Širvintų rajono merei ir tarybai – teismo antausis

Širvintų rajono apylinkės teismas pripažino, kad buvęs Širvintų kultūros centro ( KC ) direktorius Erikas Druskinas iš pareigų buvo atleistas neteisėtai ir priteisė jam daugiau nei pustrečio tūkstančio eurų: 802,69 eurų už priverstinės pravaikštos laiką ir 1818,63 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Iš darbo neteisėtai atleistas Širvintų KC direktorius laimėjo bylą prieš Širvintų rajono savivaldybę.<br>D.Zimblienės nuotr.
Iš darbo neteisėtai atleistas Širvintų KC direktorius laimėjo bylą prieš Širvintų rajono savivaldybę.<br>D.Zimblienės nuotr.
E.Druskiną teisme gynė advokatas G.Černiauskas.<br>N.Tuškevičienės nuotr.
E.Druskiną teisme gynė advokatas G.Černiauskas.<br>N.Tuškevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė

2015-10-15 15:42, atnaujinta 2017-10-09 20:49

Profesionalus dramos ir lėlių teatro režisierius, teatro magistras, viešosios įstaigos „Angelų miestelis“ vadovas 36 metų E.Druskinas viešame konkurse laimėto Širvintų KC direktoriaus posto neteko šių metų birželio 22 dieną, padirbęs jame vos apie du mėnesius. Oficialia jo atleidimo iš darbo priežastimi tapo komandiruotė į Gruziją, kur gegužės 17 – 24 dienomis vyko tarptautinis ir didelį prestižą turintis renginys „Poezijos pavasaris“.

Širvintų rajono valdžia E.Druskino komandiruotę įvertino kaip šiurkštų darbo drausmės pažeidimą – kelių darbo dienų pravaikštą, kadangi įstaigos direktorius į Gruziją išvyko neturėdamas rajono tarybos pritarimo.

Atleido kaip pravaikštininką

Pasisamdęs šalyje garsų advokatą Gintautą Černiauską, E.Druskinas kreipėsi su ieškiniu į teismą.

Ieškovas prašė pripažinti jo atleidimą iš Širvintų KC vadovo pareigų pripažinti neteisėtu ir nustatyti, kad į darbą jis negali būti grąžintas dėl nepalankių sąlygų dirbti. Taip pat buvo prašoma priteisti iš Širvintų rajono savivaldybės vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio išeitinę išmoką – beveik 600 eurų ir vidutinį mėnesinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo iš darbo dienos iki teismo sprendimo įsigaliojimo dienos bei 4 tūkstančių eurų neturtinę žalą ir visas bylinėjimosi išlaidas.

E.Druskinas teismui nurodė, kad dirbti į Širvintas atvyko atvyko tuo metu mero pareigas laikinai einančios tarybos narės Živilės Pinskuvienės kvietimu.

„Privataus susitikimo metu manęs paprašė organizuoti ir režisuoti Širvintų miesto šventę „Širvintoms 540“ . Darbo sutartis su manimi buvo sudaryta balandžio 30 – ąją, laimėjus konkursą, o dirbti pradėjau nuo gegužės 4 – osios“, – teigė E.Druskinas.

Dar prieš pradėdamas dirbti apie savo suplanuotą kelionę į Gruziją jis ne kartą žodžiu informavo Ž.Pinskuvienę bei savivaldybės administracijos direktorę.

„Gegužės 15 – ąją pateikiau Ž.Pinskuvienei raštišką prašymą dėl leidimo vykti į šią komandiruotę bei Gruzijos nepaprastosios ir įgaliotosios ambasadorės Lietuvoje Khatuna Salukvadze pasirašytą prašymą Širvintų savivaldybei sudaryti man sąlygas dalyvauti renginiuose Gruzijoje. Ž.Pinskuvienė tam neprieštaravo, nurodydama, kad turiu pateikti prašymą, kuris bus apsvarstytas.

Tačiau jau gegužės 18 – ąją Širvintų KC direktoriaus pavaduotojas Arūnas Vaitkevičius, pareikalavus Ž.Pinskuvienei, turėjo pateikti pasiaiškinimą, kodėl manęs nėra darbe ir negaliu dalyvauti susitikime, kuris, beje, iš anksto nebuvo numatytas ir į kurį buvau pakviestas telefonu.

Grįžus iš Gruzijos po savaitės gavau Širvintų rajono tarybos sprendimą, reikalaujantį pasiaiškinti, kodėl neatvykau į darbą gegužės 18 – 22 dienomis. Pateikus išsamų pasiaiškinimą, mano atleidimo iš darbo klausimas rajono taryboje buvo svarstytas ne du kartus ir kaskart nepakako balsų priimti lemiamą sprendimą.

Tik beveik po mėnesio, birželio 22 dieną, tapusi Širvintų rajono mere, Ž.Pinskuvienė vienasmeniškai savo potvarkiu atleido mane iš darbo už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą – neatvykimą į darbą be svarbių priežasčių penkias darbo dienas“, – ieškinyje teismui išdėstė E.Druskinas.

Išvyka sutrikdė pasirengimą šventei

Širvintų rajono savivaldybė teismui nurodė, kad E.Druskinas iš darbo buvo atleistas pagrįstai ir teisėtai. Esą vadovaujantis teisės aktais, į komandiruotę savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovai gali išvykti tik gavę darbdavio – rajono savivaldybės tarybos sutikimą.

„Kadangi ieškovas prašymą dėl komandiruotės pateikė tik likus dviems dienoms iki išvykimo, nebuvo jokios galimybės sušaukti tarybos posėdį – jo darbotvarkė turi būti paskelbta prieš tris dienas savivaldybės interneto svetainėje.

Taigi, sprendimas dėl E.Druskino komandiruotės nebuvo priimtas, todėl jis išvyko savavališkai ir penkias dienas nebuvo savo darbo vietoje“, -- buvo rašoma savivaldybės pateiktame rašte teismui.

Jame taip pat buvo paminėta, kad Širvintų rajono savivaldybė jokių bendradarbiavimo sutarčių su Gruzijos Respublika nėra sudariusi ir jokiuose bendruose renginiuose nedalyvauja. Tuo metu savivaldybė labiausiai rūpėjo jubiliejinės miesto šventės, kuri vyko gegužės 29 – 31 dienomis organizavimas.

„ E.Druskinas, neturėdamas savivaldybės pavedimo vykti į komandiruotę, išvyko ten prieš pat minėtą šventę, kuomet vyko patys pagrindiniai pasiruošimo darbai ir taip pažeidė savivaldybės interesus – buvo apsunkintas pasirengimas šventei, padidėjo darbo krūvis kitiems darbuotojams, iškilo daug nesklandumų, kurie vėliau sutrikdė ir pačią šventę“, – teismui tvirtino savivaldybė.

Teisme kaip liudytoja apklausta Ž.Pinskuvienė patvirtino, kad apie E.Druskino planuojamą kelionę žinojusi ir tam neprieštaravo, taip pat nurodžiusi pateikti prašymą, kuris bus apsvarstytas. Tai, kad jį E.Druskiną užtikrinusi, jog sprendimas leisti jam vykti į kelionę bus teigiamas, Ž.Pinskuvienė to negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti.

Rajono merė teismą tik patikino, kad buvo nepatenkinta E.Druskino darbu miesto šventės metu – esą ji vyko nesklandžiai.

Teismas įžvelgė nesusikalbėjimą

Šią civilinę bylą išnagrinėjęs teismas padarė išvadą, kad nėra svarbu vertinti, kiek buvo reikšmingas Širvintų rajonui kultūrinis bendradarbiavimas su Gruzija. Svarbiausia tai, kad E.Druskino kelionės tikslas buvo žinomas ir aiškus – jis buvo siejamas su kultūriniais renginiais, poezija, bendradarbiavimu su draugiška Lietuvai valstybe Gruzija.

„E.Druskinas pokalbyje su laikinai mero pareigas einančia Ž.Pinskuviene nesulaukė neigiamo atsakymo ar draudimo išvykti.

Nėra logiška galvoti, kad E.Druskino paliktas prašymas būtų kada nors apsvarstytas ir priimtas neigiamas ar teigiamas sprendimas – kelionė juk buvo numatyta po dviejų dienų, todėl toks sprendimas būtų beprasmis.

Pagal ištirtą situaciją tarp abiejų šalių galimai įvyko nesusikalbėjimas, arba buvo kitos aplinkybės, kurios teismui liko neatskleistos.

Akivaizdu tai, kad nesant galimybei priimti ieškovui palankų sprendimą iki jo išvykimo dienos, jis apie tai turėjo būti tinkamai ir nedviprasmiškai informuotas, nes visos galimybės tam buvo -- tai yra jam turėjo būti uždrausta vykti į nurodytą kelionę“, – rašoma Širvintų rajono apylinkės teismo priimtame sprendime.

Prakalbo apie „raganų medžioklę“

„Žinau, kad širvintiškiai labai laukė šio teismo proceso ir išreiškė man didžiulį palaikymą – skambino, rašė žinutes.

Mano pergalė šiame teisme yra didelis džiaugsmas ir nors mažytis tikėjimas, kad piktoji karalienė gali būti nugalėta“, -- kitą dieną po teismo posėdžio kalbėjo E.Druskinas.

Į buvusią darbovietę Širvintose jis grįžti neketina. Utenoje gyvenantis E.Druskinas laimėjo konkursą ir nuo šių metų rugsėjo 9 – osios vadovauja Rokiškio kultūros centrui. Kūrybingas ir įvairiausių idėjų pilnas E.Druskinas apgailestauja, kad nespėjo daug nuveikti – įgyvendinti suplanuotų gerų darbų Širvintose ir tapo pirmąja ten vykstančios „raganų medžioklės“ auka.

„Širvintų kultūros centro direktoriaus postas buvo pažadėtas kitam žmogui, o aš buvau tik rinkiminis įrankis – kai tapau nereikalingas, atsikratė.

Skelbtą viešą konkursą aš laimėjau dar prie senosios Širvintų rajono tarybos. O kai tik mere tapo darbietė Živilė Pinskuvienė, iškart buvau atleistas, o į mano vietą paskirta tos pačios partijos narė, neturinti nei vadovaujamo, nei kultūrinio darbo patirties. Spėju, kad ji kultūros centrui laikinai vadovaus tol, kol įgaus reikalingos patirties ir tada dalyvaus konkurse ir jį laimės.

Atėjus naujai valdžiai, Širvintose žmonės didelėje įtampoje gyvena – skaldomi kolektyvai, draskomi profesionalai ir bandoma „šalių susitarimu“ iš darbo išgrūsti netinkančius, nepatinkančius vadovus. Vadinamoje „atleidimų eilėje“ jų laukia jau ne vienas, o Kultūros centras buvo viena pirmųjų tokių įstaigų.

Kai sužinoję apie mano atleidimą, manęs stojo ginti darbuotojai ir ėmė rinkti palaikymo parašus, ir jie sulaukė psichologinio spaudimo ir šantažo. Kai kurie dabartiniai rajono tarybos nariai skambino darbuotojų tėvams, vaikams ir bandė juos atvesti į protą, buvo nuteikinėjami prieš mane“,-- kalbėjo E.Druskinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.