Šarvuočių konkurso galimas čempionas – nebe katė maiše

Pėstininkų kovinės mašinos (PKM) projekto situacija – dar viešesnė, vis dar ne iki galo. Suveikė JAV demokratijos ir viešumo sistema, ir viename vyriausybinių portalų atskleista JAV vyriausybės remiamo siūlymo Lietuvos PKM projekte esmė.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Matonis

Nov 6, 2015, 3:02 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 12:15 PM

Lietuvai siūlomos įsigyti 84 mašinos „Stryker M1126“ su 30 mm pabūklais nuotolinio valdymo bokšteliuose už 550,88 mln. eurų kainą. Suprantama, šį pasiūlymą lydi garantinio aptarnavimo, atsarginių dalių,mokymų paketas. Pasiūlymui dar turi pritarti JAV Kongresas, tiksliau, laukiama jo pritarimo „tylos procedūros“.

Šių metų pradžioje rašiau apie tai, kad čempionai gali būti tik du ir įvardijau du potencialius varžovus galutiniame etape. „Boxer“ vs. „Stryker“. Vokietija vs. JAV.

Džiaugiuosi, kad įžvalgos pasitvirtino. Valstybės gynimo tarybos laukia istorinis pasirinkimas. Ant vienos svarstyklių lėkštės – moderniausios technologijos „Boxer“, realiai atitinkantis visus PKM keliamus reikalavimus ir, kas svarbu, saugumo iššūkius, bei Vokietijos vyriausybės parama – jau lengvatinėmis sąlygomis įsigytas savaeigių haubicų „PzH-2000“ batalionas, dalinis PKM projekto išlaidų padengimas, prijungiant lietuvišką užsakymą prie jau gaminamų Vokietijos ir Nyderlandų užsakymų (kokybės kontrolė, sertifikavimas ir projekto priežiūra nieko nekainuotų, o tai keliolika milijonų eurų).

Ant kitos svarstyklių lėkštės – 30 metų senumo koncepcijos, nors modernizuotas šarvuotis, kurio pirminė paskirtis – ne pėstininkų kovinė mašina, o karių transportavimas ir palaikymas mažo kalibro ginklų ugnimi.

Dabar „Stryker“ modernizuojamas, atnaujinama jo šarvinė apsauga, variklis, važiuoklė, jam pritaikomas bokštelis su 30 mm. pabūklu. Ant tos pačios lėkštės – didžiausios pasaulyje karinės galybės, stipriausios NATO sąjungininkės politinė parama, kuri bus garantuota, JAV Kongresui palaiminus šį pirkinį.

Ant tos pačios svarstyklių lėkštės – ne tik dabartinis JAV administracijos palankumas, bet ir garantija, kad milžiniškam JAV gynybos kompleksui atstovaujantys pramonininkai ir politikai nuolat ir ateityje spaus JAV vyriausybę teikti dėmesį Lietuvai, jei mūsų šalis pasirinktų pirkti šią ginkluotę iš Amerikos. Nesumeluosiu sakydamas, jog – vien „Stryker gaminančios įmonės „General Dynamics Land Systems“ akcininkų galia smarkiai lenkia kaimynystėje šiuo metu kuriamos Rusijos naujos tankų armijos galią. Abiejų pirkinių finansinė išraiška – panaši. Amerikiečiai, kaip ir vokiečiai, mėgina „apauginti“ sandorį papildoma pridėtine verte. „Boxer“ atveju tai buvo formaliai su pirkiniu nesusijusios savaeigės haubicos. JAV iniciatyvos, kurios formaliai nesusijusios, tačiau gali būti vertinamos išvien su „Stryker“ pasiūlymu – ginkluotės dislokavimas. Krašto apsaugos ministerija šiandien pranešė, jog „Nuo šių metų gruodžio mėnesį amerikiečiai Lietuvoje pradės saugoti atsivežtą ir pratybose naudojamą karinę techniką ir įrangą. Lietuva tapo pirmąja Baltijos šalimi, kurioje sąjungininkai iš JAV laikys pratybose naudojamus šarvuočius, visureigius ir kitą karinę techniką.“

Taip pat kuluaruose daug tikimasi iš krašto apsaugos ministro Juozo Oleko vizito į JAV, suplanuoto šio mėnesio viduryje. Ar susitikimuose su JAV Pentagono vadovais gali nuskambėti papildomų pasiūlymų, kurie „apaugintų raumenimis“ nepigų ir nemodernų „Stryker“, kad jis įgytų papildomų politinių pranašumų prieš „Boxer“?

Taigi, VGT laukia sudėtingas sprendimas. Posėdžio metu lems ne tik žinios, kurias VGT narys J. Olekas parsiveš iš JAV, bet ir kito esminio VGT nario – kariuomenės vado – pozicija. Generolas leitenantas Vytautas Jonas Žukas nesyk viešai įvardijo kriterijus, kurie turi lemti PKM pasirinkimą.

Anot jo, turi lemti trys kriterijai – šarvo apsauga, ugnies galia ir pristatymo kariuomenei terminai. Vienas iš pasiūlymų, vokiškasis, mažiausiai dviem kriterijais smarkiai lenkia amerikietiškąjį. Kariuomenės vadas taip pat yra viešai įvertinęs, kad pagal karinius kriterijus, vokiečių siūlomas „Boxer“ visiškai atitinka kariuomenės reikalavimus. Kokia bus ministro pozicija? Juk jo vadovaujamos ministerijos Gynybos resursų taryba dar vasarą įvertino „Boxer“ kaip geriausiai kariuomenės poreikius atitinkantį pasiūlymą. Tiesa, po šio sprendimo, kurį ministras pateikia kaip rekomendaciją, buvo gauta papildomai informacijos iš tiekėjų, o kai kurie jų pradėjo papildomą intensyvesnę savo pasiūlymų viešinimo kampaniją.

Pvz. „Boxer“ gamintojai ne tik atgabeno savo technikos pavyzdį į Lietuvą, išbandė jį Ruklos ir Pabradės poligonuose, bet ir surengė industrijos dieną, atvirą visoms bendradarbiauti pageidaujančioms įmonėms. Tuo metu vilniečiai gerą pusdienį galėjo gyvai pamatyti šį šarvuotį Vilniaus centre.

Nuo PKM projekto pradžios jis buvo painus, klaidus ir neskaidrus. Kaip gerai, kad pirmąsyk nuo jo pradžios visuomenė pajėgi pati įvertinti pasiūlymus, kurie, tiekėjų pastangomis tapo vieši ir prieinami. Todėl kai VGT rinksis posėdžiauti, bus žinoma, kad abu potencialūs čempionai – ne katės maiše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.