Siūloma steigti Užsienio lietuvių rinkimų apygardą

Seimo narys Kęstutis Masiulis

Siūloma steigti Užsienio lietuvių rinkimų apygardą.<br>V.Balkūno nuotr.
Siūloma steigti Užsienio lietuvių rinkimų apygardą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-10-28 12:09, atnaujinta 2017-10-07 08:05

Tai siūlančią įstatymo pataisą jis įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

„Užsienyje gyvena apie 260 tūkst. Lietuvos piliečių, tai apie 9 proc. visų piliečių, tačiau iki šiol jie mažai dalyvauja Lietuvos politiniame gyvenime. Kaip rodo kitų šalių patirtis, būtina stiprinti emigrantų ir parlamento ryšius, o vienas iš efektyviausių būdų yra įsteigti užsienyje gyvenančių piliečių rinkimų apygardą, kad būtų išrinktas užsienio lietuvių atstovas. Taip yra Kroatijoje, kur renkami 3 parlamentarai iš 140, ar Portugalijoje, kur renkami 4 iš 230. Vienas atstovas galėtų būti renkamas ir Lietuvoje“, – sako parlamentaras.

Iki šiol įstatymas numatė, kad kitose valstybėse esantys Lietuvos Respublikos piliečiai įrašomi į Naujamiesčio rinkimų apygardos rinkėjų sąrašą. Pasak K. Masiulio, dėl to šioje apygardoje rinkėjų skaičius būna gerokai didesnis nei kitur Lietuvoje.

„Užsienio lietuviai nėra atitrūkę nuo Lietuvos, tai rodo kasmet didėjančios pinigų perlaidos į Tėvynę, apie 1,5 mlrd. eurų per metus. Lygiai tą patį sako ir Pasaulio lietuvių bendruomenė, kuri prašo atskiros apygardos. Džiaugiuosi, kad Konstitucinis Teismas išaiškino, kad reikia sutvarkyti rinkiminių apygardų ribas, tačiau emigrantų atstovavimo problema liko neišspręsta“, – argumentavo K. Masiulis.

2012 m. Seimo rinkimuose balsavo 13 tūkst. užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.