Piliečiai neskuba kalti prie kryžiaus ketvirčiuojamų politikų

Kaip paveikė socialdemokratų rėmėjų nuotaikas pastaruoju metu tikrų ar tariamų skandalų fone linksniuojami šios partijos atstovai? Į šį klausimą atsakė lapkričio 5–14 d. atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ reprezentatyvi apklausa.

Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Nov 22, 2015, 7:34 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 10:55 AM

Jeigu Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, už socialdemokratus balsuotų 24,3 proc. piliečių. Tai net daugiau negu praėjusį mėnesį, nors viešojoje erdvėje buvo pliekiami įtakingi socialdemokratai merai Ričardas Malinauskas (dėl Druskininkų poilsio centre „Aqua“ veltui maudytų politikų ir valdininkų) ir įtariamuoju tapęs, nuo pareigų nušalintas Alvydas Katinas (dėl Utenos rajone esą lengvatinėmis sąlygomis suremontuoto buvusios ministro pirmininko sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės namuko).

Netrūko kritikos strėlių ir pačiam partijos pirmininkui Algirdui Butkevičiui. Prezidentė Dalia Grybauskaitė šį ministrų kabinetą įvardijo kaip silpną ir nedaug galinčią, o šalies vadovės patarėjas Valdemaras Sarapinas vožtelėjo, jog viena didžiausių Vyriausybės problemų – politinės korupcijos apraiškos.

Nepaisant viso to, kairieji toliau tvirtai pirmauja lenkdami opozicinius liberalus ir konservatorius, taip pat valdančiosios koalicijos partnerius.

Beje, po ilgoko nuosmukio vėl šoktelėjo Darbo partijos populiarumas. Gali būti, kad susigrąžinti gerbėjus padėjo garsiai demonstruojamos „darbiečių“ lyderio Valentino Mazuronio abejonės dėl pabėgėlių, kuriuos turėtų priimti Lietuva.

Juk ne paslaptis, jog didelė dalis visuomenės šnairuoja į būsimus imigrantus.

O kas vis dėlto lemia socialdemokratų rėmėjų ištikimybę?

Anot politologo Algio Krupavičiaus, net per skandalus išliekantis stabilus socialdemokratų reitingas rodo, kad ši partija turi gana ištikimą ir didelę šalininkų armiją.

„Įtakos jos populiarumui, matyt, turi ir tai, kad iš visų partijų, kurios galėtų būti valdžioje, socialdemokratai laikomi mažiausia blogybe“, – kalbėjo politikos ekspertas.

Be to, A.Krupavičius atkreipė dėmesį, kad konservatoriai būdami valdžioje išbarstė dalį savo rėmėjų, o kairiųjų elektoratas dabar ne tik netirpsta, bet ir tvirtėja.

„Galbūt po kelių mėnesių matysime didesnį poveikį socialdemokratų reitingams, bet kol kas kritikų strėlės, atrodo, šauna pro šalį“, – svarstė politologas.

Tiesa, asmeninis A.Butkevičiaus reitingas kiek smuktelėjo.

Mažiau žmonių nei prieš mėnesį mano, kad būtent šis politikas geriausiai atstovauja jų interesams, premjeras taip pat surinko mažiau palankių bei daugiau nepalankių vertinimų.

Tačiau pastarojoje lentelėje žmonės kiek prasčiau negu spalį įvertino ir kitus populiariausius veikėjus prezidentę Dalią Grybauskaitę bei vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, kuris vakar pareiškė apie atsistatydinimą.

Bene įdomiausias poslinkis – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pralenkė Vilniaus vadovą Remigijų Šimašių.

* Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.