Lietuvių kalbos įskaitos temas formuluos patys mokiniai

Nuo šių mokslo metų abiturientai

Lietuvių kalbos įskaitos temas formuluos patys mokiniai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuvių kalbos įskaitos temas formuluos patys mokiniai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2015, 10:11 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 2:04 PM

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos, mokiniai su mokytoju temas susidarys patys iš Vidurinio ugdymo lietuvių kalbos ir literatūros bendrosios programos ugdymo turinio. Iki šiol viešojo kalbėjimo temas įskaitai sudarydavęs Nacionalinis egzaminų centras pateiks tik temų pavyzdžius, kurie bus perduoti mokykloms iki sausio 15 dienos.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė teigia, jog pakeitimai padaryti siekiant, kad „visiems abiturientams sudarytume vienodas sąlygas pasirengti įskaitai, kad neliktų jokio neskaidrumo, nesąžiningumo šešėlio, kad kiekvienas mokinys maksimaliai atskleistų savo gebėjimus“.

„Be to, ligtolinė lietuvių kalbos įskaita tikrino tik gebėjimą atmintinai išmokti tekstą ir jį pakartoti“, – įsitikinusi ministrė.

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, pernai tekstus įskaitai pirko apie 7 proc. abiturientų.

Įskaitos programoje taip pat papildyti vertinimo kriterijai. Numatyta, kad mokinys ne vėliau kaip prieš savaitę iki įskaitos turi pateikti ne tik viešosios kalbos planą, bet ir rengimosi jai medžiagą su pridėtu literatūros sąrašu. Santykio su klausytojais vertinimas papildytas kalbėjimo natūralumo aspektu. Nebus nurodytas klausinėjimo ir atsakymų į klausimus laikas.

Pakeitimai galios jau šių mokslo metų abiturientams, kurie įskaitą laikys pavasarį.

Abiturientai, norintys gauti leidimą laikyti brandos egzaminą, privalo išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros įskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.