Žudikų pinigai padės pragyventi, bet neišgydys netekties skausmo

Kokia suma įvertinti žmogaus gyvybę? Šis klausimas kankino ir menininkę Akvilę Dobrovolskę, su vaikais pateikusią milijoninį ieškinį jos sutuoktinio užpuolikams, ir kitų nužudytų žmonių artimuosius. Iš žudikų priteisti pinigai mažai paguodžia.

„Žmogus – ne daiktas, jo gyvybės kainos neįmanoma įvertinti“, – kalbėjo žiauriai nužudyto kompozitoriaus T.Dobrovolskio našlė A.Dobrovolskė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Žmogus – ne daiktas, jo gyvybės kainos neįmanoma įvertinti“, – kalbėjo žiauriai nužudyto kompozitoriaus T.Dobrovolskio našlė A.Dobrovolskė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 17, 2015, 7:33 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 11:40 AM

Kitose šio tyrimo dalyse skaitykite apie kitas rezonansines Lietuvos bylas, po kurių nagrinėjimų žuvusiųjų artimieji iš nuteistųjų nesulaukė nė cento.

Vilnietė menininkė A.Dobrovolskė sukasi kaip tik gali. Rugsėjį išleidusi du nepilnamečius vaikus į mokyklą ji turėjo nemažai išlaidų – reikėjo jiems nupirkti naujus batus, striukes, mokymosi priemonių.

Stilingus drabužius mezganti 44 metų našlė neužsidirba tiek, kad viena įstengtų išlaikyti vaikus, namus ir dar mokėti paskolą už būstą.

Po to, kai šių metų sausio 6-osios naktį mirė žiauriai sumuštas kompozitorius Tomas Dobrovolskis, jo šeima liko be maitintojo. Didžiulė parama jai iki šiol – žuvusiojo bičiulių ir kitų geradarių paaukoti pinigai.

Po didelį atgarsį visuomenėje sukėlusios žmogžudystės našlei pinigų rinko ir lietuviai emigrantai.

Tačiau paaukoti pinigai tirpsta, tad nukentėjusios šeimos viltis – iš užpuolikų priteista žala. Ieškiniai jau pasiekė Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus pareigūnus ir yra prijungti prie baudžiamosios bylos.

Ieškinius padavė Akvilė, jos du nepilnamečiai vaikai bei Vokietijoje gyvenantis ir ten studijuojantis T.Dobrovolskio sūnus iš pirmosios santuokos.

Nukentėjusieji iš viso prašo atlyginti jiems 2 milijonų eurų neturtinę žalą, taip pat mokėti už dviejų nepilnamečių vaikų išlaikymą iki tol, kol jie sulauks pilnametystės.

Tų, kuriems ši suma atrodys per didelė, T.Dobrovolskio artimieji paklaustų: „Ar jūs patys už tokią sumą leistumėte nužudyti savo artimąjį?“

Našta gulė ant našlės pečių

„Gyvename taupiai, pinigais nesišvaistome.

Žinau, kad yra dar sunkiau už mus gyvenančių žmonių. Bet kai prasidėjo mokslo metai ir reikėjo visko pripirkti dukrai ir sūnui, mums buvo tikrai nelengva. O dar moksleivių ekskursijoms, draugų gimtadieniams reikia pinigų duoti.

Juk anksčiau pagrindinis šeimos maitintojas buvo Tomas, o dabar viskas gula ant mano pečių“, – kalbėjo A.Dobrovolskė.

Pašnekovė pasidžiaugė, kad romantiškų dainų atlikėjo vilniečio Olego Ditkovskio dėka sulaukė nemažos paramos iš lietuvių, įleidusių šaknis Jungtinėse Amerikos Valstijose. Už tuos pinigus Akvilė su vaikais vasarą galėjo išvykti pailsėti prie jūros.

Kokio dydžio ieškinius pateikti įtariamiesiems jos vyro nužudymu, A.Dobrovolskė tarėsi su teisininku.

„Žmogus – ne daiktas, jo gyvybės kainos neįmanoma įvertinti“, – „Lietuvos rytui“ šią savaitę kalbėjo našlė, nesureikšminanti pinigų.

Vis dėlto gyvenimas menininkę privertė būti praktišką, tad buvo nutarta kiekvienam šeimos nariui prašyti atlyginti po 500 tūkstančių eurų neturtinės žalos.

Turtinė žala buvo apskaičiuota praktiškai – kiek reikia Akvilės ir Tomo dešimtmetei dukteriai Akvilei ir keturiolikamečiam sūnui, kurį kompozitorius augino, išlaikyti. Ieškinyje nurodyta suma siekia po 150 eurų kiekvienam vaikui kas mėnesį.

Našlės naudai prašoma priteisti per 74 tūkst. eurų turtinės žalos.

Ji buvo nustatyta apskaičiavus laidotuvių išlaidas ir likusią mokėti būsto paskolą.

T.Dobrovolskis padėdavo ir sūnui iš pirmosios santuokos – vaikinas renka tai įrodančius dokumentus ir taip pat prašys atlyginti turtinę žalą.

Pasivaideno V.Putino gerbėjai

Prie T.Dobrovolskio tyčinio nužudymo bylos prijungti nukentėjusiųjų ieškiniai yra solidarios atsakomybės. Mat nė vienas iš šešių įtariamųjų iki šiol neprisipažino, kuris kirto lemtingąjį smūgį.

Muštynės, per kurias buvo sunkiai sužeistas T.Dobrovolskis, įvyko pernai Kūčių išvakarėse.

Vėlų gruodžio 23-iosios vakarą kompozitorius išėjo pavedžioti Maljorkos aviganės Azos.

Pakeliui jis užsuko išgerti alaus į netoli namų esantį naktinį barą „Vingrių 17“.

Keliems jaunuoliams, kurie tuo metu buvo tame bare, nepatiko vienas lankytojas, gyręs Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Kai bare lankytojų ėmė daugėti, jaunuoliams pasivaideno, kad čia buriasi V.Putino šalininkai.

Jaunuoliai pasikvietė pastiprinimą. Netrukus prisistatė kituose baruose naktinėję jų draugeliai.

Tuo metu T.Dobrovolskis ir dar du vyrai buvo išėję parūkyti į lauką. Atskubėję agresyviai nusiteikę jaunuoliai pasidalijo, kas ką muš, ir po du puolė jiems kelyje pasipainiojusius vyrus.

„Čia savas, nemušk“, – pasigirdo šūksnis.

Pasirodo, buvo užpultas vienas iš tų, kurie kvietė pastiprinimą. Tada visi smūgiai buvo nukreipti į T.Dobrovolskį ir kitą lauke rūkantį vyrą.

Kažkieno iš užpuolikų skėčiu kompozitoriui suduotas smūgis į akį buvo pražūtingas.

T.Dobrovolskiui buvo išdurta akis, prakirsta galvos kraujagyslė ir sužalotos smegenys.

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje jam buvo atliktos kelios sudėtingos galvos operacijos. Bet kompozitorius mirė taip ir neatsigavęs iš gilios komos.

„Tikiuosi, kad mano vyrą nužudę žmonės neišsisuks ir sulauks tinkamos bausmės“, – vylėsi A.Dobrovolskė.

Skėtį išplėšė be rankenos

Po T.Dobrovolskio mirties šešiems jo užpuolikams buvo pareikšti įtarimai dėl tyčinio nužudymo.

Per apklausas jaunuoliai prisipažino, jog kompozitorius nukentėjo tik todėl, kad pasitaikė jų kelyje netinkamu laiku.

Pareigūnams dar nepavyko nustatyti, kas sudavė mirtį lėmusį smūgį. Nė vienas iš įtariamųjų to neprisipažino.

Be to, tai nustatyti tapo sunku dėl vienos aplinkybės. Kai vienas iš užpuolikų išplėšė skėtį iš šalia baro lauke stovinčio saviškio, medinė rankena liko šio vyro rankose.

„Tikrai yra žinančių, kas smogė skėčiu“, – „Lietuvos rytui“ teigė vienas teisininkas.

Našlė patikino taip pat nujaučianti, kuris iš šešių įtariamųjų dūrė skėčiu jos vyrui į akį. Ji viliasi, kad žudikas bus atskleistas.

Jei vis dėlto svarbiausias kaltininkas neišaiškėtų, tada ieškiniai dėl turtinės ir neturtinės žalos guls ant visų šešių užpuolikų pečių.

„Tas, kuris ateityje paveldės turtą ar įsidarbins, mokės ir už kitus savo bendrininkus“, – solidarios atsakomybės ieškinį paaiškino advokatas Mindaugas Kukaitis.

Kokią žalą užpuolikams teks atlyginti, galutinį žodį tars teismas. Baudžiamoji byla su prie jos prijungtais nukentėjusiųjų ieškiniais šiemet turėtų pasiekti teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.