Ministrė Audronė Pitrėnienė: „Streikas – neišvengiamas“

Lietuvos mokytojai gyvena anaiptol ne artėjančių švenčių nuotaikomis, o švietimo ir mokslo ministrei žada labai nešventišką „dovaną“ – streiką. Ketvirtadienio rytą Audronė Pitrėnienė surengė spaudos konferenciją „Ar įmanoma išvengti mokytojų streiko?“

A.Pitrėnienė įsitikinusi, kad mokytojų streikas neišvengiamas.<br>D. Umbraso nuotr.
A.Pitrėnienė įsitikinusi, kad mokytojų streikas neišvengiamas.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Nov 19, 2015, 9:16 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:39 PM

„Gal kai kam pasirodys netikėta, kad prie vieno stalo sėdi ministrė ir streiką inicijuojančios profesinės sąjungos. Ministrė – mokytoja, profesinių sąjungų atstovai – taip pat. Likimas lėmė taip, kad ministre tapau finišo tiesiojoje – likus metams iki rinkimų“, – kalbėjo A.Pitrėnienė ir akcentavo, kad derybose pavyko pasiekti ir pozityvių rezultatų. Kaip sėkmingą pavyzdį paminėjo klasės krepšelio įvedimą bei numatytas lėšas pensinio amžiaus pedagogų išeitinėms kompensacijoms.

Ministrė pabrėžė, kad derybos tęsiamos, su Finansų ministerija deramasi dėl mokinio krepšelio padidinimo. „Jautrus mokytojų skaičiaus ir krūvio klausimas. Mokytojų bendruomenė solidariai krūvį dalijasi su kolegomis, kad šie neliktų bedarbiais“, – kalbėjo A.Pitrėnienė. Pasak ministrės, skirtinguose rajonuose padėtus labai skiriasi, nes kiekviena savivaldybė savo mokyklų tinklą pertvarko individualiai.

A.Pitrėnienė pabrėžė, kad streiku grasinančių mokytojų reikalavimai keitėsi: „Esu mokytoja, tapusi ministre, nesu stebukladarė, per pusę metų niekam nepavyktų įgyvendinti tokių reikalavimų. Čia reikalingi politiniai sprendimai. Streikas yra neišvengiamas, nes tokių reikalavimų, kokie pateikti, per tokį trumpą laiką patenkinti nepavyktų“, – kalbėjo ministrė. Švietimo darbuotojų profesinių sąjungų reikalavimams patenkinti reikėtų vos ne milijardo litų.

Norint įgyvendinti profesinių sąjungų reikalavimus 2016 metais reikėtų 102,7 mln. eurų, 2017 metais – 130,2 mln. eurų. Iš viso – 233 mln. eurų. Tai sudaro ketvirtadalį švietimui skiriamo biudžeto. 

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentė Ramutė Mečkauskienė teigė, kad švietimas tebėra podukros vietoje. „Matome, kad ekonominė situacija keičiasi. Teigiamai vertinu ministerijos iniciatyvą organizuoti diskusijas ir suprantu ministrę, bet žvelgdama į įvykius aplink mus manau, kad reikia rimties ir susitarimo.“

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas pabrėžė, kad ministrė stengiasi telkti švietimo darbuotojų bendruomenę. „Vyriausybės sprendimas nepakankamas. Nekaltiname ministrės. Nemanome, kad ministerija gali išspręsti šias problemas. Vyriausybė turi priimti sprendimus ir atiduoti švietimui tai, kas priklauso.“

Anot jo, profesinių sąjungų reikalavimai pagrįsti ir aktualūs mokytojams. „Reikia išnaudoti visas taikias galimybes susitarti. Nesiveržiame streikuoti tik dėl to, kad streikuotume. Mėginsime rasti sprendimų. Jei to padaryti nepavyks, streikas bus neišvengiamas. Visos profesinės sąjungos yra sutarusios gruodžio 8 skelbti streiką“, – kalbėjo A. Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.