Kas yra gripas Lietuvoje?

Thomas Mannas didingo grožio romane „Užburtas kalnas“ pagrindinę heroję užklupusios TBC simptomatikai suteikia apibendrinančią reikšmę, kankinančios, bet maloningai leidžiančios dar kurį laiką pagyventi ligos požymius didesniu ar mažesniu laipsniu tapatindamas su rafinuotos egzistencinės pajautos kategorijomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

2015-11-11 14:01, atnaujinta 2017-10-04 21:07

Įstabioji romano herojė gyvena kvėpuodama išretintu aukštikalnių oru, visą laiką krečiama truputėlį pakilusios, bet jau beveik malonia tapusios, gyvenimo tonusą palaikančios temperatūros, nervingai skubanti pasakyti dar ką nors prie to, kas jau seniai yra pasakyta, bet taip ir neradusi aiškumo, į kurį būtų galima atsiremti. Versdamas romano puslapius skaitytojas greitai supranta, kad pro konkrečios ligos požymių nusakymą prasimuša gilesnis užmanymas aprašyti egzistencinio drugio užkratą, kuris žmogų pasitinka staiga užmačius savo būties trapumą, gyvenimo laikinumą ir vilčių bergždumą.

Kita vertus, perskaičius šį romaną nebūtina skubotai teigti, kad gyvenimas savo esme yra tuberkuliozė, teisingiau, regis, būtų sakyti, kad gyvenimas yra iki galo neišsakoma duotybė, gyvenimo prasmėvaizdis neišmatuojamas žodžiais.

Tačiau kalbant apie Lietuvos politines realijas, kaip atrodo, labiausiai yra tinkamas paprastojo gripo pavyzdys.

Dar visai neseniai, kai Lietuvos padangėje virė slaptųjų pažymų skandalai, skaitytoją bandžiau įtikinti, kad mūsų gyvenimui išskirtinę reikšmę turi Grifas, t. y. paukščio, kurio vaizdinį mėgsta tiražuoti slaptosios tarnybos savo emblemose, dar ne iki galo nusistovėjęs simbolinis kodas.

Kita žodžio „grifas“ reikšmė – slaptumo įrašas dokumentuose.

Kadangi Lietuvoje vis dažniau prasimuša pavojingos užmačios valdyti remiantis slaptosiomis pažymomis ir jų sukuriamomis dviprasmybėmis, patologinių bruožų įgaunančią pastarojo meto politinio bendravimo stilistiką kartą jau esu pavadinęs grifokratija. Kaip atrodo dabar, tai buvo pernelyg ankstyvas arba, kitaip tariant, nepamatuotai viską mėgstančio romantizuoti žmogaus skubotai išgalvotas pavadinimas.

Kyla įspūdis, kad dabar Prezidentūrai ir asmeniškai prezidentei D.Grybauskaitei nebereikia net tokių išoriniu respektabilumu pridengtų manipuliavimo instrumentų kaip slaptosios pažymos, žeminančias nuomones apie neparankius politikus išsakant remiantis kvailiausiais gandais arba karščiuojančioje sąmonėje užgimusiais haliucinaciniais vaizdiniais.

Gripas yra ūminis negalavimas, kai pakilus aukštai temperatūrai kartais prasideda haliucinacijos, tai yra ypač pavojinga liga  dėl kylančių komplikacijų.

Kaip užsikrečiama gripu?

Gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas išplinta kartu su seilių dalelėmis, čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus nosį, akis, burnos gleivinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.