Prezidentės apjuodintas Seimas dar trypčioja

Prezidentės priekaištų dėl trukdymo paskirti generalinį prokurorą išgirdusi Seimo vadovybė kol kas nežino, kaip reaguoti į kai kuriems politikams Dalios Grybauskaitės mestą įtarimų šešėlį.

Antradienį Prezidentūroje vykęs D.Grybauskaitės susitikimas su Seimo valdyba sukėlė didelį politinį šurmulį.<br>Prezidentūros nuotr.
Antradienį Prezidentūroje vykęs D.Grybauskaitės susitikimas su Seimo valdyba sukėlė didelį politinį šurmulį.<br>Prezidentūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 6, 2015, 5:06 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:25 PM

Ar šalies specialiosios tarnybos turi ir prezidentei pateikė informaciją apie galimus neteisėtus Seimo narių veiksmus skiriant generalinį prokurorą?

Tokį klausimą po antradienį vykusio Seimo valdybos susitikimo su šalies vadove skubiai iškviestiems specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos institucijų vadovams trečiadienį pateikė parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė. Jie esą atsakė neigiamai.

Teisėsaugos institucijos tai įsipareigojo patvirtinti ir raštu. Gavę tokį patvirtinimą politikai tarsis, kaip toliau reaguoti į prezidentės akibrokštą.

Pakvies visą komitetą

Tuo metu tariamoje pažymoje D.Grybauskaitės įvardyti generalinio prokuroro skyrimo trukdytojai jiems mestų įtarimų bando atsikratyti savarankiškai.

Antai Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas pasišovė tiesiai iš prezidentės išgirsti, kuo yra nusidėjęs.

Jis pasiprašė priimamas šalies vadovės, bet vakar pranešta, kad prezidentė maždaug po pusantros savaitės nusiteikusi susitikti su visais komiteto nariais.

J.Sabatauskas apgailestavo, kad neturės galimybės kaip galima skubiau apginti savo reputacijos: „Prezidentė į tokius dalykus turėtų žiūrėti rūpestingai ir atsakingai. Jai irgi turėtų rūpėti išsiaiškinti, ar man pagrįstai buvo mestas šešėlis.“

Įvardijo ne vieną pavardę

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, Seimo valdybos narius pakvietusi aptarti įstrigusio generalinio prokuroro skyrimo proceso prezidentė pareiškė esą turinti operatyvinės informacijos, kad J.Sabatauskas, socialdemokratas Bronius Bradauskas ir „darbietis“ Vytautas Gapšys vasarą dalyvavo susitikime Kaišiadoryse, kur buvo bandoma paveikti būsimą politikų sprendimą.

Bet visi trys parlamentarai kategoriškai neigia vykus tokį pokalbį.

J.Sabatauskas jo pavardės atsiradimą tariamoje pažymoje sieja ne tik su siūlymu keisti dabartinę generalinio prokuroro skyrimo tvarką, perduodant daugiau galių Vyriausybei, bet ir su tuo, kad jo vadovaujamas komitetas atlieka tyrimą dėl kriminalinės žvalgybos informacijos, įskaitant ir riboto naudojimo pažymas, panaudojimo.

Kreipėsi į prokuratūrą

Anot prezidentės, esą neskaidriose generalinio prokuroro skyrimo peripetijose šmėkščiojo ir du Seimo opozicijos atstovai – Vitalijus Gailius ir Povilas Urbšys.

Negana to, Prezidentūroje parlamento vadovybei buvo užsiminta, kad į generalinio prokuroro pareigas pretendavusiai Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkei Editai Dambrauskienei kažkas siūlė „išsipirkti“ šį postą.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis P.Urbšys vakar kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ji pateiktų informaciją, ar pagal viešojoje erdvėje paskelbtą informaciją dėl siūlymo E.Dambrauskienei „išsipirkti“ pareigas pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Jei toks tyrimas dar nėra pradėtas, politikas prašo jį pradėti, nustatyti asmenis, siūliusius teisėjai „išsipirkti“ generalinio prokuroro postą, ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius irgi stebėjosi, kad E.Dambrauskienė teisėsaugos institucijoms nėra pranešusi apie labai sunkų nusikaltimą: „Tikimės išgirsti, kokia buvo jos reakcija. Neabejoju, kad ji turėjo būti. O jei nesikreipė – kodėl?“

Dėl prezidentės jam mesto šešėlio liberalas pareiškė esąs ramus, tiesa, nepraleido progos įgelti D.Grybauskaitei: „Savo veikloje visada elgiuosi garbingai ir rekomenduoju kitiems gerbti žmogų ir pagrindines jo teises bei laisves, Konstituciją, valstybę, būti teisingam ir nepiktnaudžiauti suteiktomis galiomis ir valdžia.“

Frakcijos – atsargios

Tuo metu Seimo frakcijų vadovai kol kas blaškosi nežinodami, kaip reaguoti į prezidentės akibrokštą.

„Vertiname kolegą P.Urbšį kaip labai principingą žmogų ir tikime jo tvirtinimu, kad buvo neatsakingai pasielgta su paskleista informacija.

Bet ji dar labai miglota ir nėra bendro sprendimo“, – aptakiai kalbėjo Mišriai Seimo narių grupei vadovaujanti Rima Baškienė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis irgi apsiribojo svarstymais: „Jei tokios pažymos egzistuotų, akivaizdu, kad turėtų būti koks nors tyrimas. Juk negalima spekuliuoti tokiais dalykais kaip dabar – kažkas pažymas turi, kažkas neturi.

Jeigu tokių pažymų nėra, kaip tvirtina teisėsaugos institucijų vadovai, tai tik patvirtina, kad tai yra spekuliacijos ir manipuliacijos. Jeigu kas nors mano, kad tokiais būdais galima ką nors paspausti, klysta.“

Anot Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio, paaiškėjus, kad apie Seimo narius buvo paskleista neteisinga informacija, parlamentas kaip nors privalės reaguoti: „Situacija valstybėje įdomi, bet reikėtų palaukti, kol viskas paaiškės.“

Dar lakoniškesnė buvo Socialdemokratų partijos frakcijos vadovė Irena Šiaulienė: „Visos pusės jau yra išsakiusios viską, ką turi pasakyti, ir kiekviena protinga pusė iš to daro savo išvadas.“

Užkulisiuose politikai prognozavo naujojo skandalo pasekmes: prezidentė greičiausiai šiais metais neteiks dar vieno kandidato arba teiks tokį, kuris vėl nesulauks Seimo paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.