Prezidentės D. Grybauskaitės gąsdinimai politikus tik prajuokino

Lyg ir parodė norą derėtis, elgtis diplomatiškai, bet čia pat pamosavo šantažo kirviu. Taip vakar vyko prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimas su Seimo vadovybe – buvo svarstoma, kaip kuo greičiau paskirti naują generalinį prokurorą.

Prezidentė D.Grybauskaitė pasiryžusi dar šiemet pasiūlyti kandidatą į generalinius prokurorus, kuriam pritartų Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė pasiryžusi dar šiemet pasiūlyti kandidatą į generalinius prokurorus, kuriam pritartų Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Šalies vadovės D.Grybauskaitės susitikimas Prezidentūros rūmuose su Seimo valdybos nariais buvo gana karštas.<br>Prezidentūros nuotr.
Šalies vadovės D.Grybauskaitės susitikimas Prezidentūros rūmuose su Seimo valdybos nariais buvo gana karštas.<br>Prezidentūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris, Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 4, 2015, 7:51 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 11:20 PM

Į Prezidentūrą pasikvietusi Seimo valdybos narius tartis dėl galimo trečiojo mėginimo kartu skirti naują Generalinės prokuratūros vadovą D.Grybauskaitė labiausiai spaudė parlamentarus balsuoti ne slaptai, o atvirai.

Kad tas spaudimas būtų stipresnis, prezidentė įvardijo kelis tautos išrinktuosius, kurie esą užkulisiuose buvo veikiami šešėlinių jėgų, ir pagrasino juos paskelbti viešai.

Tiesa, iki šiol įpratusi pergalingai mosuoti įvairiomis operatyvinėmis pažymomis, šį kartą šalies vadovė gali nusvilti – visi D.Grybauskaitės paminėti parlamentarai kategoriškai paneigė jos praneštas „žinias“ Seimo valdybai.

Negana to, daugelis valdybos narių pasipriešino šalies vadovės raginimams balsuoti dėl generalinio prokuroro kandidatūros ne slaptai, o atvirai.

Siuntė prieštaringus signalus

Politikai jau seniai kalbėjo, kad D.Grybauskaitė, parlamentui atmetus jau dvi jos teiktas kandidatūras, pagaliau turėtų surengti plačias konsultacijas su Seimo ir frakcijų vadovais.

Tiesa, tokio tūpsnio, kuris rodytų, kad šalies vadovė tarsi ir pripažįsta savo pralaimėjimą, niekas itin nesitikėjo.

Pastaruoju metu netgi atrodė, kad Prezidentūros ir Seimo atstovų, pirmiausia valdančiųjų, kaktomuša stiprėja, o D.Grybauskaitė įvykdys grasinimus palikti prokuratūrą be galvos iki pat šio parlamento kadencijos pabaigos.

Kai kurie valdantieji ėmė stumti projektus, kuriais būtų pakeista generalinio prokuroro skyrimo tvarka, ši teisė perduota Vyriausybei, kiti ėmė siūlyti į šią vietą Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką socialdemokratą Julių Sabatauską.

Šalies vadovė skolinga neliko – viešai apkaltino jos kandidatus atmetinėjusius Seimo narius tarnavimu kažkokiems tamsiems užkulisiniams interesams, o į kovą prieš pastangas atimti iš jos teisę skirti generalinį prokurorą pasitelkė konstitucinės teisės profesorius.

Pastarieji pasmerkė tokius politikų mėginimus. Vėliau tą patį pakartojo ir Seimo Teisės departamentas.

Savo žodžio vis garsiau ėmė reikalauti ir prokuratūros profsąjunga. Ji pasiūlė sukurti prokurorų „savivaldos institucijas“ ir paskelbė rengianti visų prokuratūrų darbuotojų apklausą – po jos esą ir turėtų paaiškėti, koks turėtų būti generalinis prokuroras ir kas turėtų užimti šį postą.

Tačiau praėjusią savaitę prezidentė gana netikėtai paskelbė kviečianti pasikalbėti Seimo valdybą, su kuria nori susitarti, kad Generalinė prokuratūra dar šiemet turėtų naują vadovą.

Palaikė tik A.Kubilius

Po vakarykščio susitikimo oficialiai buvo paskelbta tik tiek, kad kalbėta apie tai, ar nereikėtų dėl šio paskyrimo balsuoti atvirai ir kad naująjį generalinį prokurorą tikimasi paskirti dar šiemet.

Tiek Prezidentūra, tiek Seimo valdybos atstovai diskusijas apie balsavimo būdą komentavo labai diplomatiškai. Bet ir iš tų šykščių komentarų tapo aišku, kad nuomonės dėl to tikrai išsiskyrė.

Vienintelis, kuris rėmė prezidentės poziciją, buvo visuomet ją palaikančių konservatorių atstovas ir opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Išsitraukė slaptą pažymą

Tačiau, „Lietuvos ryto“ žiniomis, už uždarų durų Prezidentūroje buvo kur kas karščiau, nei atsispindėjo viešumoje.

Šaltinių teigimu, D.Grybauskaitė parlamento vadovybę prie sienos iš karto ėmė remti neva turima operatyvine informacija apie konkrečius politikus, kurie siekia sutrukdyti generalinio prokuroro skyrimą.

Šalies vadovė esą leido suprasti, kad jei Seimas ir toliau muistysis ir blokuos dar vieną jos pasiūlytą kandidatą į generalinius prokurorus, ji bus priversta paviešinti tą operatyvinę informaciją.

Pasak „Lietuvos ryto“ šaltinių, prezidentė užsiminė, kad prieš pat slaptą balsavimą dėl Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūros Kaišiadoryse esą įvyko susitikimas, kuriame greičiausiai buvę šio miesto teisėjai bandė paveikti būsimą politikų sprendimą.

D.Grybauskaitė įvardijo, kad šiame susitikime dalyvavo trys valdančiajai daugumai priklausantys įtakingi parlamentarai – Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas J.Sabatauskas, Kaišiadoryse į Seimą išrinktas jo partijos kolega Bronius Bradauskas ir šio komiteto narys „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Siūlė „išsipirkti“ postą?

Remdamasi minėta pažyma prezidentė taip pat esą nurodė, kad prieš Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės skyrimą generaline prokurore užkulisiuose itin aktyviai veikė ir opozicijos atstovai – buvęs FNTT vadovas liberalas Vitalijus Gailius bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantis buvęs STT pareigūnas Povilas Urbšys.

Kaip konkrečiai šie politikai trukdė skirti E.Dambrauskienę generaline prokurore, šalies vadovė nenurodė.

Tik vėliau Seimo vadovybę pribloškė iš D.Grybauskaitės lūpų nuskambėjusi frazė, kad Kaišiadorių teisėjai buvo siūloma „išsipirkti“ šį postą. Iš ko pastaroji sulaukė tokio siūlymo, prezidentė neatskleidė.

Nemato, su kuo kalbėtis

Prezidentė buvo nepatenkinta ir premjeru Algirdu Butkevičiumi, su kuriuo esą buvo sutarta dėl paramos E.Dambrauskienės kandidatūrai.

Socialdemokratų lyderis viešai tikino, kad frakcija jos kandidatūrai neprieštaraus, tačiau pats net nedalyvavo slaptame balsavime.

„Šiame Seime nėra su kuo kalbėtis“, – valdybos nariams išrėžė D.Grybauskaitė, išgirdusi jų pasiūlymus tartis ne tik su premjeru, bet ir su kitais.

Svarstė ir apie mėnulio fazę

Nors vakarykštis pokalbis su prezidente daugeliui kalbintų Seimo valdybos narių dėl jame nuskambėjusių grasinimų paliko slogų įspūdį, iš Prezidentūros rūmų greitai pasklidusi „operatyvinė“ informacija prajuokino pažymos herojus.

Koalicijos partnerių „tvarkiečių“ į generalinius prokurorus pasiūlytas J.Sabatauskas teiravosi, ar nėra žinoma, kokia galėjo būti mėnulio fazė, kai buvo rašoma ta „operatyvinė pažyma“.

„Tai absoliutus melas – nuo A iki Ž. Nei kartu su B.Bradausku ir V.Gapšiu, nei atskirai Kaišiadoryse nesilankiau ir apie N.Meilučio kandidatūrą, išskyrus pokalbius Seimo frakcijoje, su niekuo nekalbėjau“, – sakė politikas ir apgailestavo, kad pažymas pareigūnai ėmė kurpti remdamiesi išgalvota informacija.

Jam mestą šešėlį J.Sabatauskas sieja su koalicijos partnerių siūlymu prezidentei svarstyti jo kandidatūrą į generalinius prokurorus, taip pat dėl užmojų keisti dabartinę šio pareigūno skyrimo tvarką, daugiau galių perleidžiant Vyriausybei.

„Ko gero, dėl to tame išgalvotame susitikime atsirado ir pasiūlymą pasirašęs V.Gapšys.

Tai tik dar labiau mane įtikina, kad būtina keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką, nes dabar kandidatai išnyra lyg iš niekur“, – kalbėjo socialdemokratas.

Norėtų, kad paviešintų

„Nebuvau, nemačiau, nepažįstu“, – vos atsiliepęs telefonu „Lietuvos rytui“ pareiškė V.Gapšys, dar net nespėjus jo paklausti, ką jis mano apie Prezidentūroje jam mestą šešėlį.

„Darbietis“ tvirtino, jog norėtų pamatyti šalies vadovės cituotą pažymą, kad galėtų per teismus paneigti apie jį esą skleidžiamą melą: „Greičiausiai prezidentės patarėjai ką nors neteisingai nugirdo kalbantis Seimo tualete.

Nes man sunku patikėti, kad tokias nesąmones galėtų rašyti specialiosios tarnybos. Vadinasi, arba jos nusišneka, arba prezidentė tiesiog politikuoja.“

V.Gapšys kategoriškai neigė vasarą lankęsis Kaišiadoryse ar juo labiau ten su kuo nors kalbėjęs apie N.Meilutį.

„Apie šią kandidatūrą kalbėjau tik su prezidentės patarėjais Seime, buvau apie ją susidaręs gana neblogą įspūdį ir atsiliepiau palankiai“, – sakė parlamentaras.

Galėjo susisapnuoti?

B.Bradauskas „Lietuvos rytui“ taip pat kategoriškai paneigė, kad dalyvavo tokiame susitikime, ir svarstė, jog prezidentei galėjo susisapnuoti.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad ji tegul greičiau meta savo informacijos šaltinius lauk. Niekada gyvenime to nebuvo, tai visiškas muilo burbulas. O gal jai prisisapnavo? Moterys, žinote, kartais sapnuoja“, – kvatodamasis dėstė B.Bradauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo