Bombarduojami kairieji pleškina į Prezidentūrą

Slaptų pažymų karo fronte ir ne vieno skandalo smaigalyje atsidūrę valdantieji socialdemokratai įžvelgia anksti prasidėjusią Seimo rinkimų kampaniją, kurioje aktyviai reiškiasi ir Prezidentūra.

Socialdemokratų lyderis premjeras A.Butkevičius prisipažino, kad jį nustebino prezidentės žodžiai apie Vyriausybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratų lyderis premjeras A.Butkevičius prisipažino, kad jį nustebino prezidentės žodžiai apie Vyriausybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratų lyderis premjeras A.Butkevičius prisipažino, kad jį nustebino prezidentės žodžiai apie Vyriausybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratų lyderis premjeras A.Butkevičius prisipažino, kad jį nustebino prezidentės žodžiai apie Vyriausybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratų partijos vicepirmininkas eurokomisaras V.Andriukaitis pateikė savo versijų, kodėl prezidentė D.Grybauskaitė taip kritikuoja kairiuosius.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratų partijos vicepirmininkas eurokomisaras V.Andriukaitis pateikė savo versijų, kodėl prezidentė D.Grybauskaitė taip kritikuoja kairiuosius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Nov 19, 2015, 4:00 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 10:22 PM

Nesibaigia valdančiosios daugumos ir Prezidentūros kaktomuša, ypač paaštrėjusi po to, kai Seimas nepakluso šalies vadovės Dalios Grybauskaitės valiai dėl generalinio prokuroro skyrimo.

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius užvakar kliedesiais pavadino prezidentės patarėjo Valdemaro Sarapino žodžius, jog politinės korupcijos apraiškos yra viena didžiausių šios Vyriausybės problemų.

Ko gero, dar griežčiau į pastarojo meto D.Grybauskaitės žodžius ir veiksmus reagavo Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

Jis retoriškai klausė: ar valstybės vadovei galioja Konstitucija, teisė, įstatymai?

A.Butkevičių ir V.Andriukaitį pakalbino „Lietuvos ryto“ televizija.

– Antradienį Seimui turėjo būti pateikta Prokuratūros įstatymo pataisa, kuria siūloma generalinio prokuroro kandidatūros parinkimą atimti iš Prezidentūros ir perduoti Vyriausybei. Bet klausimas Seime buvo atidėtas.

Ar reikėtų keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką? – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ premjero A.Butkevičiaus paklausė žurnalistė Daiva Žeimytė.

– Apie tai mes kalbėjome koalicijos politinėje taryboje. Priimtas sprendimas, kad dabar šios tvarkos nereikėtų keisti.

Reikia didesnio bendradarbiavimo tarp Seimo ir Prezidentūros, dalijimosi informacija apie teikiamus kandidatus.

– Bet dabar tai nepavyksta.

– Nėra dialogo svarbiais klausimais. Jis turėtų būtų geranoriškas, atviras ir turi būti leidžiama surinkti visą informaciją.

Generalinis prokuroras kaip asmenybė turi būti nepriklausomas, aukštos kompetencijos, turintis vadybinių gebėjimų.

– Tad kas nenori, kad būtų paskirtas generalinis prokuroras: prezidentė ar socialdemokratai?

– Nežinau, kodėl socialdemokratai įveliami į tą karą ar politinį žaidimą. Nereikia kaltinti socialdemokratų.

– Pacituosiu, ką pasakė prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Šiuo metu teisėsaugos institucijose yra daugiau kaip dešimt bylų, liečiančių valdančiąją daugumą, ir tai, manau, vienintelė ir pagrindinė priežastis, kodėl prokuroro paskyrimas yra sudėtingas.“

Jums žinoma, apie ką čia kalbama?

– Visiškai nežinau. Į teisėsaugos darbą nesikišu. Ir manęs apie šias bylas niekas neinformavo.

Jei Vakarų šalyse teisėsaugos institucijos mato, kad grėsmės gali įvykti vyriausybiniu ar savivaldybių lygiu, tų institucijų vadovai ar specialistai perspėja, pasako, kad yra dalykų, kurie galbūt prasilenkia su viešuoju valdymu.

Pas mus tokia informacija neteikiama, man tai keista.

– Jūsų partijos kolega Julius Sabatauskas įvardytas kaip neva daręs įtaką generalinio prokuroro skyrimui, minimas kažkokioje slaptoje prezidentės pažymoje. Ką siūlote jam daryti toliau?

– Matau, mano kolega elgiasi labai teisingai ir principingai.

Šis Seimo narys turi didžiulį visuomenės pasitikėjimą ir jis turi išsklaidyti bet kokius mestus kaltinimus. Jis labai ramus – reikalaus, kad Lietuvoje vyrautų teisingumas.

– Jūs irgi gaunate slaptų pažymų.  Ar matėte tą pažymą, apie kurią per susitikimą su Seimo valdybos nariais kalbėjo prezidentė?

– Tokios pažymos negavau ir informacijos nemačiau.

– O ar girdėjote apie tai, kad J.Sabatauskas turėjo ambicijų tapti generaliniu prokuroru?

– Artėja Seimo rinkimai, labai anksti prasidėjo rinkimų kampanija. Sulauksime įvairiausių nuogirdų, pasiūlymų.

O kas galėtų paneigti, kad tai ne specialiai prieš J.Sabatauską rengiama akcija?

– Vis dėlto šią situaciją, matyt, reikėtų išsiaiškinti. Ką ketinate daryti? Juk jūs įrankių turite daugiau.

– Partijos vadovybės posėdyje svarstėme šį klausimą.

J.Sabatauskas pasakė, kad jau gavo iš teisėsaugos institucijų atsakymus, toliau jo tikslas – susitikti su prezidente ir pasikalbėti.

Tikisi, kad įvertins tauta

Prezidentė teigia nekritikuojanti dabartinės Vyriausybės, nes kelianti jai minimalius reikalavimus, kitaip tariant, numojanti ranka ir į jus, kaip premjerą, ir į Vyriausybės darbą. Kaip galite tai įvertinti?

– Vyriausybė turi savo programą ir ją vykdo.

Jei iškyla kokių klausimų, prezidentė manęs paklausia arba pasako savo nuomonę. Esu nustebintas tokio komentaro.

Mano pagrindinis noras – kad leistų baigti darbus.

Šiais metais – socialinis modelis, biudžeto priėmimas, kitais metais pradėsime dialogą dėl švietimo sistemos pokyčių, išmaniosios mokesčių administravimo sistemos.

Šiandien Lietuvoje renovuojama 1540 gyvenamųjų namų – per tokį trumpą laiką. Kitais metais prasideda kvartalinė renovacija.

– Tai prezidentės nuomonės nepakeičia. Padarėte daug, bet ji nei girdi, nei vertina.

– Tauta įvertina. O kodėl taip elgiasi prezidentė? Jos apie tai ir paklauskite.

Pasitiki teisėsauga

– O ką pasakytumėte apie pastaruosius skandalus, aplipusius Socialdemokratų partiją? Tai, kas vyko Druskininkuose, prezidentė vadina korupcija.

Jūs ginate Druskininkų merą Ričardą Malinauską, sakote, kad tai (nemokamos paslaugos politikams ir aukštiems valdininkams savivaldybei priklausančiame „Aqua“ centre. – Red.) yra nieko tokio.

– Taip nesakau. Niekada vieno ar kito politiko negalime teisti, turime suteikti teisę šiuos klausimus išnagrinėti teisėsaugos institucijoms. Ir Seimo Antikorupcijos komisija tai nagrinės. Jei kas nors už paslaugas nesusimokėjo, turėtų susimokėti.

Matydami, kad prasidėjo aktyvi rinkimų kampanija, mes partijoje kuriame skaidrumo komisiją.

– Ar ne R.Malinauskas vadovaus tai komisijai?

– Ne, J.Sabatauskas. Pasisakome už kuo didesnį skaidrumą.

– Bet ar nemanote, kad Druskininkų meras sau leidžia labai daug?

– Pastaruoju metu dėl kai kurių kvietimų tikrai buvo perlenkta lazda. Ne tik aš, bet ir kiti tai pasakome.

– Barėte?

– Tai tegu liks mūsų partijos vidaus reikalai.

– Druskininkai – tik vienas skandalų. Kyšininkavimu įtariamas ir Utenos meras Alvydas Katinas.

– Laikas parodys, kaip ten viskas buvo. Negali žinoti, kaip kiekvienas vadovas elgiasi.

– Bet turbūt reikėtų prisiimti politinę atsakomybę už bendražygius?

– Nejaugi turiu žinoti, kas vyksta Druskininkuose, Prienuose ar Radviliškyje?

– Ar jūs galite pasakyti, kas dabar kasasi po socialdemokratais?

– Niekas nesikasa – prasidėjo rinkimų kampanija, ji nukreipta prieš Socialdemokratų partiją, nes ji šiuo metu populiariausia, todėl ir atsidūrė taikiklyje.

Skandalų ir pažymų ištakos

Dabartinę politinę situaciją ir politines kaktomušas griežčiau nei A.Butkevičius įvertino Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas eurokomisaras V.Andriukaitis. Jis buvo pakalbintas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“.

– Jūs turbūt stebite, kas vyksta mūsų politinėje padangėje. Ką manote apie tuos skandalus, kurie krečia Socialdemokratų partiją?

– Tiesą sakant, žiūrint iš toliau, A.Butkevičius – ne Silvio Berlusconi. Kita problema, kaip tie skandalai žiebiami, pučiami ir vis palaikomi. Tai labai charakteringa.

Žinant Druskininkų mero R.Malinausko aktyvumą, jis nuolat padaro žingsnių, kurie vėl pamaitina tuos skandalus.

Susidaro įspūdis, kad vėjas pučia į bures, kad per anksti pradėta rinkimų kampanija.

Šalies vadovas turėtų pats pasvarstyti ir suvokti, kokio masto tie vadinamieji skandalai.

Kitas klausimas, ko jais siekiama. Turbūt, kad 2016-ųjų Seimo rinkimuose kai kurios politinės jėgos gautų mažiau balsų (...)

J.Sabatausko atveju neturiu komentarų. (Šį Seimo narį prezidentė viešai įtarė dalyvavus kažkokiame slaptame susitikime, kuriame neva buvo tariamasi, kaip sutrukdyti skirti generalinį prokurorą. – Red.)

Kokiomis pažymomis kažkas vadovaujasi?

– Ne kažkas, o šalies vadovė.

– Tada reikėtų paklausti: ar šalies vadovei galioja Konstitucija, teisė, įstatymai? Ar prezidentės kompetencijai galioja principas, kad jos sprendimai turi būti motyvuoti?

Ką dabar daryti J.Sabatauskui? Visos žinybos pasakė: ne, neturime jokios informacijos apie jį. Tai kas ką turi? Kas čia per šalis?

– Ar, jūsų manymu, vien prieš J.Sabatauską pradėtas puolimas ar prieš visą Socialdemokratų partiją?

– Žvilgtelėkime į prezidentės bruožą, vadinamą „aš turiu pažymas“. Juk tai vyksta ne pirmą kartą. Po to staiga viskas gerai: Loreta Graužinienė – Seimo pirmininkė, Virginija Baltraitienė – ministrė. Bet iki tol buvo įvairių pažymų, kandidatai netiko.

Dabar – „turiu pažymas apie kažką“, jie prašo parodyti, o pažymų nėra, tai esą tik samprotavimai. Tai kaip jiems apsiginti?

Kur mes gyvename? Kaimyninėje valstybėje gal yra toks valdymas pažymomis.

Bet pas mus turi būti pasakyta – arba jos yra, arba ne. O jei yra, privaloma jas pagrįsti.

Pasidalijo versijomis

– Galėtumėte pasakyti, kas bando kasti duobę socialdemokratams?

– Savo versiją turiu. Aišku, yra politiniai oponentai, 2016-aisiais – rinkimai.

Šalies vadovė yra labai arti konservatorių ir liberalų, jau nekalbu apie jos kietą retoriką, užsienio politiką, kur ji nedaug skiriasi nuo Vytauto Landsbergio.

Šiuo atveju norima, kad dabartinė valdančioji dauguma kitais metais gautų kuo mažiau balsų.

Galbūt kitąmet reikia tokio Seimo, kuris būtų silpnesnis, o 2016–2018 metais turėti silpnesnę Vyriausybę.

2019 metais baigiasi prezidentės kadencija, gal tada reikia ateiti ir gelbėti Lietuvą. Tik dalijuosi versijomis.

Nesusidaro įspūdžio, kad čia nėra politinio konteksto. Akivaizdu, jog norima, kad ši koalicija būtų silpnesnė.

Man labai keista, kad šalies vadovas suinteresuotas vykdomosios valdžios silpnumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.