Kol išgalando kirvį, neliko ko kapoti

„Sužlugdė tą idėją“, – rypauja etatinis blaivybės šauklys A.Matulas. Kaip nedejuosi, kai iškilaus konservatoriaus metų metus puoselėtas planas žlunga tiesiog akyse.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Oct 28, 2015, 6:10 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 10:35 AM

Mat nuo sausio 1-osios Lietuvoje esančios degalinės kaip ir nebegalės prekiauti alkoholiu. Tai nutarta prieš ketvertą metų. Bet užsigeidusiems ko nors stipresnio, pasirodo, nereikės toli sukti iš kelio – jau senokai šalia benzino ar dyzelino kolonėlių atsirado krautuvėlės, kuriose visokių svaigalų nors vežimu vežk.

O čia dar savo trigrašį lyg tyčia įkišo Konkurencijos taryba – esą vieniems leisti, o kitiems uždrausti prekiauti alkoholiu yra šiurkštus įstatymų pažeidimas.

Taigi parlamentarai dabar negali net nutarti, ar įteisinti tą draudimą, kaip reikalauja Vyriausybė, ar atidėti jo įsigaliojimą dar ketveriems metams. Kad būtų daugiau painiavos, politikai mestelėjo dar vieną idėją – degalinėse leisti pardavinėti tik iki 15 laipsnių turinčius gėrimus ir nustatyti trumpesnį prekybos laiką.

Nuošalyje neliko ir valdantieji. Antai socialdemokratai ištrimitavo, kad pasakius A reikia išlementi ir B: jei jau kai kuriems žalialapiams vairuotojams galioja nulio promilių taisyklė, tai ir labiau patyrę neturėtų sukti į degalines alaus ar vyno.

Įkaušęs vairuotojas – blogis. O Lietuvą tik pro Seimo rūmų langą matantys parlamentarai? „Kategoriškais draudimais alkoholio vartojimo sumažinti nepavyks, tačiau prieinamumo mažinimas – veiksminga priemonė“, – skelbia kairieji.

Tik koks čia prieinamumo mažinimas, kai įsipylęs degalų automatinėje kolonėlėje kelis žingsnius žengsi šalia esančios krautuvėlės link, o ten lentynos lūžta nuo įvairiausio stiprumo svaigalų?

Verslas turėjo pakankamai laiko, kad pasirengtų draudimui, todėl taip ir padarė arba padarys netrukus.

Tuomet Seimui teliks degalines prilyginti švietimo įstaigoms ir liepti parduotuves su alkoholio skyriais nuo jų patraukti per šimtą ar du šimtus metrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.