymu įtartas Ž.Litvinas nusižudė areštinėje.Prieš tai vaikinas skundėsi, kad pareigūnai jį muša.<br>R.Vitkaus nuotr.
Už girto pasirodymą viešoje vietoje vietoje sulaikyta ir į laikino sulaikymo kamerą uždaryta 54 metų Raseinių rajono gyventoja čia netrukus pasikorė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotrauka
Už girto pasirodymą viešoje vietoje vietoje sulaikyta ir į laikino sulaikymo kamerą uždaryta 54 metų Raseinių rajono gyventoja čia netrukus pasikorė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotrauka
Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas R.Matonio, pareigūnai dažniausiai pastebi, kad sulaikytieji bando žudytis, ir užkerta tam kelią.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas R.Matonio, pareigūnai dažniausiai pastebi, kad sulaikytieji bando žudytis, ir užkerta tam kelią.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasak Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro specialistės A.Ivoškienės, dėl savižudybių šalyje netenkama tris kartus daugiau žmonių nei jų žūva avarijose.<br>Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro nuotr.
Pasak Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro specialistės A.Ivoškienės, dėl savižudybių šalyje netenkama tris kartus daugiau žmonių nei jų žūva avarijose.<br>Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro nuotr.
Šiemet gyvenimą savižudybe jau baigė trys už grotų patekę žmonės.<br>123rf nuotr.
Šiemet gyvenimą savižudybe jau baigė trys už grotų patekę žmonės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Ričardas Vitkus

Oct 14, 2015, 7:15 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 4:56 AM

Šiemet savižudybe gyvenimą baigė jau trys sulaikytieji.

Kas skatina už grotų patekusius žmones pakelti ranką prieš save? O gal savižudybių areštinėse statistika tėra tik bendros savižudybių statistikos šalyje atspindys?

Lietuvoje dėl savižudybių netenkama tris kartus daugiau žmonių nei jų žūva avarijose.

Sulaikytasis skundėsi, kad yra mušamas

Įtariant savo draugės 14-metės Vitos M. nužudymu sulaikytas Ž.Litvinas kameroje pasikorė naktį į rugsėjo 14-ąją.

Prieš tai kelis kartus svainiui telefonu skambinęs vaikinas skundėsi, kad pareigūnai jį muša ir verčia prisipažinti tuo, ko jis nepadarė.

Po Ž.Litvino savižudybės buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai: vienas – dėl mirties priežasties nustatymo, kitas – dėl piktnaudžiavimo.

Nors jau prabėgo mėnuo, tačiau tyrimą dėl mirties priežasties nustatymo atliekantys pareigūnai dar nėra gavę paskirtų ekspertizių išvadų, o tyrimas dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo taip pat nepasistūmėjo į priekį – įtariamųjų kol kas nenustatyta.

Kameroje išvėrė tik pusdienį

Jei viltis nustatyti šio dvidešimtmečio jaunuolio savižudybės priežastis dar rusena, to negalima pasakyti apie kitą mįslingą savižudybę policijos komisariate.

Naktį į rugsėjo 4-ąją Raseinių rajono policijos komisariato laikino sulaikymo kameroje pasikorė pusdienį čia praleidusi 54 metų šio rajono gyventoja.

Moteris buvo sulaikyta ir į komisariatą pristatyta už girto pasirodymą viešoje vietoje.

Į laikino sulaikymo kamerą ši Raseinių rajono gyventoja pateko po to, kai nepakluso policijos pareigūnų reikalavimams ir kėlė triukšmą gatvėje.

Į Šienlaukio kaimą dėl čia kilusio šeimyninio konflikto Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai buvo iškviesti rugsėjo trečiosios pavakare.

Moteriai pasiūlė eiti namo

Policininkus išsikvietusi 54 metų moteris tvirtino, kad jos sugyventinis smurtauja. Atvykę pareigūnai išsiaiškino, kad namuose vyras nesmurtavo, o buvo apkalbėtas neblaivios sugyventinės.

Tai, kad namo šeimininkas neskriaudė savo gyvenimo draugės, policininkams patvirtino ir šeimyninio barnio liudininkais tapę šios poros pažįstami.

Kadangi moteris nesiliovė reikšti pretenzijų sugyventiniui, jai buvo pasiūlyta gyvenimo draugo namus palikti ir eiti į savuosius. Ši moteris gyveno kitame kaime.

Tokiam reikalavimui paklususi moteris išėjo lauk, tačiau namo nepasuko, o kiek paėjusi ėmė triukšmauti ir skeryčiotis.

Iškvietė greitąją pagalbą

Policininkai triukšmadarę sulaikė ir parsivežę į komisariatą ją išblaivinimui uždarė į laikino sulaikymo kamerą.

Už grotų 17 val. 35 min. patekusi moteris prieš vidurnaktį pabandė pasikarti. Tai pastebėję pareigūnai puolė sulaikytąją gelbėti. Buvo iškvieti medikai, kurie nelaimėlę gaivino, tačiau beteikiant pagalbą ji mirė.

Už girto pasirodymą viešoje vietoje šiai moteriai būtų grėsęs įspėjimas arba bauda nuo aštuonių iki keturiolikos eurų.

Žudosi neradę kito pasirinkimo

Kodėl moteris, kuriai negrėsi sunki bausmė, patekusi už grotų pakėlė ranką prieš save?

„Paprastai žmonės bando nusižudyti, norėdami nuslopinti nepakeliamą emocinį skausmą, kuris gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Dažnai tai būna pagalbos šauksmas. Žmogus, bandantis nusižudyti, dažniausiai būna tiek prislėgtas, kad nesupranta, jog yra ir kitų pasirinkimų.

Savižudybės riziką ypatingai padidina alkoholio ar kitų psichiką veikiančių priemonių vartojimas“, – portalui lrytas.lt sakė Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Asta Ivoškienė.

Pasak specialistės, savižudžiai dažniausiai jaučiasi siaubingai izoliuoti; dėl savo kančių, jie nesugeba pagalvoti apie žmones, į kuriuos galėtų kreiptis, taip dar labiau padidindami izoliaciją.

Absoliučia dauguma atvejų, savižudis pasirinktų kitą kelią, jei taip baisiai nekentėtų ir galėtų vertinti veiksmus objektyviai. Dauguma savižudžių duoda įspėjamuosius ženklus tikėdamiesi, kad jie bus išgelbėti, nes jų noras yra baigti emocines kančias, o ne mirti.

Pernai nusižudė 930 žmonių

„Bandymai žudytis, mintys apie savižudybę dažnai yra požymis, kad žmogus nepajėgia susidoroti, dažniausiai dėl kokio nors įvykio ar dėl daugelio įvykių, kurie jam yra labai traumuojantys ar kankinantys.

Dažniausiai šitie įvykiai praeis, jų poveikis galės būti sušvelnintas arba jų neįveikiamumas palaipsniui išnyks, jei žmogus galės priimti konstruktyvius sprendimus apie savo elgesį krizinėje situacijoje, kai ji yra pačioje blogiausioje stadijoje“, – sakė A.Ivoškienė.

Visuomenės sveikatos biuro specialistė atkreipė dėmesį į tai, kad dėl savižudybių šalyje netenkama tris kartus daugiau žmonių nei jų žūva avarijose. Pernai Lietuvoje nusižudė 930 žmonių (769 vyrai ir 161 moteris), o dėl eismo įvykių žuvo 325 žmonės (241 vyras ir 84 moterys).

Patekę už grotų bando kartis

Du žmonės pernai nusižudė patekę į areštinę. Abu sulaikytieji pasikorė. Šiemet gyvenimą savižudybe baigė jau trys policijos pareigūnų sulaikyti ir į laikino sulaikymo kamerą uždaryti asmenys.

Kas daroma, kad tokių mirčių būtų išvengta, kad dėl sulaikymo ar kitų priežasčių stresą patyrę žmonės būtų apsaugoti nuo neapgalvotų poelgių?

„Iš sulaikytų asmenų atimami draudžiami daiktai. Dažniausiai sulaikytieji žaloja save turimomis priemonėmis ar bando kartis.

Tam naudojamos patalynės komplektai, paklodės, batų raišteliai, kiti pasitaikę daiktai. Yra netgi bandymų pasikarti ant lovos krašto.

Dažniausiai pareigūnai pastebi tokius bandymus ir užkerta jiems kelią“, – portalui lrytas.lt sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Kilus įtarimui – ypatingesnė priežiūra

Pasak R.Matonio, pareigūnai privalo užtikrinti nuolatinį sulaikyto asmens elgesio stebėjimą, kad būtų išvengta nepageidaujamų veiksmų, pavyzdžiui pamainos pareigūnų užpuolimo, savavališko pasišalinimo, susižalojimo ir panašiai.

Jei į komisariatą pristatytas asmuo pasiskundžia dėl sveikatos sutrikimo ar pareigūnai pastebi, kad sulaikytojo sveikata pablogėjo, privalu organizuoti šio asmens medicininę apžiūrą ir suteikti pirmąją medicinos pagalbos.

„Neatidėliotina pagalba suteikiama pasiklydusiems, pasimetusiems vaikams, pamestinukams, vaikams, likusiems be tėvų ar teisėtų atstovų globos, taip pat suaugusiesiems, nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų ar kitų teisės pažeidimų, ir kitiems asmenims, kuriems dėl jų fizinės ar psichinės būklės reikalinga neatidėliotina pagalba.

Pristačius asmenį, kuriam reikalinga neatidėliotina pagalba, į operatyvaus valdymo padalinį, budėtojas ar kitas įgaliotas pamainos pareigūnas, turi organizuoti būtinosios pagalbos pristatytajam suteikimą, prireikus susisiekti su atitinkamomis institucijomis, kad būtų išspręsti neatidėliotinos pagalbos suteikimo klausimai“, – sakė R.Matonis.

Jei bendraudami su sulaikytu asmeniu pareigūnai pastebi, kad jis yra nestabilios psichikos, ar kyla įtarimų, kad jis gali save žaloti, tokiam asmeniui skiriama ypatingesnė priežiūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.