Atsakymas karui – karas

Lietuva negali jaustis saugi užuovėja nuo teroristų išpuolių, o Vakarai turi rengtis sausumos karui prieš Sirijoje siautėjančią „Islamo valstybę“. Tuo įsitikinęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, rašo „Lietuvos rytas“.

A.Paulauskas: „Nemanau, kad galime nusiraminti ir manyti, jog dar ilgai būsime saugūs.“<br>T.Bauro nuotr.
A.Paulauskas: „Nemanau, kad galime nusiraminti ir manyti, jog dar ilgai būsime saugūs.“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2015-11-17 06:50, atnaujinta 2017-10-04 04:10

– Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius teigia, jog Lietuva po žudynių Paryžiuje nekeis savo pozicijos dėl pabėgėlių priėmimo. Bet Darbo partija vėl paragino persvarstyti dabartinę migrantų priėmimo politiką.

Ar teisinga nukreipti taikiklį būtent į pabėgėlius? Kas iš esmės pasikeis, jei durys jiems bus visiškai užvertos? Ar tikrai pabėgėliai yra svarbiausias terorizmo šaltinis? – paklausėme A.Paulausko.

– Taip, pabėgėlių problema yra toks pat didesnės problemos padarinys, kaip ir terorizmas. Apie tai, jog reikėtų griežčiau pasižiūrėti į pabėgėlių priėmimą, mes kalbame todėl, kad Europa pirmiausia nepajėgi absorbuoti tokio didelio žmonių skaičiaus. Be to, jie kelia vis aukštesnius komforto reikalavimus.

Taigi manau, kad tie srautai turi būti sulaikyti pirmojoje saugioje valstybėje prie to regiono, iš kurio jie plūsta. Tam Europa turėtų skirti ir dėmesio, ir lėšų.

Kodėl dar labiau nepasistengus, kad juos priimtų, aišku, laikinai, Turkija ar kitos saugesnės šalys? Nors, tiesą sakant, tikrai saugių šalių ten nelabai ir liko.

Sutinku, kad svarbiausi teroro aktų tiek Paryžiuje, tiek kitose Europos vietose organizatoriai ir vykdytojai – ne tie, kurie dabar įsmuko į Europą su pabėgėlio kauke, o jau čia gyvenančių atvykėlių palikuonys.

Tačiau tai tik dar svariau įrodo, jog tokia laisva atvykėlių priėmimo politika, tikintis, kad jie sėkmingai įsilies į Vakarų visuomenes, žlugo. Juk jau antrosios kartos jaunimas yra toks paveikus radikaliajai teroristinei ideologijai.

– Bet ar nėra svarbiau savo pajėgas nukreipti ne į ideologines peštynes aiškinantis, ar čia kaltas islamas, ar ištežusi Europa, o būtent į patį problemos židinį – karų, netvarkos, nuosmukio nusiaubtą regioną ir pirmiausia mėginti sutraiškyti „Islamo valstybę“ karine jėga?

– Visiškai su tuo sutinku. Apie tai, kad be antžeminės, sausumos pajėgų operacijos, kuri sutelktų Vakarų valstybių karines pajėgas, sunaikinti tų banditų neįmanoma, kalba jei ne visi, tai daugelis žymiausių analitikų.

Tai buvo seniai akivaizdu, ir iki išpuolio Paryžiuje. Juk oro antskrydžiai – ir brangūs, ir neefektyvūs. Vien kampanija iš oro ir parama Sirijos sukilėlių bei kurdų pajėgoms esminio persilaužimo greičiausiai neįmanoma pasiekti.

– Tačiau daugelis, pirmiausia JAV valdžia, sako, kad toks puolimas tik pablogintų padėtį, pareikalautų daugybės aukų. Ir net jei bus sutriuškinta „Islamo valstybė“, terorizmo problema neišnyks.

– Tokie argumentai logiški. Tačiau logiška ir tai, kad priešą reikia pamėginti uždusinti jo irštvoje. Jeigu jau manome ir skelbiame, kad mums paskelbtas karas, tai ir turime kariauti.

Juk kai JAV 2001 metų rugsėjo 11-ają buvo nugriauti dangoraižiai, buvo aišku, ką reikia daryti. Žinoma, ir tuomet buvo tokių, kurie sakė, kad to nereikia daryti, kad tai rizikinga.

Taip kalbančių yra ir dabar. Jie sako, kad būtent tuomet JAV pradėti karai ir yra visų šiandienių problemų priežastis.

Ši istorija kažin ar apskritai turi pabaigą, bet tą priešą galima bent suvaryti į požemius, išmušti jam dantis ir bent maksimaliai susilpninti.

– Ką manote apie Rusijos pastangas pasinaudoti šia situacija susitaikyti su Vakarais, jos raginimą suvienyti pajėgas. Ar galima pasitikėti tokiomis Maskvos kalbomis?

– Raginančių bendradarbiauti kovojant su terorizmu bus ir daugiau – ir ne tik tarp tų, kurie tradiciškai rėmė Rusiją. Pagrindinis jų argumentas – dviejų frontų ir skirtingų, tarpusavyje konfliktuojančių koalicijų neturi būti.

Aš irgi manau, kad šiuo metu „Islamo valstybė“ pavojingesnė už Rusijos remiamą Sirijos diktatorių B.al-Assadą. Pastarasis gali būti antroji problema, tačiau pirmiausia reikia išspręsti pirmąją.

Taip, rusams dabar gerai sukrito kortos ir jie, aišku, pirmiausia žiūrės savo interesų. Tačiau juk ir kovodami su kasdieniu nusikalstamumu mes kartais pasitelkiame ir pasinaudojame nusikaltėliais.

Aišku, reikia žiūrėti, kad Maskva nepergudrautų Vakarų ir kad būtent pastarieji būtų vadovaujanti jėga šioje kovoje. Tad JAV prezidento siūlymą Rusijai jungtis būtent prie dabartinės Vakarų koalicijos vertinu kaip logišką.

– Lietuva nuo šių pavojų kol kas lyg ir toli. Ar ilgam?

– Tikrai nemanau, kad galime nusiraminti ir manyti, jog dar ilgai būsime saugūs. Esame Vakarų koalicijos narė, vadinasi, ir teroristų priešas. O aukomis Paryžiuje tie išpuoliai nesibaigs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.