Bus ieškoma puvinių ir kairėje, ir dešinėje

Ar tikrai yra susitepę įtakingi socialdemokratai ir konservatoriai? Iki pavasario atsakyti į šį klausimą Seimas įpareigojo liberalo Vitalijaus Gailiaus vadovaujamą komisiją.

Liberalų sąjūdžio atstovui V.Gailiui teks darbuotis pasiraitojus rankoves.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liberalų sąjūdžio atstovui V.Gailiui teks darbuotis pasiraitojus rankoves.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo plenarinių posėdžių salėje aštriai susikirto Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė I.Šiaulienė ir opozicijos lyderis konservatorius A.Kubilius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo plenarinių posėdžių salėje aštriai susikirto Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė I.Šiaulienė ir opozicijos lyderis konservatorius A.Kubilius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Opozicijos lyderis konservatorius A.Kubilius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Opozicijos lyderis konservatorius A.Kubilius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Nov 13, 2015, 5:27 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:36 PM

Seimo Antikorupcijos komisija tirs tiek politinį triukšmą sukėlusią situaciją Socialdemokratų partijos vicepirmininko Ričardo Malinausko vadovaujamuose Druskininkuose, tiek konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmonos Austėjos Landsbergienės verslą, tiek opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus sūnaus Vytauto Kubiliaus karjeros vingius.

Už tai, kad V.Gailiaus vadovaujamai Antikorupcijos komisijai būtų pavesta atlikti tokį parlamentinį tyrimą, vakar balsavo 109 Seimo nariai, vienas buvo prieš ir keturi susilaikė. Tyrimas turėtų būti baigtas iki kitų metų kovo.

Apie terorizmą ir spąstus

Per diskusiją dėl būsimo parlamentinio tyrimo aidėjo aštrūs pozicijos ir opozicijos atstovų žodžiai, abi pusės vardijo galimas viena kitos nuodėmes.

Vieni Seimo nariai diskusiją vadino farsu, kiti parodija ir komedija, treti apeliavo į taiką, primindami apie artėjančias Kalėdas.

Pasipiktinęs tuo, kad tyrimo objektu tapo ir įtakingi konservatoriai, A.Kubilius apgailestavo, jog „demokratijos erozija įgauna pagreitį – valdžia imasi naudoti savo galią tam, kad susidorotų su opozicijos lyderių artimaisiais, jų verslu, jų reputacija. Tai valstybinis terorizmas.“

Tuo metu Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė tiesiai pareiškė, jog klausimus dėl Druskininkų mero R.Malinausko iškėlę ir patys drauge tyrimo objektu tapę dešinieji pakliuvo į spąstus.

„Nereikia ir socialdemokratų laikyti mėmėmis, nes tikrai (jums) atrodė, kad mes nieko neturim pareikšti. Ir gausus jūsų kalbėjimas, gerbiami konservatoriai, rodo, kad sunkioj situacijoj atsidūrė ne socialdemokratai, o jūs“, – kalbėjo I.Šiaulienė.

Tačiau A.Kubilius neliko skolingas: „Aš tik noriu pastebėti, kad I.Šiaulienė naudoja mikrofoną gąsdindama mus kažkokiais spąstais.

Noriu dar kartą priminti, kad mes nebijome jokių jūsų spąstų, o jeigu jūs tik tiek randate, kaip mano sūnų, dirbantį „Google“, – sveikinu jus su visišku susikompromitavimu.“

Remsis kitomis institucijomis

– Kaip vertinate Seimo užmojus ištirti ne tik skandalus Druskininkuose, bet ir įtakingų konservatorių veikėjų bei jų šeimos narių veiklą?

Ar užsimota ne per plačiai ir kokios gali būti tokio parlamentinio tyrimo perspektyvos? – „Lietuvos ryto“ korespondentas Tadas Ignatavičius vakar paklausė V.Gailiaus.

– Vertinu kaip sudėtingą ir labai atsakingą užduotį komisijai, kuri savo tyrimą turės atlikti nepakenkdama jau atliekamiems ikiteisminiams tyrimams.

Parlamentinio tyrimo apimtis išties didelė, todėl galiu tik pasveikinti Seimą, kuris nusprendė komisijos veiklą pratęsti iki kovo mėnesio. Dabar komisija galės intensyviai dirbti per pertrauką tarp sesijų.

– Bet komisijos nariai liks be atostogų.

– Seimo statutas tokių ir nenumato, tik mažiau laiko liks susitikimams su rinkėjais.

– Gal narpliojant tiek skirtingų temų vienu metu komisija, pavyzdžiui, kairiųjų nuodėmes galėtų aiškintis porinėmis savaitėmis dienomis, o dešiniųjų – neporinėmis ar panašiai?

– Per pirmus posėdžius kviesime teisėsaugos institucijų vadovus ir klausime jų nuomonės, ar komisijoje keliami klausimai nekenks jų atliekamam tyrimui.

Taip pat kviesime svarstomų klausimų iniciatorius, galbūt jie jau turi ir gali pateikti kokios nors įrodomosios medžiagos.

Tada bus matyti, kam reikia mažiau laiko, – pirmiausia bandysime atsakyti į lengviausius klausimus. Pagal partiškumą posėdžių neskirstysime.

– Vis dėlto ką manote apie tai, kad nuo vadinamojo pasipliuškenimo skandalo tyrimas išaugo iki neregėto masto?

– Nenoriu būti šališkas, todėl kol kas geriau patylėsiu. Bet, manau, buvo padaryta klaida, kai iš Seimo Antikorupcijos komisijos posėdžio buvo išbrauktas klausimas dėl Druskininkų. Daug dalykų buvo galima išsiaiškinti ir be specialaus tyrimo.

Manau, kad buvo įmanoma paspartinti ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos veiksmus.

– Ar vis dėlto gera praktika, kad Seimo komisija iš esmės tirs tuos pačius klausimus, kuriuos tiria kitos komisijos arba teisėsaugos institucijos? Ar tai nepakenks jų darbui?

– Jau sakiau, jog užtikrinsiu, kad Baudžiamojo proceso kodekso nuostatos nebūtų pažeistos, ir turbūt siūlysiu komisijos nariams bendradarbiauti su Generaline prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnyba. Prašysime, kad jų atstovai dalyvautų komisijos posėdžiuose ir pareikštų nuomonę dėl tų klausimų, kurie gali kenkti jų tyrimui.

O Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos tyrimas, tikiuosi, „nepražils“ ir padės sumažinti mūsų darbo apimtį.

Be to, etikos sargų tyrimas nėra toks jautrus ir pavojingas kaip atliekamas pagal Baudžiamojo proceso kodeksą.

Žada vengti politikavimo

– Priimant sprendimą dėl tyrimo Seimo salėje skambėjo daug politinių kalbų ir kaltinimų tiek iš vienos pusės, tiek iš kitos.

Ar tokiomis aplinkybėmis įmanoma tikėtis, kad komisijos tyrimas bus objektyvus?

– Komisijos narius raginsiu nusišalinti nuo bet kokių politinių įtakų ir į jiems suformuluotas užduotis pažvelgti profesionaliai, atsakingai, laikantis įstatymų.

Neleisiu specialų statusą turinčios komisijos darbo paversti politiniais debatais.

– Pasigirdo kalbų, kad Seimo komisija gali sulaukti ir tarptautinio dėmesio, nes turės išsiaiškinti, kaip A.Kubiliaus sūnus tapo „Google“ verslo plėtros vadovu Baltijos šalims.

Ar kviesite liudyti šios pasaulinės korporacijos vadovus ir ar tokie veiksmai nepakenks Lietuvos įvaizdžiui?

– Buvo siūlymų nesileisti į asmeniškumus ir nekenkti Lietuvai, bet klausimas suformuluotas ir turėsime jį ištirti.

Darbo santykius Lietuvoje reglamentuoja mūsų šalies įstatymai, ir jeigu nėra požymių, kad galėjo būti pažeistas Darbo kodeksas, gal nebus poreikio kviesti liudytojų iš užsienio.

Šiaip ar kitaip, stengsimės tyrimu nepadaryti žalos valstybei ir nežeminsime jos prestižo tarptautinio verslo akyse.

– Komisijai teks narplioti ir jau anksčiau tyrinėtą pinigus iš bankrutavusio „Snoro“ išgelbėjusio buvusios Seimo pirmininkės Irenos Degutienės sūnaus istoriją.

Ar dar įmanoma išsiaiškinti ką nors nauja?

– Pirmiausia bus tikslinga susipažinti su ankstesnių komisijų išvadomis ir priimtais procesiniais sprendimais.

– Ar nesiformuoja gana prasta praktika revizuoti ankstesnių komisijų sprendimus?

– Parlamentas priėmė tokį sprendimą. Aš ir mano kolegos komisijoje yra tik vykdytojai, todėl turime labai atsakingai žiūrėti į mums pavestą užduotį – elgtis pagal Konstituciją ir Seimo statutą.

Įsitikinęs, kad nepaslys

– Kažin ar neišgirsite įtarimų, kad tyrimą galite panaudoti savo politiniams tikslams ar reklamai prieš būsimus Seimo rinkimus. Kaip ketinate to išvengti?

– Aš ir dėl komisijos tyrimo krypčių balsavau sąžiningai ir padoriai – nebūtinai taip, kaip galbūt tikėjosi opozicija.

Manau, ir per visą Antikorupcijos komisijos veiklą nesukėliau abejonių dėl šališkumo ar nusiteikimo prieš kokius nors politikus.

– Kodėl esate įsitikinęs, kad šįkart nepaslysite? Juk artėja rinkimai.

– Esu sau įskiepijęs tam tikrus principus, kurie man yra aukščiau už kokias nors ambicijas ar tam tikrus politinius tikslus.

– Ar tokį patį imunitetą turite ir galimam politiniam spaudimui? Ar nebijote prarasti komisijos pirmininko posto?

– Neatmetu, kad jo galiu netekti. Bet tokiu atveju turėsiu daugiau laiko dirbti su rinkėjais ir labai nenusiminsiu. (LR, ELTA, BNS)

Laikinoji tyrimo komisija dirbs kelis mėnesius

* Seimo Antikorupcijos komisija, kuriai suteikti laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimai, iki kovo 1-osios turės atsakyti į daugybę klausimų.

* Seimas įpareigojo išsiaiškinti Vijūnėlės dvaro Druskininkuose statybų aplinkybes, taip pat ar Druskininkų savivaldybės valdomame pramogų ir poilsio centre „Aqua“ buvo galimai nelegaliai teikiamos poilsio paslaugos, tokiu būdu savivaldybės valdoma įmonė galimai negavo pajamų, o valstybei nebuvo sumokėti mokesčiai.

* Kuo vadovaujantis „Aqua“ kvietė pasinaudoti šios bendrovės paslaugomis valstybės politikus, pareigūnus; ar nebuvo pažeisti įstatymų reikalavimai šiame centre įdarbinant Druskininkų savivaldybės mero ir administracijos darbuotojų giminaičius; ar savivaldybės valdomų įmonių modelis yra pagrįstas, proporcingas ir racionalus? Tai irgi pavesta išsiaiškinti laikinajai tyrimo komisijai.

* Be to, bus aiškinamasi, kodėl galimai šiurkščiai pažeidžiant Vietos savivaldos įstatymo nuostatas iki šiol Druskininkų savivaldybėje dar nesudaryti Kontrolės komitetas, Etikos ir Antikorupcijos komisijos ir nepaskirti šių komisijų ir komiteto pirmininkai iš opozicijos siūlomų tarybos narių.

* Antikorupcijos komisija aiškinsis ir dėl galimai neteisėtos laikraščio „Mano Druskininkai“ leidybos.

* Komisijai pateikti klausimai ir dėl A.Landsbergienės galimai neteisėto naudojimosi valstybės turtu.

* Ar UAB Karalienės Mortos mokyklos vadovė A.Landsbergienė, 2015 m. rugsėjo 11 d. pasirašydama sutartį su UAB „NT valdos“ vadovu O.Martensu dėl naujos mokyklos statybos „NT valdos“ lėšomis (planuojama statybos darbų vertė – apie 7 mln. eurų) valstybinės žemės sklype, esančiame Gervėčių g. 4, Vilniuje, savo veiksmais nepadarė žalos valstybei, nes privačiam verslui naudojo ir toliau planavo naudoti valstybės turtą ir lėšas?

* Ar tokie veiksmai nebuvo nulemti politinės korupcijos, nes A.Landsbergienė yra įtakingo konservatoriaus V.Landsbergio anūko G.Landsbergio žmona? Juo labiau kad sprendimai, leidžiantys dabar sudaryti minėtą sutartį, buvo priimti, kai energetikos ministro pareigas ėjo A.Sekmokas.

* Komisija įpareigota ištirti, ar buvusio premjero, Seimo nario konservatoriaus A.Kubiliaus veikla, „sudarant itin palankias sąlygas užsienio informacinių technologijų kompanijų steigimuisi Lietuvoje, tiesiogiai ar netiesiogiai nelėmė jo sūnaus V.Kubiliaus įsidarbinimo paieškos sistemos „Google“ verslo plėtros vadovu Baltijos šalims“.

* Taip pat bus tiriama, ar buvusio premjero sūnaus V.Kubiliaus vadovauta reklamos agentūra „Media Contacts“ tiesiogiai ar netiesiogiai gaudavo galimai neteisėtų ir neskaidrių pajamų, susijusių su A.Kubiliaus einamomis pareigomis.

* Turėtų būti ištirta ir tai, ar buvusi Seimo pirmininkė konservatorė I.Degutienė žinojo, kad jos sūnaus G.Degučio bendrovė „Novotersa“ jau po banko „Snoras“ bankroto šiame banke laikytomis lėšomis padengė tame pačiame banke paimtą kreditą, taip pat tai, ar I.Degutienė tiesiogiai ar netiesiogiai darė įtaką bankrutuojančio banko „Snoras“ bankroto administratoriui galimam piktnaudžiavimui atliekant draudžiamą finansinę operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.