Generalinio prokuroro paieškos – ir užsienyje

Gali atrodyti, kad surado prezidentė, bet tinka ir Seimui. Toks naujo kandidato į generalinio prokuroro postą scenarijus, galintis padėti išeiti iš aklavietės, tyliai dėliojamas politiniuose užkulisiuose.

Teisininkė R.Budbergytė minima tarp galimų kandidatų į generalinius prokurorus.<br>P.Lileikio nuotr.
Teisininkė R.Budbergytė minima tarp galimų kandidatų į generalinius prokurorus.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 11, 2015, 10:20 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 9:59 PM

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, dar vienos, jau trečios, prezidentei Daliai Grybauskaitei ir Seimui priimtinos kandidatūros į generalinio prokuroro postą paieškos gali būti patikėtos teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui.

Generalinėje prokuratūroje kalbama, kad šios misijos ėmęsis įtakingas socialdemokratas žvalgosi ir už Lietuvos ribų – kandidatuoti į generalinius prokurorus jis bando įkalbėti Liuksemburge įsikūrusių Europos audito rūmų narę 55-erių Rasą Budbergytę.

Lietuvos atstovės šiuose rūmuose kadencija baigiasi kitų metų pavasarį.

Buvusi valstybės kontrolierė anksčiau „Lietuvos rytui“ yra sakiusi abejojanti dėl savo galimybių likti antrai kadencijai.

Pasidomėjo įstatymu

Vakar R.Budbergytė pripažino, kad kalbos apie galimą jos kandidatavimą į generalinius prokurorus yra pasiekusios ir jos ausis.

„Su J.Bernatoniu nekalbėjau, bet žinau, kad prieš kelias dienas jis apie mane galvojo“, – „Lietuvos rytui“ mįslingai kalbėjo R.Budbergytė.

Paklausta, ar tiesa, kad ministras mano, jog ji galėtų vadovauti prokuratūrai, teisininkė atsakė neatitinkanti keliamų reikalavimų: „Įstatymai numato, kad generaliniu prokuroru gali būti asmuo, turintis dešimt metų teisėjo, prokuroro darbo stažo arba tiek pat metų yra dirbęs teisinį pedagoginį darbą. Aš neturiu nei vieno, nei antro, nei trečio.“

Europos audito rūmų pareigūnė šiuo įstatymu tvirtino pasidomėjusi ne dabar, o gerokai anksčiau ir daugiau iš smalsumo: „Kai baigėsi buvusio generalinio prokuroro Dariaus Valio kadencija, man, kaip teisininkei, tiesiog pasidarė įdomu, kas galėtų užimti šią sudėtingą poziciją, ir pagalvojau, kad tinkamą kandidatą rasti nebus lengva.“

Tačiau ji tikino apie savo kandidatūrą niekada negalvojusi ir negalvojanti: „Iš tiesų tokio noro neturiu ir net nežinau, kodėl tokios kalbos apie mane kyla. Bet tokių kalbų yra.“

Sieja sena pažintis

Vis dėlto svarstydama apie tokių kalbų kilmę R.Budbergytė juokdamasi pripažino, kad J.Bernatoniui galėjo kilti mintis ir apie ją: „Galiu jausti, jog teisingumo ministras apie mane yra pakankamai geros nuomonės, kad galėtų taip pagalvoti. Mes juk kartu dirbome – jis mane gerai pažįsta, aš jį gerai pažįstu ir mes gerbiame vienas kitą.“

Kai J.Bernatonis vadovavo Vidaus reikalų ministerijai, R.Budbergytė buvo šios ministerijos sekretorė. Vilniaus universitetą baigusi civilinės teisės specialistė taip pat yra dirbusi Teisingumo ministerijos sekretore, viceministre.

Kalbėjo labai aptakiai

J.Bernatonis vakar „Lietuvos rytą“ tikino, kad kalbos apie R.Budbergytę kol kas yra tik gandai: „Apie tai aš kol kas nieko nežinau. Tai yra spėliojimai.“

Teisingumo ministras taip pat tikino iš Vyriausybės vadovo negavęs užduoties rasti prezidentei ir Seimo daugumai tinkamą kandidatūrą.

„Bet jei įsigaliotų Juliaus Sabatausko siūlomos įstatymo pataisos, suteikiančios daugiau svertų Vyriausybei, gal ir tektų tai daryti“, – „Lietuvos rytui“ užsiminė vienu pagrindinių partijos strategų ir derybininkų laikomas socialdemokratas.

Ar tokiu atveju R.Budbergytė galėtų tapti Vyriausybės teikiama kandidate? „Negaliu vertinti gandų. Tai daryti man būtų nesolidu“, – nuo atsakymo išsisuko J.Bernatonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.