Ministerija siūlo pertvarkyti Pabradės vaikų globos namus

Socialinės apsaugos ir darbo

Šiuo metu Pabradės vaikų globos namuose socialinę globą gauna 32 vaikai.<br>Lrytas.lt nuotr.
Šiuo metu Pabradės vaikų globos namuose socialinę globą gauna 32 vaikai.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 6:26 PM

Pagal SADM parengtą reorganizacijos planą, globos namus prijungus prie Pabradės socialinės globos namų, vaikai gyvens po 4-7 butuose ir namuose su visa reikiama suaugusiųjų priežiūra.

„Pertvarkius globos namus vaikai gyvens bendruomenėje ir tokiu būdu geriau įsilies į visuomenę bei galės išmokti daugiau savarankiškumo, geriau pasiruošti ateičiai, nei kad gyvendami institucijoje. Tai ir yra mūsų tikslas – kad vaikai gyventų šeimoje arba kuo šeimai artimesnėje aplinkoje“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

SADM planuoja, jog nutarimui Vyriausybė galėtų pritarti gruodį, tuomet vaikams galės būti keičiamas globėjas ir galima bus vaikus apgyvendinti bendruomeninio tipo vaikų globos namuose – butuose ar nuosavo tipo namuose. Ministerija neneigia, jog po reorganizacijos gali būti atleista dalis personalo, tačiau patikina, kad visiems darbuotojams, kurie su vaikais dirba tiesiogiai, esą bus pasiūlytos darbo vietos Pabradės socialinės globos namuose.

„Vaikų perkėlimas į bendruomeninio tipo globos namelius vyks per Kalėdų atostogas, kad nebūtų sutrikdytas vaikų mokymosi procesas“, – BNS informavo ministerija.

Vaikams ir toliau bus užtikrintas psichologo, neformaliojo švietimo ir vaikų užimtumo paslaugų teikimas, tik vaikai gyvens artimoje šeimai aplinkoje ir bendruomenėje, sudarant jiems sąlygas geriau integruotis į visuomenę ir pasirengti savarankiškam gyvenimui. Vaikams bus sudaryta galimybė lankyti tą pačią ugdymo įstaigą, kurią lankė iki reorganizacijos, tačiau prieš tai bus įvertinti pačių vaikų pageidavimai.

Šiuo metu Pabradės vaikų globos namuose socialinę globą gauna 32 vaikai.

Vykdant perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų planą, rugpjūčio pabaigoje buvo uždaryti vaikų globos namai „Putinas“. 19 čia gyvenusių vaikų įsikūrė dviejuose bendruomeniniuose globos namuose Marijampolėje ir vienuose grupinio gyvenimo namuose vaikams su negalia.

Šiuo metu veikiančiose 95-iose šalies globos institucijose yra per 3,5 tūkst. globojamų vaikų. Anksčiau pateiktais skaičiavimais, jų išlaikymas globos namuose valstybei kainuoja apie 40 mln. eurų per metus.?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.