Klaipėdos moksleivių kuprinės vis lengvėja

Klaipėdos moksleiviai į mokyklą keliauja vis su lengvesnėmis kuprinėmis – tokios išvados prieita keletą metų sveriant pirmų – šeštų klasių mokinių kuprines. Specialistai perspėja, kad per sunkūs nešuliai turi įtakos vaikų sveikatai – formuojasi netaisyklinga laikysena, skauda nugarą.

Klaipėdos moksleivių kuprinės – vis lengvesnės.Rankose jas nešioja tik keletas vaikų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos moksleivių kuprinės – vis lengvesnės.Rankose jas nešioja tik keletas vaikų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Oct 22, 2015, 1:13 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 12:54 PM

Rugsėjį pasvėrę 6288 vaikų kuprines Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistai išsiaiškino, kad 2013 m. labai sunkią kuprinę nešiojosi kas dešimtas vaikas, o šiemet tokį nešulį turėjo tik kas penkioliktas. Per sunki kuprinė yra tuomet, kai ji yra sunkesnė nei 10 procentų viso vaiko svorio.

„Sunkiausias kuprines nešioja antrųjų klasių mokiniai. Vyresni vaikai objektyviau įvertina, kokie daiktai mokykloje yra būtini. Antai daugiau kaip 60 procentų šeštokų kuprinių svoris buvo optimalus. Tokios pat tendencijos pastebėtos ir pernai vykusios akcijos metu“, – sako Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos ir projektų skyriaus vadovė Laura Lidžiūtė.

Visuomenės sveikatos specialistai akcijos metu ne tik svėrė mokinių kuprines, bet vertino ir jų tipą, analizavo, ar jos yra nešiojamos taisyklingai. Pastebėta, jog didžioji dalis kuprinių (net 97,3 procentai) buvo su dviem diržais. Beveik visi mokiniai jas nešioja ant abiejų pečių – taip, kaip ir rekomenduoja visuomenės sveikatos specialistai. Ant vieno peties kuprines nešioja labai mažai vaikų – tik 3,4 proc. Dažniausiai – vyresnių klasių mokiniai. Kuprinę rankoje nešiojasi vos keli vaikai.

Lyginant kelerius praėjusius metus, daugėja vaikų, kurie nešioja kuprines teisingai – užsidėję ant abiejų pečių. Per porą metų jų skaičius išaugo dviem procentais. Daugumos vaikų kuprinės buvo su atšvaitais. Labiausiai saugumu rūpinasi pirmokų tėveliai – kuprinių be atšvaitų buvo tik kiek daugiau nei 7 proc. Tačiau atšvaitus turėjo tik pusė šeštokų.

Tik kas šeštas mokinys manė, jog jo kuprinė per sunki. Dažniausiai taip teigė trečiokai ir šeštokai. Manančių, jog jų kuprinė yra per sunki, sumažėjo dvigubai (2014 m. – 33,1 poc., o 2015 m. – tik 15,7 proc.).

Pastebėta, kad kuprinėse pasitaiko ir visai nereikalingų daiktų, kurie ją gerokai apsunkina.

Visuomenės sveikatos specialistai pataria.

Tuščia kuprinė turi sverti: pradinių klasių moksleivių – ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleivių – ne daugiau kaip 1 kg.

Optimalaus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio kūno masės. Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. moksleivio kūno masės.

Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai.

Kuprinės rankena turi tilpti vaiko delne, diržai turi būti reguliuojami, nesmukti ir neveržti. Diržų plotis 3,5−8 cm.Diržus visada reikia užsidėti ant abiejų pečių. Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens.

Sunkiausius daiktus dėti į kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Daiktai turi būti sudėti tvarkingai, kad neslidinėtų po kuprinės vidų.

Kuprines reikia peržiūrėti kasdien ir susidėti tik tai dienai reikalingus daiktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.