Darbo partijos reitingams – pavojaus varpai

Aplinkos ministro poste žėrėjusiam dabartiniam europarlamentarui Valentinui Mazuroniui kol kas nepavyksta taip ryškiai atsiskleisti vadovaujant Darbo partijai. Tai parodė spalio 1–10 dienomis atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ apklausa.

Reitingų lentelė.
Reitingų lentelė.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

2015-10-17 09:30, atnaujinta 2017-10-09 13:49

Partija „Tvarka ir teisingumas“ gali trinti rankomis – iš jos gretų pabėgusio V.Mazuronio vairuojama Darbo partija ėmė balansuoti ties pavojinga riba. Apklausa parodė: jei Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, už „tvarkiečius“ balsuotų 7 proc., o už „darbiečius“ – tik 5,7 proc. rinkėjų. Rugsėjo viduryje pastarasis skaičius buvo 8,4.

Tiesa, palyginti su praėjusia apklausa, gerokai padaugėjo piliečių, kurie prisipažino nežinantys, už ką balsuoti, arba apskritai nebalsuosiančių. Tad visiškai nurašyti „darbiečių“ tikriausiai nereikėtų.

Gal aršia kova su gamtos niokotojais ir kosminių baudų skyrimu pagarsėjusiam buvusiam aplinkos ministrui V.Mazuroniui dar pavyks rasti netikėtų būdų, kaip ištraukti naujuosius politinius bendražygius iš duobės? Juolab kad jo paties reitingai nėra prasti. Šis politikas surinko daugiau palankių vertinimų nei nepalankių, o 2,6 proc. apklaustųjų pareiškė, kad būtent V.Mazuronis geriausiai atstovauja jų interesams.

Kad ir kaip būtų, slopstantį Darbo partijos populiarumą politologas Lauras Bielinis pirmiausia sieja su lyderio pasikeitimu.

Anot politologo, apklausos rezultatai dar kartą patvirtina tiesioginį partijos ir jos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho ryšį – jam pasitraukus į šešėlį, nyksta ir šios politinės jėgos populiarumas. Tai jau buvo matoma ir partijai vadovaujant Loretai Graužinienei.

L.Bielinis mano, kad naujasis „darbiečių“ vedlys V.Mazuronis kol kas irgi nesugebėjo rasti būdų, kaip partiją padaryti ryškesnę.

„O partijos struktūros yra labai inertiškos ir nieko efektingo sukurti taip pat negali“, – apibendrino politikos ekspertas.

Beje, V.Uspaskichas išnyksta ne tik iš politinės scenos. Europarlamentaras vakar jau trečią kartą nepasirodė Lietuvos apeliaciniame teisme, kuris sugrįžo prie Darbo partijos juodosios buhalterijos baudžiamosios bylos. Politikas nurodė teismo posėdyje negalįs dalyvauti dėl studijų užsienio aukštojoje mokykloje.

Grįžtant prie parlamentinių partijų rikiuotės, daugiau ryškesnių pasikeitimų nematyti. Įkandin nepakeičiamų lyderių valdančiųjų socialdemokratų žengiantys opoziciniai liberalai su konservatoriais toliau stumdosi tarp antrojo ir trečiojo laiptelių.

Daugelis respondentų per pastarąjį mėnesį nepakeitė savo požiūrio ir į visuomenės veikėjus. Kaip ir anksčiau, palankiausiai vertinami premjeras Algirdas Butkevičius, prezidentė Dalia Grybauskaitė ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Pirmieji du, gyventojų nuomone, geriausiai atstovauja ir jų interesams.

Vertindami institucijas apklausos dalyviai irgi nepateikė staigmenų, galbūt išskyrus vieną – neigiamą pažymį parašė tik Seimui ir partijoms. Iš minusinio balanso išsikapstė Vyriausybė, kurios veikla šikart yra daugiau pasitikinčių negu nepasitikinčių.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.