Jūrininkų asociacijos vadovas: „Išpirka bus labai didelė“

Išpirka gali būti didelė

P.Bekėža mano, kad be išpirkos nebus apsieita.<br>„Lrytas.lt“ koliažas
P.Bekėža mano, kad be išpirkos nebus apsieita.<br>„Lrytas.lt“ koliažas
Šiemet tai yra dešimtasis piratų prie Nigerijos krantų užpultas laivas, kai įkaitais paimami įgulos nariai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Šiemet tai yra dešimtasis piratų prie Nigerijos krantų užpultas laivas, kai įkaitais paimami įgulos nariai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Šiemet tai yra dešimtasis piratų prie Nigerijos krantų užpultas laivas, kai įkaitais paimami įgulos nariai.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Šiemet tai yra dešimtasis piratų prie Nigerijos krantų užpultas laivas, kai įkaitais paimami įgulos nariai.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
P.Bekėža mano, kad be išpirkos nebus apsieita.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
P.Bekėža mano, kad be išpirkos nebus apsieita.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Evelina Valiuškevičiūtė, BNS, ELTA

2015-10-21 09:08, atnaujinta 2017-10-08 20:06

Pareigūnas taip pat pabrėžia, kad Nigerija reagavo į incidentą ir padeda Lietuvai bei Ukrainai, bet kontaktai tarp Vilniaus ir Abudžos kol kas silpni.

„Tų keturių pagrobtųjų likimas kol kas yra nežinomas, mes dedame visas pastangas iš valstybės pusės, kad jie būtų kuo greičiau išlaisvinti“, – Eltai sakė R. Vaitkus.

Anot vicekanclerio, pagrobėjų užpultas laivas šiuo metu plaukia į uostą, jame yra iš Nigerijos atsiųsta ginkluota apsauga, taip pat naujas šturmanas. Laivo įgulai pavojus negresia, jie yra sveiki, turi pakankamai maisto ir vandens.

R. Vaitkus informavo, kad Lietuvos pareigūnai palaiko ryšį su pagrobtųjų artimaisiais. „Susisiekėme su artimaisiais, nuraminome juos, nes visi tie pagrobimo atvejai baigėsi tuo, kad paprasčiausiai būdavo išlaisvinami pagrobtieji asmenys be aukų“, – Eltai teigė vicekancleris.

Pasak Vyriausybės pareigūno, bendravimas su Nigerija kol kas „yra vangus“ – su Abudža ryšius bandoma užmegzti per Interpolą, taip pat – Ukrainos ambasadą Nigerijoje.

Pagrobtų asmenų išlaisvinimu rūpinasi ir Lietuvos ambasada Egipte. „Matosi, kad Nigerijos valdžios struktūros rimtai sureagavo į įvykį ir padeda mums, bet tie kontaktai yra pakankamai silpni“, – kalbėjo R. Vaitkus.

Du Lietuvos ir du Ukrainos piliečiai buvo pagrobti pirmadienį apie 20 val. 30 min. Nigerijos uosto Port Harcourto prieigose. Bahamų salose registruotas laivas plaukiojo su Komorų salų vėliava. Pagrobėjai su savimi nežinoma kryptimi išsivežė laivo-refrižeratoriaus kapitoną ukrainietį, pirmąjį jo padėjėją lietuvį ir dar du jūrininkus. Laive iš viso buvo 16 Lietuvos piliečių.

Išpirka gali būti didelė

Lietuvos jūrininkų sąjungos vadovas Petras Bekėža portalui lrytas.lt sakė, kad be išpirkos čia nebus apsieita. 

„Kai iškyla tokie dalykai, mes keliame klausimus ir judiname valdžią, kad būtų pasirūpinta Lietuvos jūrininkais. Jie turi sugrįžti saugūs“, – sakė P.Bekėža. 

Jūrininkų sąjungos vadovas pabrėžė, kad Lietuva turi susisiekti su Bahamų salomis, kur registruota įmonė, taip pat su įmone ir pareikalauti, kad jūreiviai bet kokiais būdais būtų sugrąžinti sveiki ir gyvi. 

„2009 metais buvo pareikalauta išpirkos. Nors įmonė sako, kad nemokėjo, bet manau, kad išpirka buvo sumokėta. 2010 m. buvo pagrobti Lietuvos ir Rusijos jūreiviai. Rusų profsąjungos sakė, kad rusai sumokėjo labai stambias sumas išpirkdami jūrininkus. Jie neįvardijo konkrečiai, tačiau sakė, kad sumos buvo labai didelės“, – sakė P.Bekėža.

Jis pasakojo, kad pavojingų vietų jūrininkams yra ne viena. Tačiau jos visos skiriasi savo specifika. Pavyzdžiui, prie Etiopijos grobiami laivai su įgula ir kroviniais. 

„Prie Nigerijos krantų dažniausiai grobiama dėl išpirkos. Pagrobtas kapitonas, vyresnysis jo padėjėjas ir dar du jūreiviai. Tai tik išpirkai. Kam juos žudyti? Manau, kad suma bus didelė“, – sakė P.Bekėža. 

Pavojus nebegresia

Pasak R.Vaitkaus, užpultas laivas yra refrižeratorius, vežiojantis žuvis tarp Las Palmaso ir Nigerijos krantų.

R.Vaitkus teigė, kad šiemet tai yra dešimtasis piratų prie Nigerijos krantų užpultas laivas, kai įkaitais paimami įgulos nariai.

„Paprastai yra grobiama dėl išpirkos“, – pridūrė jis.

Nigerijos uosto prieigose pirmadienį pagrobti du Lietuvos ir du Ukrainos jūreiviai, antradienį pranešė Lietuvos Vyriausybė. Pagrobti jūreiviai buvo išvežti nežinoma kryptimi. Laivas užpultas Port Harkorto uosto prieigose. Bahamų salose registruotas laivas plaukė su Komorų salų vėliava.

Iš viso laive buvo 16 Lietuvos piliečių. Didžiąją dalį laivo įgulos sudarė Lietuvos ir Ukrainos piliečiai. Pagrobtas laivo kapitonas Ukrainos pilietis, pirmasis jo pavaduotojas Lietuvos pilietis ir dar du jūreiviai.

Pagal Vyriausybės turimą informaciją, laivas buvo užpultas pirmadienio vakarą. Pagrobti jūreiviai buvo išvežti nežinoma kryptimi. Nurodoma, kad Užsienio reikalų ministerija palaiko ryšį su jūreivius įdarbinusia įmone ir susisiekė su laivo įgula. Gautais duomenimis, šiuo metu laive likusiai įgulai pavojus negresia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.