Lietuvos jūreivius pagrobę piratai pradėjo derybas

Lietuvius jūreivius pagrobę piratai davė ženklą. Derybos dėl jūreivių išlaisvinimo vyksta per neutralią šalį – Jungtinę Karalystę. 

Piratai pagaliau prabilo.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Piratai pagaliau prabilo.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2015-11-03 15:11, atnaujinta 2017-10-06 01:07

Piratai yra susisiekę su Rusijos įmonės atstovais, kuriai ir priklauso laivas „Solarte“. Kontaktą su derybininkais piratai užmezgė praėjusią savaitę. 

„Gera žinia yra tai, kad pagrobti jūreiviai yra gyvi ir sveiki. Vyksta derybos, kurias veda savininkų paskirti atstovai. Laikas nuo laiko mus informuoja.

Tačiau tų detalių negalime paskelbti. Pagal tai, kaip vyksta derybos, kaip deramasi, manau, kad jūreiviai bus greitai išlaisvinti. Kita laivo įgula yra išplaukusi, ji yra saugi“, – portalui lrytas.lt sakė Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus.

Apie tai, koks yra išpirkos dydis, R.Vaitkus negalėjo pasakyti. 

„Neturiu teisės komentuoti tokių detalių“, – sakė R.Vaitkus.

Jis tikėjosi, kad labai greitai jūreiviai bus namuose. 

„Procesas yra sunkus. Jeigu žiūrėti teisiniu požiūriu – tai yra neteisėta, jie yra pagrobti. Bet kita vertus, kišimasis iš išorės, gali turėti pasekmių. Reikia turėti didelės kantrybės ir neeskaluoti šito įvykio. Bet matau, kad viskas stumiasi į priekį, man susidaro tikimybė, kad jie artimiausiu metu galės būti paleisti“, – tvirtino R.Vaitkus.

Jis pabrėžė, kad artimieji yra informuoti. 

R.Vaitkus kalbėjo, kad ne taip kaip Somalyje, Nigerijos valdžia rimtai reaguoja į piratų siautėjimą regione. Nigerija yra suteikusi apsaugą laivams, kurie įplaukia į jos teritorinius vandenis. 

Iš karto po Rusijos laivo pasiųsto nelaimės signalo, pasirodė ginkluota palyda, kuri suteikė šturmaną ir palydėjo laivą į uostą. Likusi įgula nebūtų parplukdžiusi laivo, nes to paprasčiausiai nesugeba.

Kaip minėjo R.Vaitkus, tokie veiksmai įrodo, kad pati Nigerijos valdžia rūpinasi situacija savo regione. 

Pagrobė prieš 2 savaites

Jūreivių įdarbinimu rūpinosi sutartį su laivo savininkais sudariusi Klaipėdoje įsikūrusi didžiausia Baltijos šalyse okeaninės žvejybos bendrovė „Baltlanta“.

Jos laivai jau seniai žūklauja Šiaurės Afrikos pakrantėse – Maroko, Mauritanijos, Angolos ekonominėse zonose. Laivas, plukdantis šaldytą žuvį tarp Nigerijos ir Las Palmaso Kanarų salose, buvo užpultas spalio 19 dieną, Nigerijos Port Harkorto uosto prieigose.

Iš laivo buvo pagrobti bei nežinoma kryptimi išgabenti du Lietuvos ir du Ukrainos jūreiviai. Bahamų salose registruotas laivas plaukė su Komorų salų vėliava.

Iš viso laive buvo 16 Lietuvos piliečių. Buvo pagrobti laivo kapitonas Ukrainos pilietis, pirmasis jo pavaduotojas Lietuvos pilietis ir dar du jūreiviai.Dėl šio įvykio Lietuvos kriminalinės policijos biuras pradėjo ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.