Krematoriumo kaimynystė rami, tačiau nepageidaujama

Tikrai mažiausiai pageidaujamas kaimynas yra krematoriumas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 14, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 1:19 PM

Gandų, kad Vilniuje atsiras krematoriumas, būta visokių. Vieni girdėję, kad jis bus Liepynės kapinėse, kiti kalbėjo apie Fabijoniškes, treti – apie Naujininkus.

Krematoriumas Olandų gatvėje, Vilniaus laidojimo rūmų kaimynystėje. Tai taip pat būtų galima pavadinti gandu. Tik jis šią savaitę ir vėl sukėlė nerimą vilniečiams.

Jeigu būtų rengiama vilniečių apklausa, turbūt paaiškėtų, kad labiausiai jie baiminasi ne kaimyno čigono kaip kiti Lietuvos gyventojai, o krematoriumo.

Nenori vilniečiai krematoriumo, ir tai nenuostabu. Stebina kitkas – kodėl jį kažkam taip knieti įkišti į Vilnių? Kodėl ir aplink Vilnių skelbiamos jau ne pirmos tokių objektų statybos?

Kodėl ne Klaipėda, Mažeikiai ar Rokiškis, kur krematoriumo taip pat reikėtų? Juk šie miestai nutolę dar didesniu atstumu nuo Kėdainių, kur veikia vienintelis Lietuvoje tokios paskirties objektas.

Būtų galima sutikti su vienintelio veikiančio krematoriumo šeimininko žodžiais, kad Vilniaus apskrityje gyvena didžiausia Lietuvos gyventojų dalis, tad yra būtinybė gerinti kremavimo paslaugas sostinėje.

Bet daug aiškiau tampa paskaičius apie rizikos veiksnius, kuriuos aptaria specialistai, įtraukdami veikiantį krematoriumą valdančios bendrovės vertybinius popierius į prekybą.

Pasak ekspertų, jei antrojo krematoriumo statybos procesas būtų vilkinamas arba trukdomas visuomenės bei dėl tam tikrų teisinių priežasčių nepavyktų rasti tinkamo sklypo ir pakeisti žemės paskirties, tai sudarytų galimybę konkurentams pasistatyti krematoriumą greičiau.

Tai neigiamai paveiktų krematoriumų pradininkės veiklą ir finansinius rezultatus.

Štai kur šuo pakastas. Svarbiausia pinigai, atsiriekti kuo didesnį pyrago gabalą ir parodyti špygą konkurentams. Kilni misija, kremavimo paslaugų prieinamumas – tai tik lakštingalos suokimas.

Todėl dabar sostinėje ir aplink ją vyksta krematoriumų statybos varžybos. Kas bus pirmas ir pastatys tokį objektą Vilniaus rajone, prie Vievio ar ir pačiame mieste?

Tas ir bus nugalėtojas. Žinoma, konkurentų krematoriumai taip pat iškils, tik jiems teks tenkintis kaulų nuograužomis.

Pešantis būsimų krematoriumų šeimininkams kyla į kovą Elektrėnų savivaldybės, kurioje tam jau skirtas sklypas, gyventojai. Nerimsta Vilniaus rajono žmonės, vis bandantys atspėti, kur tas sklypas, kuriame turėtų prasidėti antrojo krematoriumo statybos. Lyg ant adatų ir aplink Olandų gatvę gyvenantys vilniečiai.

Tikrai mažiausiai pageidaujamas kaimynas yra krematoriumas.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.