„Parpia seimūnas, lovį užsikvempęs“ – įžeidimas?

„Patyčios“ – vienas populiariausių pastarojo meto žodžių. Šįkart – apie tai, kas žeidžia tautos išrinktuosius. Kam jie itin jautrūs, o kas visai nerūpi. Pasirodo, ne visi politikos mūšiuose užgrūdinti veikėjai spėjo užsiauginti storą odą. Juos itin žeidžia kai kurios frazės,  nors daugelis piktų apibūdinimų – jiems nė motais.

Politikai teigia, kad juos įžeisti sunku.
Politikai teigia, kad juos įžeisti sunku.
R.Juknevičienė teigia, kad ją įžeisti sunku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Juknevičienė teigia, kad ją įžeisti sunku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Zingeris teigė, kad tauta gali burnoti ant Seimo narių, kiek tinkama.<br>P.Lileikio nuotr.
E.Zingeris teigė, kad tauta gali burnoti ant Seimo narių, kiek tinkama.<br>P.Lileikio nuotr.
D.Teišerskytė teigia, kad komentarai apie Seimo narių tinginystę ją žeidžia.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
D.Teišerskytė teigia, kad komentarai apie Seimo narių tinginystę ją žeidžia.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Indrė Vainalavičiūtė

Oct 22, 2015, 10:59 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 1:44 PM

„Parpia seimūnas, lovį užsikvempęs“ – tokia internete sklandanti liaudies dainių išmintis veikiausiai įžeistų didžiąją dalį Seimo narių.

Prieš keletą metų Seime buvo užsimota drausminti žurnalistus, savo publikacijose Seimo narius vadinusius „seimūnais“ ir „valdininkais“, bet kalbininkų išaiškinimas, kad tokie žodžiai iš esmės neturi neigiamos reikšmės, nuramino susijaudinusius Seimo narius.

Seimūnai, parlamentarai, tautos išrinktieji – tai tik keletas ir tik taktiškų epitetų, kuriais tauta vadina savo svarbiausiuosius.  O kokių ne tokių mielų žodžių apie save ir kolegas yra girdėję Seimo nariai?

Ne gyvatės, bet jau kobros

Nors pokalbio pradžioje Petras Gražulis tikino, kad jo įžeisti beveik neįmanoma, vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad tam tikri epitetai žeidžia.

„Labiau už bet kokius epitetus žeidžia sakoma netiesa, bet pašmaikštauti ar pasijuokti kartais ir iš savęs yra sveika. Nesu įžeidus žmogus, gal tie, kurie Seime dirba pirmąją kadenciją, į viską reaguoja labiau, man jau daug kas girdėta“, – sakė jis ir prisiminė neseną atvejį, kai Seimo salėje dvi koleges pavadino gyvatėmis.

„Vienos Seimo salėje buvusios kolegės ėmė juoktis, kitos įsižeidė, o „privačiai“ juokėsi visos, bet Etikos komisijai mane apskundė. Dabar juokauju kitaip – tokios kaip Marija Aušrinė Pavilionienė ar Dalia Kuodytė tai kaip kobros, o ne gyvatės“, – juokavo P.Gražulis.

Didžiausias įžeidimas būti pavadintam gėjumi

Išgirdęs pasakymą „Parpia seimūnas, lovį užsikvempęs“ pašnekovas nė kiek nesutriko: „Kai kalbama apibendrinant, tegul sako, ką nori, vis tiek manai, kad geresnis esi“, – tikino P.Gražulis.

Paklaustas, ar tiesa, kad labiausiai įsižeidžia pavadintas gėjumi, P.Gražulis neslėpė: „Taip, šitas mane nervina. Kai jau nėra kuo manęs apkaltinti, o aš kovoju su jais, tai man sako, kad „tu pats toks esi“. Absurdiškiausias kaltinimas... Tokiais atvejais tikrai norisi labai vyriškai pasielgti. Jei jiems pritari, tai būsi normalios orientacijos, bet jei kovoji, tai viskas – tu toks pat.“

„Visi jūs ten vagys“

Gyvate pavadinta visai neįsižeistų parlamentarė Dalia Teišerskytė, nes gyvatė – išminties simbolis, bet jai labai įžeidžiamai skamba kritika Seimo narių tariamam gobšumui ar tingumui: „Pasakymai „visi jūs vagys“, „nieko neveikiate, tik nosį krapštote, miegate“ tikrai nemalonūs.

Toks kolektyvo suasmeninimas yra nevykęs. Manau, kad menkindami šią instituciją  menkiname valstybę. Esu įsitikinusi, kad 85 proc. Seimo narių dirba tikrai sąžiningai, juk niekas nenori blogo savo šeimai ar valstybei.“

Pasakymas apie prie lovio prisnūdusį seimūną D.Teišerskytei taip pat skamba įžeidžiamai. „Dirbu sąžiningai, užsiimu labdaringa veikla, padedu žmonėms, tad mane tai žeidžia“, – sakė politikė ir pridūrė, kad pas Seimo narį žmogus ateina kaip pas kunigą – į paskutinę instanciją.

D.Teišerskytė pridūrė, kad pati dėl turimų „nacionalinės vertybės“ ir „poetės“ pareigų nė kiek galvos nesukanti.

Plūsti politikus leidžia demokratija?

„Demokratija tam ir yra, kad žmonės galėtų nuleisti garą per Seimą. Kaimyninėje Baltarusijoje ar Sirijoje, kaip ir kitose „nuostabiose“ vietose, to nėra“, – apie tai, kad Seimo nariams nereikėtų įsižeisti dėl rinkėjų klijuojamų, etikečių sakė Emanuelis Zingeris.

Anot jo, lietuviai demokratiją įtvirtino ne nuo Williamo Shakespeare'o laikų, tad ir demokratija dar jauna mūsų šalyje.

„Seimo nariai – tai žmonių atstovai, jie turėtų būti mėgstami, bet ne per daug. Kai per daug žinai, ką žmonės nori girdėti Ukmergėje ar Utenoje, ir tai atkartoji, tai jau vadinama populizmu. Juk žmonės tikrai norėtų išgirsti, kad atlyginimai kils dešimt kartų, bet juk suprantate, kad to padaryti neįmanoma, tad Seimo nariai turėtų protingai naudotis žiniomis, gautomis iš gausių susitikimų su tauta, ir kalbėti apie įmanomus darbus.“

E.Zingeris teigė, kad niekada gyvenime nėra įžeidęs kitaip galvojančio žmogaus.

„Jei žmogus sako, kad tu esi žydas, ir norėdamas įžeisti trypia kojomis ir merkia akutes, tai nusisuki ir eini. Kai gatvėje sako „prakeiktas žyde“ ar „lipo žydas kopėčiom“... Šis žodis tarp lietuvių nėra labai smagus, nes buvo manoma, kad jie ir Kristų nukryžiavo, ir kraują macoms naudodavo... Lietuva tampa tolerantiškesnė, o vienas kitas riksmas nieko nereiškia.“

Politikas sakė, kad pats užgauliojimų nesulaukiantis: „Jei žmogus pakelia balsą, aš jį apkabinu ir niekada neatsakau į blogį blogiu ir į pyktį pykčiu, tad ir reaguoti nereikia“, – teigė Seimo narys.

Trina rusiškus keiksmus

Parlamentarė Rasa Juknevičienė teigė, kad netoleruoja keiksmažodžių ir savo „Facebook“ paskyroje trina tuos komentarus, kurių autoriai plūsta ją rusų kalba.

„Trinu rusiškus keiksmus, bet jei esi politikas, turi išmokti neįsižeisti, – tikino politikė ir pridūrė: – Nei lovio turiu, nei parpiu, tad ir frazė apie parpiantį seimūną nėra įžeidžiama.“

R.Juknevičienė pasakojo, kad su kolegomis apie patyčias nesikalba: „Iš pradžių, kai ateini į politiką, tai būna toks šokas, bet paskui prie visko priprantama. Nesustabdysi upės bėgimo. Melas tikrai skaudina, bet ironija ar humoras nėra blogai. Tai demokratijos bruožas, kai žmonės gali pasakyti tai, ką nori. Teko gyventi sistemoje, kur žmonės nieko negalėjo pasakyti, nebent kokiu anekdotu pasišaipyti...“

Pasak politikės, ji stengiasi, kad užgauliai nusiteikusių žmonių jos draugų rate neliktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.