Socialdemokratai – prieš alkoholio pardavimą degalinėse

Lietuvos socialdemokratų partija

Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri draustų alkoholio prekybą degalinėse.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri draustų alkoholio prekybą degalinėse.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 27, 2015, 1:19 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 1:38 PM

Partijos valdyba svarstė kai kurių politikų Seime siūlymus atidėti draudimą prekiauti alkoholiu degalinėse 3 metams ir nusprendė paremti Vyriausybės siūlomą projektą. Nuo 2016 metų sausio 1 dienos turėtų įsigalioti draudimas degalinėse prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Kaip primena ELTA, Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatos, draudžiančios prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse, buvo priimtos 2011 m. gruodžio 23 d., jų įsigaliojimas buvo atidėtas iki 2016 m. sausio 1 d.

Viena skaudžiausių problemų Lietuvos keliuose – girti vairuotojai. Kiekvieną mėnesį Lietuvoje dėl girtų vairuotojų kaltės žūsta 8 žmonės. Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, praėjusiais metais užregistruoti 509 kelių eismo įvykiai dėl neblaivių asmenų kaltės, t. y. kas šeštą užregistruotą įvykį sukėlė neblaivus asmuo. Juose žuvo 104, buvo sužeistas 891 žmogus. Dėl kas antro neblaivių asmenų sukelto kelių eismo įvykio buvo kalti neblaivūs vairuotojai. Dėl jų kaltės pernai žuvo 45 ir buvo sužeisti 408 žmonės.

„Žengus vieną žingsnį – atitinkamų kategorijų vairuotojams nustatytas reikalavimas sėsti prie vairo visiškai blaiviems, reikia žengti ir kitą žingsnį – riboti alkoholio prieinamumą“, – mano socialdemokratai.

Jų įsitikinimu, valstybei būtina viena alkoholio prieinamumo strategija ir reglamentavimas. Visoje Europoje siekiama riboti ne tik alkoholinių gėrimų reklamą, bet ir jų pardavimą.

Pasaulio sveikatos organizacija numatė konkrečias priemones alkoholio prieinamumo mažinimui. Iki 2020 metų žuvusiųjų keliuose skaičių Europos Sąjungoje numatyta sumažinti perpus. „To mes turime siekti ir Lietuvoje. Tad draudimas alkoholiu prekiauti degalinėse – vienas iš konkrečių ir reikšmingų priemonių, siekiant išvengti beprasmių žūčių keliuose“, – mano socialdemokratai.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo narys socialdemokratas Eduardas Šablinskas siūlo leisti nuo 2016 m. sausio 1 d. degalinėms prekiauti alkoholiu, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 procentų.

„Pastaraisiais metais, ypač išvažiavimuose iš miestų, kur buvo daugiausiai dislokuotos degalinės, atsidarė parduotuvių ir įvairių prekybos centrų, kuriuose prekiaujama alkoholiu. Todėl siūlymas visiškai uždrausti prekiauti alkoholiu degalinėse iš esmės neduos jokios naudos, kadangi alkoholio bus galima įsigyti vos už kelių ar keliolikos metrų“, – sako parlamentaras E. Šablinskas.

Siekiant išspręsti alkoholinių gėrimų prekybos degalinėse problemą siūloma savivaldybėms suteikti teisę neišduoti licencijų prekybai degalinėse, jeigu yra policijos pranešimų apie neblaivių vairuotojų keliamas problemas.

Tokį pasiūlymą Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektui Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Raimundas Markauskas.

Pagal projektą, savivaldybių tarybos, atsižvelgdamos į prekybos alkoholiniais gėrimais vietą bei policijos komisariatų pasiūlymus, turi teisę neišduoti licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais degalinėse arba jas panaikinti.

Jo nuomone, tiek galiojantis įstatymas, kuriuo nuo 2016 metų sausio 1 d. degalinėse uždraudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais, tiek siūlomas pakeitimas, kuriuo įvedamos specializuotos parduotuvės, iš esmės yra žalingi, todėl būtina juos koreguoti prieš įsigaliojimą.

Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri draustų alkoholio prekybą degalinėse. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Europos Sąjungoje įvairius apribojimus alkoholio prekybai degalinėse taiko ir kitos šalys: Belgija, Kipras, Prancūzija, Malta, Suomija, Italija, Olandija, Švedija, Ispanija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.