Teismas įpareigojo prokuratūrą suteikti informaciją E.Bičkauskui

Vilniaus apygardos

E. Bičkausko teigimu, informacija, kurios jis prašė iš Generalinės prokuratūros, nėra valstybės, tarnybos paslaptis ar ikiteisminio tyrimo duomenys, todėl turėjo būti suteikta.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
E. Bičkausko teigimu, informacija, kurios jis prašė iš Generalinės prokuratūros, nėra valstybės, tarnybos paslaptis ar ikiteisminio tyrimo duomenys, todėl turėjo būti suteikta.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 2, 2015, 3:19 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 5:29 AM

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras E. Bičkauskas prašė Generalinės prokuratūros leisti susipažinti su iš Rusijos Federacijos gautu teisinės pagalbos prašymu, susijusiu su Lietuvos piliečių šaukimu į sovietinę armiją 1990 m. Generalinė prokuratūra atsisakė tai padaryti motyvuodama, kad gauta medžiaga yra konfidenciali, todėl pareiškėjui susipažinti negali būti pateikta.

E. Bičkauskas šį Generalinės prokuratūros sprendimą apskundė Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai, kuri taip pat atmetė jo skundą. Tuomet pareiškėjas kreipėsi į VAAT, prašydamas panaikinti Vyriausiosios administracinių ginčų komisijos 2014 m. gruodžio 8 d. sprendimą ir įpareigoti Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą supažindinti jį su Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros pateiktu prašymu suteikti teisinę pagalbą ir atlikti procesinius veiksmus baudžiamojoje byloje, kurioje dėl savavališko pasišalinimo iš karinio dalinio Lietuvos Respublikos piliečio atžvilgiu buvo atnaujintas ikiteisminis tyrimas.

Pasak pareiškėjo, komisija, nagrinėdama jo skundą, netinkamai taikė teisės aktus, nes nesivadovavo Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų statuso įstatymu, suteikiančiu jam teisę iš valstybės institucijos gauti su visuomeniniais-valstybiniais klausimais susijusią informaciją. E. Bičkausko teigimu, informacija, kurios jis prašė iš Generalinės prokuratūros, nėra valstybės, tarnybos paslaptis ar ikiteisminio tyrimo duomenys, todėl turėjo būti suteikta.

VAAT teisėjų kolegija, kurios pirmininkė ir pranešėja Egidija Puzinskaitė, išnagrinėjusi administracinę bylą priėjo išvadą, kad Generalinė prokuratūra ir Vyriausioji administracinių ginčų komisija priėmė neteisėtus ir nepagrįstus sprendimus, todėl juos panaikino. Teismas įpareigojo supažindinti pareiškėją su Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros pateiktu prašymu suteikti teisinę pagalbą ir atlikti procesinius veiksmus baudžiamojoje byloje, kurioje dėl savavališko pasišalinimo iš karinio dalinio Lietuvos Respublikos piliečio atžvilgiu buvo atnaujintas ikiteisminis tyrimas.

Šis VAAT sprendimas per 14 dienų nuo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, paduodant apeliacinį skundą tiesiogiai Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.