Ukrainietes Vilnius pasitiko pažeminimu ir patyčiomis

Trečiadienį Vilniaus oro uoste į skrendantį į Kijevą lėktuvą įlipusios ukrainietės, 25 metų Tatjana Malšakova ir 23 metų Jana Viaznikovceva, pro iliuminatoriaus langą į apačioje tolstančius Vilniaus bokštus žvelgė apimtos dvigubų jausmų. Žavesio joms neregėtu europietišku miestu ir kartaus nusivylimo, pasibaisėjimo jausmu, kurį sukėlė pati viešnagės Lietuvoje pradžia.

J.Viaznikovceva ir T.Malšakova pasijuto pažemintos pasienio pareigūnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Viaznikovceva ir T.Malšakova pasijuto pažemintos pasienio pareigūnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Viaznikovceva ir T.Malšakova pasijuto pažemintos pasienio pareigūnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Viaznikovceva ir T.Malšakova pasijuto pažemintos pasienio pareigūnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Viaznikovceva ir T.Malšakova pasijuto pažemintos pasienio pareigūnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Viaznikovceva ir T.Malšakova pasijuto pažemintos pasienio pareigūnės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ne visiems atskridusiems į Vilniaus oro uostą leidžiama patekti į miestą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ne visiems atskridusiems į Vilniaus oro uostą leidžiama patekti į miestą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Artūras Jančys

Nov 11, 2015, 6:46 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 10:37 PM

Pirmąkart į mūsų šalį atvykusios ukrainietės sakė abejojančios, ar dar kartą išdrįsiančios čia sugrįžti. Suviliotos pasakojimų apie Ukrainai draugišką, jos pasirinktą kelią remiančią Lietuvą, merginos braukė kartėlio ašarą teigdamos, jog tokio pažeminimo ir paniekos, kokios sulaukė vos iškėlusios koją Vilniaus oro uoste, jos dar nepatyrė gyvenime.

Į skrydžių bendrovės „Wizzair“ lėktuvą Kijeve T.Malšakova ir J.Viaznikovceva praėjusį sekmadienį įlipo apimtos pakilios nuotaikos. Jos pirmąkart skrido į Lietuvą, seniai svajojo pamatyti legendinį Vilnių, sostinę šalies, kuri palaiko Ukrainą jos kovoje su Kremliaus agresija. Merginos tėvynėje daug girdėjo kalbų, kaip nuoširdžiai lietuviai myli ukrainiečius, jiems draugiški ir daug padeda.

Karti pirmoji pažintis

Keleivėms net minčių nekilo, kad Vilniuje jų gali laukti nemalonios staigmenos ir psichologiniu požiūriu šiurpus susidūrimas su Lietuvos pareigūnais. Jas į šalį oficialiai pakvietė Lietuvos pilietis, vilnietis Nerijus Laktionkinas. Jana ir Tatjana atvyko pasimatyti su geriausia jųdviejų drauge – N.Laktionkino žmona Marija, kilusia iš Ukrainos.

Jų dokumentai buvo tvarkingi, merginos turėjo pakankamai pinigų, vizas, bilietus skrydžiui atgal, kaip ir reikalauja atvykimą į Lietuvą iš trečiųjų šalių apibrėžiantys įstatymai.

Ukrainiečių pareigūnai, patikrinę T.Malšakovos ir J.Viaznikovcevos dokumentus ir vizas, palinkėjo joms malonių įspūdžių Lietuvoje.

Bet tai, ką patyrė ukrainietės, tik išlipusios Vilniaus oro uoste ir susidūrusios su priekabia Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūne, buvo toli nuo malonumo.

Netikėjo, kad viešės Lietuvoje

„Pasienietė pavartė mūsų dokumentus ir liepė paėjėti į šalį, esą reikės papildomai mus tikrinti. Kodėl, kas jai užkliuvo, nepaaiškino nė žodeliu. Mes nekantravome, juk už atvykimo salės laukė mus pakvietusi vilniečių Marijos ir Nerijaus Lationkinų pora, mes su jais susisiekti ir pranešti, kad vėluosime, negalėjome“, – sakė merginos.

Jų teigimu, papildomas patikrinimas užtruko per dvi valandas ir virto įtampos ir baimės valandomis.

„Pareigūnė ironiškai klausė, ar tikrai mes  ketiname tris dienas būti tik Lietuvoje, grįžti trečiadienį, o ne rengiamės nelegaliai sprukti dar į kitą šalį? Nustebusios rodėme atgalinio skrydžio bilietus, bet pasienietei tai nepadarė jokio įspūdžio. Ji su mumis kalbėjo atžariai, o paėmusi dokumentus nuėjo pas kolegas ir ilgai kažką tarėsi. Mes sutrikusios laukėme, mums nieko nebuvo paaiškinta“, – portalo žurnalistui pasakojo ukrainietės.

Viena jų, Jana, visiškai sutriko, kai VSAT pareigūnė liepė nusirengti viršutinius drabužius ir iškratė jos rankinę ir piniginę – apčiupinėjo net kosmetikos reikmenis, suskaičiavo pinigus ir ėmė uždavinėti klausimus.

Jie abi merginas ir nustebino, ir išgąsdino. Jana teigė sumišusi, kai pareigūnė priekabiai paklausė, kam jai reikalingi medikamentai nuo moteriškų negalavimų?

Tatjana išgirdo tokį pasienietės klausimą: „Ar seniai nesimatėte su Vilniuje gyvenančia savo drauge?“

Merginai atsakius teigiamai, pareigūnė esą ironiškai paklausė: „O jums neskaudės širdies, jeigu šįkart nesusitiksite?“

Ukrainietėms užtraukė žadą: vis labiau aiškėjo, kad jos, net nepaaiškinus priežasčių, bus išvarytos iš Ukrainą žodžiais karštai mylinčios šalies, vos spėjusios į ją įkelti koją.

Nepatiko, kad pakvietė vyras

Viešnias iš Kijevo pritrenkė ir Lietuvos pareigūnės klausimas: jei atvykote pas draugę, kodėl kvietimą atsiuntė jos vyras?

„Paaiškinome, kad jis yra Lietuvos pilietis, o mūsų draugė, jo žmona ukrainietė, turinti teisę tik laikinai gyventi Lietuvoje. Todėl būtent N.Laktionkinas ir atsiuntė kvietimą. Kažkodėl pasienietei labai užkliuvo, kad mus kvietė vyras. Mums net susidarė įspūdis, kad mus įtarė esančias palaido elgesio moterimis, kurios gal nori per Lietuvą ištrūkti į Vakarų Europą. Pasijutome įžeistos“, – kalbėjo įskaudintos ukrainietės.

Blogiausia, kad jos negalėjo atsakyti į primygtinį pareigūnės klausimą, kokiu adresu atvykėlės ketina apsistoti Vilniuje. Visi dokumentai buvo pasienietės rankose, o ukrainietės neįsiminė joms sunkiai įskaitomo gatvės Vilniuje pavadinimo.

Tuo metu, kankinama nežinios, už durų draugių laukė jas pasitikti į Vilniaus oro uostą Marija Laktionkina. Pagaliau pasirodė priekabioji pareigūnė ir uždavė Marijai jai keistai nuskambėjusį klausimą: ar jums atrodo normalu, kad jūsų vyras atsiuntė kvietimą atvykti į Vilnių jūsų draugėms?

„Atsakiau, jog normalu, kas čia tokio? Kodėl vyras negali kviesti moterų, iš kur pas pareigūnę tokie seksistiniai prietarai?“ – stebėjosi M.Laktionkina.

Pagaliau Tatjanai ir Janai buvo leista eiti į atvykimo salę. Ukrainietėms žeminanti pasirodžiusi patikros procedūra buvo baigta.

„Mums pareigūnė pašaipiai mestelėjo pavymui – dabar jau galite apsikabinti, draugės“, – žurnalistui pasakojo merginos.

Pareigūnų bijos iš tolo

Šis nelemtas nuotykis viešnioms iš Kijevo paliko dvejopą įspūdį apie Lietuvą. Jas sužavėjo Vilnius, aukšta aptarnavimo kultūra, kokios dar trūksta Ukrainoje. Bet Tatjana ir Jana sakė dar ilgai suvirpėsiančios iš baimės, pamačiusios uniformuotą Lietuvos pareigūną.

„Mes, ukrainiečiai, labai dėkingi Lietuvai už paramą. Už tai, kad gydo mūsų karius, siunčia labdarą, gina Ukrainos interesus tarptautinės politikos erdvėje. Bet susidaro įspūdis, kad kai kurie pareigūnai veikia prieš savo šalies interesus. Kai mus, atvykusius lėktuvu iš Kijevo, ilgai ir priekabiai tikrino, Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Maskvos. Jo keleivius pasieniečiai praleido lengvai, tik pažiūrėję į pasus. Nejaugi Vilniuje taip atidžiai filtruojami būtent ukrainiečiai?“ – retoriškai klausė T.Malšakova ir J.Viaznikovceva, kurių pirmuosius įspūdžius aptemdė patikrinimas Vilniaus oro uoste.

Atvykėliai dažnai meluoja

VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis paneigė, kad į Vilniaus oro uostą atskridusiems ukrainiečiams taikomos išskirtinai kruopščios patikros procedūros.

Vienodi įstatymai galioja visiems atvykėliams, tvirtino pareigūnas, bet pripažino, kad problemų yra, nes dažnai kyla įtarimų, kurie vėliau pasitvirtina, jog ukrainiečiai Lietuvą pasirenka tik kaip tarpinę stotelę. Jų tikrasis tikslas esą – turtingos Vakarų Europos šalys.

VSAT duomenimis, šiais metais 96 Ukrainos piliečiams panaikintos Lietuvos vizos, bet neįleistų į šalį ukrainiečių skaičius nesiekė nė pusės procento.

„Priežastys dažniausiai tos pačios: neteisingai nurodomas kelionės tikslas, atvykusieji neturi pakankamai lėšų, nenurodo arba klaidingai nurodo, kur gyvens Lietuvoje. Pavyzdžiui, buvo toks atvejis, kai atvykusi ukrainietė nurodė, jog apsigyvens Vilniuje pas tetą. O patikrinus paaiškėjo, kad tokia teta jau seniai gyvena Paryžiuje“, – pasakojo G.Mišutis.

Atliko savo pareigą?

Jis teigė, kad per Lietuvą į Vakarų Europos šalis pergabenti Ukrainos piliečius įsigudrino Ukrainos turizmo agentūros. Klientams jos net sudaro tikslias instrukcijas, kaip elgtis Vilniaus oro uoste, kaip apmulkinti Lietuvos pasieniečius.

G.Mišutis tvirtino, kad VSAT nerado pagrindo atlikti tarybinio patikrinimo, siekiant išsiaiškinti, ar pareigūnė nepažeidė etikos tikrindama Ukrainos piliečių T.Malšakovos ir J.Viaznikovcevos atvykimo į Lietuvą tikslus ir aplinkybes.

„Tik apžiūrėjus vaizdo medžiagą iš Vilniaus oro uosto matyti, jog pretenzijoje yra neteisingų teiginių. Pavyzdžiui, skunde sakoma, kad tikrinimo procedūra truko dvi ir daugiau valandų. Bet iš vaizdo medžiagos matyti, jog nuo atvykimo į oro uostą iki ukrainiečių išleidimo į miestą patikra truko 40 minučių. Pirmą kartą atvykę į Lietuvą trečiųjų šalių piliečiai tikrinami itin atidžiai. Jei pareigūnė būtų ukrainietes praleidusi lengvai, nieko neklausinėdama, ji būtų pažeidusi taisykles. Pareigūnė dirbo savo darbą“, – tikino VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas G.Mišutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.