Nepadidėjantį priedą telieka taškyti

Buvo smagu stebėti vikrų Seimo narių vinguriavimą sprendžiant, ar ir kitais metais jie turėtų gauti per sunkmetį sumažintą priedą prie algos parlamentinei veiklai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2015-10-16 06:22, atnaujinta 2017-10-09 18:02

Iš pradžių mėginta tą klausimą tiesiog numuilinti, bet vėliau, išsigandus rinkėjų rūstybės, net 84 balsais ir beveik niekam nesipriešinant pritarta, kad kitąmet liktų tas pats priedas – 700 eurų.

Žinoma, didžioji dalis iš tų 84 asketų balsavo sukandę dantis, nes papildomi pinigai niekam ne pro šalį. Juk prieš tą balsavimą daugelis raudojo, jog 700 eurų kišenpinigių vos užtenka sumokėti už asmeninio automobilio nuomą ir degalus, jau nekalbant apie kitas gyvybines reikmes, kurias (baisu!) kartais prireikia dengti net iš algos.

Taigi tautos išrinktiesiems toliau teks gyventi žemiau skurdo ribos.

Dar gerai, kad tų parlamentinių lėšų prižiūrėtojai, Seimo etikos sargai, yra supratingi ir, kaip dera krikščionims, atlaidūs – jei netyčia sugauna mėginant smulkiai sukčiauti, atleidžia, tik suskubk susimokėti.

Antai paaiškėjo, jog principingasis N.Puteikis į parlamentinę veiklą buvo užrašęs namų televizijos žiūrėjimą, o grėsmingasis A.Paulauskas už valdiškus kišenpinigius vaikams pirko saldainių. Na, ir kas?

Tiesiog suklydo, supainiojo pinigines. Todėl tas asmenines sąskaitas staigiai apmokėjo iš savo kišenės, kad etikos sargai neturėtų prie ko prikibti.

Kita vertus, tos pačios Etikos ir procedūrų komisijos požiūris į valdiškų pinigų taškymą būna labai savotiškas.

Pavyzdžiui, dainingasis konservatorius V.Juozapaitis su asmenine agitacine misija aplankė išeiviją Amerikoje, kur iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų dar pasivažinėjo ir nuomotu automobiliu už 300 eurų.

Bet principingoji prievaizdų komisija čia nieko bloga neįžvelgė – nusprendė, kad vos galą su galu suduriantis kolega ir užjūryje atstovavo Seimui.

V.Juozapaitis pateikė tokį šios situacijos komentarą:

 “Esu nustebęs, kuomet toks patyręs politikos apžvalgininkas, net ir žinodamas, kad parlamentinei veiklai skirtos lėšos, griežtai reglamentuojamos LR Seimo Statuto, buvo teisėtai panaudos pagal paskirtį, ką patvirtino LR Seimo valdyba bei Etikos ir procedūrų komisija, sąmoningai paskelbė savo asmeninę nuomonę, kurios objektyvia pavadinti negalima. Susidaro įspūdis, kad „ketvirtosios valdžios“ atstovas, ignoruodamas teisėtos valdžios institucijų teisėtus sprendimus, sąmoningai klaidina visuomenę, primesdamas savo asmeninę subjektyvią nuomonę, grįstą asmeniniu bei subjektyviu nepasitenkinimu mano kukliu asmeniu.

Nekvestionuoju Vytauto Bruverio teisės į savo asmeninės nuomonės paviešinimą, tačiau kategoriškai atsiriboju nuo komentare paskleistos abejonės mano veiklos teisėtumu ir pareiškiu, kad įstatymais reglamentuotos parlamentinės veiklos, kol būsiu parlamente, tikrai neatsižadėsiu, o parlamentines išlaidas naudojau, naudoju ir naudosiu giežtai pagal LR numatytus teisės aktus, nepaisant to, kad V. Bruveris viešai tuos teisės aktus kvestionuoja ir kritikuoja politikus, veikiančius būtent pagal įstatymą.

Papildomai informuoju, kad mano skrydis iš Lietuvos buvo iki Phoenix, Arizonoje, kur, iš anksto informavęs Seimo valdybą, nuomojau automobilį, kuriuo vykau į Los Angeles miesto, esančio už daugiau nei už 600 km. (1200 km pirmyn ir atgal). Taigi automobilis buvo įmanomai pigiausia priemonė kelionės tikslui pasiekti, o Seimo Statutas numato Seimo valdybos pritarimu vykstančių Seimo narių kelionių kompensavimą iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų. Atkreipiu dėmesį, kad išlaidos kurui buvo apmokėtos iš mano asmeninių lėšų.

Taip pat atkreipiu dėmesį, kad esu ne tik Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys, bet ir Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės bei Migracijos komisijų narys, tad domėjimasis užsienyje gyvenančių lietuvių problemomis bei jų sprendimo būdais yra tiesioginė mano, Seimo nario, pareiga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.