Šaulių vadas L.Gumbinas: „Mano veiksmus vertins Garbės teismas“

Vilniaus rinktinės šauliai sukilo prieš Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) vadą atsargos pulkininką leitenantą Liudą Gumbiną.

L.Gumbinas kaltinimus vadina nepagrįstais.<br>V.Balkūno nuotr.
L.Gumbinas kaltinimus vadina nepagrįstais.<br>V.Balkūno nuotr.
L.Gumbinas kaltinimus vadina nepagrįstais.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Gumbinas kaltinimus vadina nepagrįstais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 16, 2015, 10:02 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 5:08 PM

Šauliai kaltina vadą neveiklumu, šaulių organizacijos potencialo augimo stabdymu, veiklos neskaidrumu ir statuto pažeidimais.

Priekaištaujama, kad L.Gumbinas kelis kartus viešai savo iniciatyva nepritarė šiemet Valstybės gynimo tarybos priimtam sprendimui atnaujinti privalomąją šauktinių tarnybą Lietuvos kariuomenėje.

Be kitų kaltinimų, pabrėžiama, kad į darbą LŠS štabe buvo priimtas korupciniu nusikaltimu įtariamas ir teisiamas asmuo.

Statuto nepažeidė

Kaip portalui lrytas.lt sakė pats L.Gumbinas, vado veiksmus vertina Šaulių garbės teismas, todėl visi skundai turėtų būti kreipiami čia.

„Personalo kaita ir keičiami rinktinių vadai ne visiems patinka, todėl atsiranda tokie rezonansai. Mes esame sukarinta organizacija, tačiau žmonės ateina iš plataus profesinio akiračio, todėl sukarinta prasmė yra ne visiems suprantama. Manau, kad yra dalis, kuri pasitiki manimi ir kurie mato, kad darome sąžiningą darbą, bet yra dalis ir tų, kurie mėgsta politikuoti“, – sakė L.Gumbinas.

Jis pabrėžė, kad eiliniai šauliai gali turėtų savo nuomonę, tačiau jeigu yra kaltinimai vadui, pirmiausia situaciją turėtų aiškintis Garbės teismas. Jis teigė, kad kaltinimai statuto pažeidimu yra neteisingi.

„Visus personalo pakeitimus darau sąžiningai ir taip, kaip reikalauja statutas“, – sakė L.Gumbinas.

Teisme nagrinėja bylą

Jis pripažino, kad į LŠS priimtas dirbti žmogus, kuris yra šiuo metu teisiamas. Šaulių vado vertinimu, žmogus yra labai kompetentingas ir sąžiningas asmuo.

„Nekaltumo prezumpcija galioja visiems. Labai lengva apjuodinti žmones ir nuteisti pirma laiko. Aš renkuosi žmones pagal kompetenciją. Tas žmogus yra ilgametis šaulys, jis savo darbais yra įrodęs, kad geba dirbti, aš tikiu, kad jis yra sąžiningas.

Jeigu teismas pripažins jį kaltu, jis neliks šaulių gretose. Ir jis asmeniškai prisiims atsakomybę. Bet tol, kol teismo sprendimo nėra, jis sėkmingai dirba. Jis dėl savo kompetencijos padaro daugiau nei tie, kurie garsiai kritikuoja“, – teigė L.Gumbinas.

Priekaištauta ir dėl atnaujinto šaukimo į privalomąją karinę tarnybą. Kaip sakė L.Gumbinas, Šaulių sąjungos vadas turi teisę išsakyti savo poziciją.

„Kas nusprendė, kad Šaulių sąjungos vadas to negali sakyti? Jis gali ir privalo. VGT nutarimas buvo diskutuojamas visos visuomenės. Todėl džiaugiuosi, kad Šaulių sąjungos vadas nepabijojo išsakyti savo nuomonės, kuri grįsta ne kaip kritika, o kaip noras stiprinti nacionalinį saugumą. Todėl vertinu tai kaip pozityvą“, – sakė L.Gumbinas.

Jis pabrėžė, kad Šaulių sąjunga prisideda ir prie savanorių į šauktinius pritraukimo.

Diskredituoja visą sąjungą

Tarp šaulių kilusį bruzdesį jis įvertino kaip pavyzdį, kai brandos neturintys šauliai naudojasi savo balsu reikšti savo simpatijas ir antipatijas ar politinius įsitikinimus daugiau, nei leidžiama šioje organizacijoje.

Anot L.Gumbino, pasitraukimas iš pareigų jam nėra iššūkis. Jis gailisi, kad sąjunga buvo diskredituota iš vidaus.

Garbės teismui nusprendus, kad vadas yra nusižengęs ar pažeidęs kodeksą, bus imtasi priemonių. Pati griežčiausia sankcija – pašalinimas iš pareigų.

„Garbės teismas gali nuspręsti ir kitaip. Nepagrįstų kaltinimų kėlimas vadui diskredituoja Šaulių sąjungą. Ir tokie žmonės turi prisiimti atsakomybę.

Taigi, garbės teismas nuspręs, ar Šaulių sąjungos vadas yra dėl ko nors kaltas, ar tie, kurie kaltina, yra neteisūs ir juodina“, – sakė L.Gumbinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.