Akmenuką į BPC daržą metė ir belgai: nesusikalbėjo angliškai

Į pastaruoju metu viešai taršomo Bendrojo pagalbos centro daržą akmenuką metė ir pratybose Lietuvoje dalyvaujantys Belgijos kariai. Jie tvirtina penktadienį paskambinę telefonu 112 ir bandę iškviesti pagalbą netoli Žaslių širdies smūgio ištiktam vyrui, tačiau paaiškėjo, kad BPC operatoriai nekalba angliškai. Tačiau BPC kaltinimus neigia ir tvirtina, kad užsieniečiai patys nesulaukė, kol bus sujungti su angliškai kalbančiais darbuotojais.

Šiuo visureigiu važiavę belgų kariai netoli Žaslių bandė padėti nelaimės ištiktam žmogui.<br>LK Sausumos pajėgų nuotr.
Šiuo visureigiu važiavę belgų kariai netoli Žaslių bandė padėti nelaimės ištiktam žmogui.<br>LK Sausumos pajėgų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Oct 16, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 3:42 PM

Oficiali įvykio versija skamba gana aptakiai – esą penktadienio rytą apie 10 val. tarptautinėse pratybose „Baltijos piranija“ dalyvaujantys Belgijos karo policijos ekipažo kariai, vykdami keliu Rukla–Kaišiadorys, ties Žaslių gyvenviete šalikelėje pastebėjo vyrą, ženklais rodantį į širdies plotą. Kariai sustojo ir telefonu 112 bandė iškviesti greitąją pagalbą.

Pagal oficialią versiją, paskelbtą Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų paskiroje socialiniame tinkle „Facebook“, vyrui praradus sąmonę vienas karys toliau darė dirbtinį širdies masažą, o kitas, pastebėjęs civilius, paprašė juos iškviesti greitąją medicinos pagalbą.

Atvykę medikai reanimavo vyrą, tačiau žmogaus išgelbėti nepavyko.

Belgai nustebę: BPC operatoriai nekalba angliškai

Tačiau vėliau Belgijos kariai lietuviams pasiguodė, esą greitosios pagalbos medikus buvo galima prisikviesti ir greičiau, jei BPC operatoriai būtų kalbėję angliškai. Į pratybas Lietuvoje atvykę visi be išimties belgai kalba keturiomis kalbomis, taip pat ir angliškai.

Lietuvos kariškiai teigia, kad į mūsų šalį atvykstantys NATO kariai visi be išimties gauna bendrą instruktažą apie šalį, joje galiojančius įstatymus, apribojimus ir pan. Jie taip pat informuojami ir apie tai, kaip, esant reikalui, būtų galima išsikviesti pagalbą. Telefonas 112 jiems nurodomas kaip vienintelis ir pagrindinis pagalbos kvietimo būdas gyvenimiškose situacijose.

Tad nieko nuostabaus, kad iš Ruklos į Vilnių vykę Belgijos karo policininkai, staiga šalikelėje pamatę gulintį žmogų, jį pradėjo gaivinti ir puolė kviesti pagalbą telefonu 112.

Belgai tvirtina, kad susikalbėti su žmonėmis kitame ragelio gale buvo bandoma net kelis kartus, tačiau be jokios naudos. Pasak belgų karių, BPC operatoriai tiesiog nekalbėjo angliškai.

Galiausiai užsieniečiai sustabdė pro šalį važiuojantį automobilį ir paprašė jame esančių žmonių pagalbos. Šie paskambinę telefonu 112 medikus iškvietė lietuviškai.

Tiesa, belgai taip pat tvirtina, kad jau tikslinant įvykio vietą ir dar kartą pabandžius bendrauti su BPC jie jau buvo sujungti su angliškai kalbančiu darbuotoju.

BPC: kiekvienoje pamainoje yra angliškai kalbančių darbuotojų

Bendrojo pagalbos centro atstovai teigia, kad kiekvienoje pamainoje yra angliškai kalbančių operatorių. Jei atsiliepęs darbuotojas nesupranta kalbos, skambinantis asmuo iš karto sujungiamas su užsienio kalba kalbančiais operatoriais.

Aiškėja, kad belgų karių pagalbos skambučius priėmė Bendrojo pagalbos centro Klaipėdos skyriaus darbuotojai.

BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas Nerijus Žudys, suradęs pokalbio įrašus ir juos perklausęs, lrytas.lt sakė, kad atsiliepusi operatorė iš tiesų silpnai kalba angliškai.

„Bet ši problema išspręsta jau seniai. Tokiu atveju skambinantis asmuo sujungiamas su užsienio kalbomis kalbančiais operatoriais. Taip buvo ir šį kartą. Atsiliepusi operatorė angliškai pasakė „wait a minute“ („palaukite minutėlę“.  – Red.) ir pabandė sujungti su angliškai kalbančia kolega. Užsieniečiai, matyt, nesulaukė, kol bus sujungti, ir pokalbis nutrūko“, – sakė N.Žudys.

Pasak Klaipėdos skyriaus viršininko, jungiant kitą operatorių skambinantis asmuo girdi muzikinį foną.

„Jau po minutės iš to paties numerio mums paskambino moteris, kuri lietuviškai pranešė, kad reikalinga pagalba gulinčiam vyrui. Ji buvo sujungta su Kauno greitosios pagalbos dispečerine, į nurodytą vietą buvo išsiųsta Kaišiadorių greitosios pagalbos brigada“, – įvykio chronologiją nušvietė BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas.

Informuota policija

Tačiau belgų nuotykiai su lietuviškomis spec. tarnybomis tuo nesibaigė. Kaip pasakoja N.Žudys, greitosios pagalbos felčerė iš įvykio vietos pranešė, kad užsieniečiai su savo karine technika žmogų galėjo partrenkti. Todėl į įvykio vietą buvo nusiųsti ir policijos pareigūnai.

Paaiškėjo, kad vis dėlto jokio eismo įvykio nėra, žmogų greičiausiai ištiko širdies smūgis. Tikslią jo mirties priežastį turi nustatyti teismo medicinos ekspertai.

BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas N.Žudys sako, kad kiekvienoje pamainoje yra ne tik angliškai, bet ir kitomis užsienio kalbomis kalbančių darbuotojų. Išgirdus, kad skambina užsieniečiai, šie visada sujungiami su tuo operatoriumi, su kuriuo galėtų susišnekėti. Tačiau ne visada skambinantys žmonės būna kantrūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.