Žvilgsnis iš Ženevos: pabėgėliai suks ir į Lietuvą

Kaip kruvini įvykiai Paryžiuje ir griežtas tarptautinės bendrijos atsakas teroristams paveiks pabėgėlių iš Sirijos į Europą srautus? Ko gali tikėtis Lietuva?

Ženevoje dirbantis G.Jasutis nagrinėja pabėgėlių problemas.
Ženevoje dirbantis G.Jasutis nagrinėja pabėgėlių problemas.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Nov 20, 2015, 5:36 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:56 PM

– Gal Lietuva nėra ta šalis, kurioje pabėgėliai norėtų kurtis, bet sustiprėjus kariniams veiksmams prieš džihadistus, manau, mes turėsime priimti kur kas daugiau pabėgėlių, nei esame įsipareigoję Europos Sąjungai, – „Lietuvos rytui“ sakė Ženevoje dirbantis konfliktologas Gražvydas Jasutis, nagrinėjantis pabėgėlių sukeltas krizes ir jų sprendimo būdus.

– Kalbate apie pabėgėlių srautą iš Sirijos?

Sirija nėra vienintelė problema. Dar yra Irakas, Afganistanas, galų gale – Somalis.

– Tai kelia ir papildomų pavojų?

– Tarp visų žmonių yra gerų ir blogų. Ir tarp pabėgėlių. Visko gali pasitaikyti, bet tam ir yra specialiosios saugumo tarnybos. Jų darbas patikrinti, ar žmogus nekelia grėsmės mūsų nacionaliniam saugumui.

– Bet rentgenas nerodo, ar žmogus turi blogų ketinimų.

– Kalbame apie pabėgėlius kaip apie potencialią grėsmę. Bet įvykiai Paryžiuje rodo, jog pabėgėliai – tik papildoma grėsmė. Teroristai buvo tie, kurie gimė Belgijoje ir Prancūzijoje. Sumanymas kilo Šumano aikštėje Briuselyje ar Eliziejaus Laukuose Paryžiuje.

– Vadinasi, jūsų manymu, į Europą ir toliau plūs pabėgėliai?

– Neabejoju, kad galime tikėtis tolesnio pabėgėlių antplūdžio. Mano įsitikinimu, tarptautinė bendrija toliau aktyvins savo karinius veiksmus, o tai skatins pabėgėlių srautus.

– Ar po pastarųjų įvykių ES pabėgėlių stovyklose jau įvesta kitokia tvarka?

– Nemanau, kad situacija iš esmės pasikeitė. Pajėgumai sustiprinti, tačiau jie nėra skirti pabėgėliams atbaidyti.

Šią savaitę pabėgėliai kaip plaukė į Europą, taip ir plaukia. Jie bėga nuo to, kas baisu. Įvykiai Paryžiuje juos veikia tiek, kad vyksta bombardavimai pačioje Sirijoje.

– Ar patyrėte, kad europiečių požiūris į pabėgėlius keičiasi?

– Atsirado argumentų, kodėl į juos reikia žiūrėti skeptiškai. Vienas teroro aktų Paryžiuje sumanytojų buvo pabėgėlis, kuris atvyko per Graikiją.

Nors daugelis tarptautinių organizacijų šią savaitę skelbia žinią, kad „pabėgėliai nėra atpirkimo ožiai“, manau, požiūris į juos ir toliau keisis skepticizmo link. Tai natūralu. Bet europiečiai turi suvokti, kad pačioje Europoje yra užprogramuota kultūrinė bomba, tokia, kokia sprogo Paryžiuje. Ir ji gali sprogti bet kur.

– Kas iš esmės pasikeitė šią savaitę?

– Mano galva, po siaubingų įvykių Paryžiuje mes grįžtame į tą Europą, kurioje veikė sienos, muitinės. Pasieniečiai tikrina kiekvieną, kuris bando kirsti sieną. Sustiprintas režimas.

Tai laikina priemonė, bet niekas nežino, kiek ji truks. Anksčiau gyvenome be sienų, o dabar supratome, kad į situaciją reikia žiūrėti visai kitaip.

1105

Tiek karo pabėgėlių įsipareigojo priimti Lietuva per dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.