L.Linkevičius: „Rusijos antskrydis Turkijoje nėra netikėtas“

NATO atstovas: pagrindas tam buvo

L. Linkevičius: „Tai labai rimtas incidentas (...), bet teigti, kad tai visiškai netikėta, būtų irgi neteisybė“.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
L. Linkevičius: „Tai labai rimtas incidentas (...), bet teigti, kad tai visiškai netikėta, būtų irgi neteisybė“.<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-11-24 14:42, atnaujinta 2017-10-03 02:03

Ministras atkreipė dėmesį, kad „tai yra pirmas kartas, kai NATO karinės pajėgos numuša Rusijos karinį lėktuvą“.

„Tai labai rimtas incidentas (...), bet teigti, kad tai visiškai netikėta, būtų irgi neteisybė – žinome, kad jau kuris laikas, ne pirmas mėnuo, Rusijos kariniai lėktuvai intensyviai vykdo karinius veiksmus Sirijos teritorijoje prie pat Turkijos sienos, ir kiek buvo pranešimų iš Turkijos pusės – ne kartą yra ją pažeidę. Maža to, yra ir numuštų lėktuvų, yra ne taip seniai numuštas ir nepilotuojamas lėktuvas. Turkija yra pareiškusi, kad gins savo oro erdvę ir jei tokių atvejų bus ateity – ji būtent numuš tuos lėktuvus“, – BNS antradienį sakė L.Linkevičius.

Ministras ragino palaukti daugiau detalių dėl incidento tiek iš Rusijos, tiek iš NATO pusės po antradienį šaukiamos Šiaurės Atlanto Tarybos. Ministras pažymėjo, jog konsultacijos šaukiamos Turkijos prašymu, siekiant informuoti apie įvykį, bet Šiaurės Atlanto sutarties ketvirtas straipsnis, kuris naudojamas kilus grėsmei teritoriniam vientisumui, nėra aktyvuojamas. Šis straipsnis skelbia, kad „Šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

„Kaltinti ką nors iš anksto būtų pernelyg neatsakinga, bet čia eskaluoja situaciją būtent Rusija, vykdydama oro antskrydžius oro erdvėje prie pat sąjungininkų sienų“, – BNS sakė L.Linkevičius.

Antradienį Turkija numušė Rusijos šturmo naikintuvą „Su-24“, kuris, Ankaros teigimu, skrido Turkijos oro erdvėje. Rusija patvirtina faktą apie numuštą savo šalies karinį orlaivį, tačiau neigia, jog šis skrido Turkijos oro erdve.

Spalio 16 dieną Turkijos kariai numušė Rusijos bepilotį orlaivį, kuris taip pat skrido šios valstybės oro erdvėje.

NATO atstovas: pagrindas tam buvo

Rusijos karinio orlaivio numušimas nėra netikėtas incidentas, nes Rusijos lėktuvai ir anksčiau yra pažeidę Turkijos oro erdvę, sako Lietuvos nuolatinės atstovybės prie NATO atstovas spaudai Marijus Neliupšis.

„Pagrindas tam buvo. Tai nebuvo netikėta“, – antradienį BNS telefonu iš Briuselio sakė diplomatas. M.Neliupšis nurodė, jog kol kas nėra žinoma, kokio Šiaurės Atlanto sutarties straipsnio pagrindu antradienį yra šaukiama Šiaurės Atlanto Taryba, o Estijos atstovybės prie NATO pranešimą, jog Aljanso 4-asis straipsnis aktyvuotas nebus, pavadino spekuliacijomis.

„Galėsime pasakyti, kokios paramos turkai prašo, kaip jie vertina tą situaciją tik po posėdžio“, – sakė M.Neliupšis. Turkija šių metų spalio 6 dieną inicijavo NATO Šiaurės Atlanto Tarybos posėdį pagal Šiaurės Atlanto sutarties 4-ąjį straipsnį. Tada du Rusijos pilotuojami kariniai orlaiviai taip pat pažeidė šalies oro erdvę. Spalio 16 dieną Turkijos kariai numušė Rusijos bepilotį orlaivį, kuris taip pat skrido šios valstybės oro erdvėje.

Antradienį Turkija numušė Rusijos šturmo naikintuvą „Su-24“, kuris, Ankaros teigimu, skrido Turkijos oro erdvėje. Rusija patvirtina faktą apie numuštą savo šalies karinį orlaivį, tačiau neigia, jog šis skrido Turkijos oro erdve.

NATO 4-asis straipsnis skelbia, kad „Šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios Šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.