Laikas pradėti ruoštis gyventi kitokioje realybėje

Islamo valstybė jau tapo jėga, kuri įkūnijo Jungtinių Valstijų politikos mokslų tyrinėtojo Samuel P. Huntington prognozes apie civilizacijų susidūrimą pasibaigus Šaltajam karui.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronius Matelis

Nov 14, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 11:37 AM

Dar 2011 metais Lietuvoje išleistoje studijoje „Civilizacijų susidūrimas ir pasaulio pertvarka“ šis mokslininkas teigė, kad, žlugus Sovietų sąjungai, konfliktų tik daugės, nes pasaulyje baigėsi ideologiniu pagrindu grįsti nesutarimai ir į pirmą vietą išeis religiniai bei etniniai konfliktai.

Islamo valstybės šiuo metu niekas iš pasaulio galingųjų sunaikinti nenori dėl skirtingo požiūrio į šį reiškinį, todėl jai bus lemta ir toliau valdyti teritorijas bei burti jiems artimus kovotojus.

Tokios musulmoniškos šalys kaip Saudo Arabija ar Turkija nenori siųsti savo sausumos pajėgų naikinti Islamo valstybės kovotojų, nes tos šalys, kaip ir Islamo valstybė, yra sunitiškos ir neramumai kaip mat persimestų į jų teritorijas.

Jungtinių Valstijų politikai yra smarkiai priklausomi nuo savo rinkėjų nuomonės, todėl veltis į dar vieną ilgai truksiantį konfliktą, kurį pakursto nelegali Saudo Arabijos turtuolių finansinė parama, bent jau JAV prezidentu esant B.Obamai, tikrai nenorės.

Jau vien tai, kad Islamo valstybės kovotojai nesunkiai randa rinkas tiekti naftą itin dideliais kiekiais ir uždirba iš to milijonus dolerių, o vėliau už juos perka modernią ginkluotę, verčia susimąstyti apie tai, kad ši jėga naudojasi itin dideliu įtakingų grupių palaikymu. Tai leidžia manyti, kad ji niekada nebus sunaikinta.

Juk tikrai, ar labai jau sunku užkirsti teroristų prekybos naftos produktais kelią, jeigu to labai norėtų greta Sirijos ar Irako esančios šalys? Tereikia valios, tačiau niekas kištis į tai nenori.

Rusija šiame regione turi savo interesų, kurie nesutampa su kitų interesais, todėl ši valstybė niekada nesieks sunaikinti Islamo valstybės, kuri yra didelis galvos skausmas Vakarų pasauliui. Tai matyti ir iš to, kad Rusija Sirijoje itin mažai bombarduoja Islamo valstybės užimtas teritorijas.

Bent jau pastarosiomis dienomis kovoje su Islamo valstybe gerai pasirodė Irako kurdai, kurie išvarė teroristus iš nedidelio Sindžaro miesto ir tokiu būdu užkirto kelia teroristams gabenti ginklus ir kovotojus tiesiu keliu į Mosulą.

Kurdai visuomet buvo patikima ir galinga jėga kovoje su Islamo valstybe, tačiau jų nenori aktyviai remti nei Turkija, nei Irako valdžios. Neseniai Turkijos vyriausybės pajėgos net atakavo savo teritorijoje esančius kurdus, kurie siekia nepriklausomybės.

Kurdų visame pasaulyje priskaičiuojama iki 40 milijonų, didžioji jų dalis gyvena Turkijoje, Irane, Sirijoje, Irake, dalis Kuveite. Tai gausiausia tauta pasaulyje, turinti savo kalbą, religiją, papročius, tačiau neturinti savo valstybės.

Visos valstybės, kuriose gyvena kurdai, baiminasi, kad, laimėję kovą, jie paskelbs savo valstybės nepriklausomybę ir sieks atkirsti iš kiekvienos valstybės dalį teritorijos, todėl net ir kovoje su islamistais aktyviai kurdų neremia. Pačių turkų ar irakiečių gerai apginkluota Kurdistano armija vėliau ginklus nukreiptų į savo rėmėjus.

Reikia nepamiršti, kad ir patys kurdai, kovodami prieš Islamo valstybę, dažnai apsiriboja tik savo teritorijų gynimu ir toliau kurdų apgyvendintų žemių nelenda.

Lyg ir išeitų, kad šiuo metu niekas neturi nei noro, nei galimybių įvesti savo sausumos kariuomenę ir sunaikinti Islamo valstybės teroristus. Todėl ir lemta išsipildyti Samuel P. Huntington prognozėms – kils civilizacijų karas religinių ir kultūrinių skirtumų pagrindu.

Po teroro aktų Paryžiuje, kur aukų jau priskaičiuojama netoli 150, Prancūzija ir kitos Vakarų šalys turės pripažinti apie civilizacijų susidūrimus dėl religinių ir kultūrinių skirtumų. Tai nereiškia, kad islamą išpažįstantys Pranzūzijos ar Vokietijos gyventojai bus persekiojami.

Samuel P. Huntington teorijos pripažinimas leistų Vakarų pasaulio specialiosioms tarnyboms aktyviau persekioti tuos, kurie net ragindami žodžiu skatina naikinti Vakarų pasaulio kultūros ir religijos paveldą. Tokie net žodiniai raginimai jau būtų pagrindas atimti tokiems asmenims pilietybę ir išsiųsti juos į jų šalį.

Žinoma, nebus lengva tolerantiškiems Vakarų šalių lyderiams pripažinti ir juo labiau kalbėti apie religinius ir kultūrinius civilizacijų skirtumus, tačiau gali tekti.

Juk dabar daug kam irgi nėra suprantama, kai visa Didžioji Britanija ir jos specialiosios tarnybos žino apie kokio nors vienaakio ar vienakojo ekstremisto mulos raginimus kovoti su Vakarų civilizacija, tačiau iš Didžiosios Britanijos į gimtinę jo neišsiunčia, nes gimtinėje už kitokius nusikaltimus jam gresia mirties bausmė.

Nemanau, kad Vakarų pasaulio rinkėjai dabar jau sutiktų gelbėti panašius religinius fanatikus nuo jam gręsiančios mirties bausmės gimtinėje ir mainais už tokią toleranciją dar sutiktų paaukoti kelių šimtų savo tautiečių gyvybių, taip pat vaikų ir moterų.

Civilizacijų karas jau vyksta, pasaulis vis labiau rinksis kurią nors pusę. Štai Saudo Arabijos princai vis dar flirtuoja su Vakarų pasauliu, tačiau tai netrukdė šios valstybės turtuoliams finansuoti teroristo O.Bin Ladeno veiklos, netrukdo ir šiuo metu remti Islamo valstybės teroristus. Ateityje tokiam flirtui vietos gali rastis vis mažiau.

Beveik 30 proc. Prancūzijos jaunimo palaiko Islamo valstybės tikslus, dėl mažesnio islamo išpažinėjų skaičiaus kitose Vakarų šalyse tokių bus mažiau, tačiau tai yra rimtas signalas. Nereaguoti į tai nebegalima, o vien tik įvairiomis socialinėmis ir integravimo programomis tų jaunų žmonių nuomonės jau nebepakeisi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.